Adófórum

Adózási és számviteli információk

Érték nővelés

Juttatások, költségtérítések

Érték nővelés

HozzászólásSzerző: Han_Kata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szolgálati lakásban lakom mikor átvettük a lakás 34nm2 1+1/2|| konyha. fali csap amihez emésztő gödör sem volt wc állomás külterén bódé pottyantós. Mivel, hogy a váróterem és a forgalmi iroda megszűnt így a lakáshoz lett csatolva ami azt jelentette, hogy csatorna kiépítése (csatornadíj belépés 60e Ft), fürdőszoba kialakítása. Teljes villany hálózat átalakítás a lakás használat 56nm2 lett. Máv-és hatósági építési engedéllyel ami költségekbe került tervrajzzal.
Kérdésem, hogy a szolgálati lakás elhagyásával kérhetem a lakás érték növelést mert az átalakításban nem kaptam semmi anyagi hozzájárulást.
Tisztelettel Hanczikné
Han_Kata

Érték nővelés

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. máj. 20, 2012 5:02 pm

Gondolom, szolgálati lakásról van szó, amelyet nem a tulajdonos, hanem a bérlő alakított át a saját költségén. Utólag csak akkor kérhetnéd a bérbeadótól a költség megtérítését, ha a szerzőésben az átalakítás, felújítás költségének megtérítését a lakás elhagyásakor (vagy akár menet közbenÖ ő a szerződésben vállalta. Ki kéne nyomoznod, hogy áll hozzá a tulajdonos a kérdéshez.
madora100

Érték nővelés

HozzászólásSzerző: Han_Kata » vas. máj. 20, 2012 6:42 pm

Tisztelt Válaszadó!
Kérdésem, hogy ha a befektetett költséget nem is fizeti meg, hanem az eszményi értékét, mert az ingatlan értékét én növeltem meg kérhettem-e. Nem jogtalan meggazdagodást akarok, mert ha el kell hagynom a lakást újra kell kezdenem. Az egyik Iratba foglalva -" Az átalakítási költséget nem vállalja azokat nem téríti meg. Költségtérítésre csak a bérleti jogviszonya megszűnésekor a jogalap nélküli gazdagodás kizárására vonatkozó jogszabályok alapján tarthat igényt"- ?????
Köszönettel Hanczikné
Han_Kata

Érték nővelés

HozzászólásSzerző: Bakosné » vas. máj. 20, 2012 7:24 pm

Szerintem van az idézett mondat alapján költségtérítésre lehetőség.
Össze kell szedni a számlákat, iratokat, összesíteni, és a másolattok együtt benyújtani tértivevénnyel egy költségtérítési igényt, a szerződés fenti mondatára hivatkozva. A kiköltözés feltételéül szabni az összeg kifizetését, mert birtokon belül könnyebb alkudozni.
De legjobb lenne egy ügyvéddel megnézetni mindent.
Márti
Bakosné

Érték nővelés

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. máj. 20, 2012 7:52 pm

Kata!
Mindenképpen meg kell néznetek, mit tartalmaz a szerződés. A bérbeadó és a bérlő megállapodhatnak, hogy a lakást a bérlő teszi rendeltetésszerű használatra alkalmassá és látja el a komfortfokozatának megfelelő berendezésekkel. A megállapodásban a felmerülő költségek megtérítését és annak feltételeit is meg kell határozni. S megállapodhatnak úgy is, hogy a bérlő által kifizetett ráfordításokat a bérleti díj mérséklésével téríti meg a tulajdonos. Ha mindezekről nem rendelkezik a szerződés, akkor megítélésem szerint csak esetleg bírósági úton tudsz némi térítéshez jutni. Mindent a szerződésben foglaltak határoznak meg. Szélsőséges esetben még az is elképzelhető, hogy a bérleti szerződés olyan kitételt tartalmaz, hogy a bérleti díj megszűnésekor az eredeti állapotot kéri a bérbeadó helyreállítani.
A kérdésed feltevésekor azt írtad, a bérbeadó engedélyével történt az átalakítás. Akkor az elszámolás módjáról is kell lennie valamilyen megállapodásnak. (bérleti díj csökkentése révén történő megtéírtés, vagy a bérlő finanszírozza meg a költségeket utólagos elszámolással) Ha ilyen kitételeket nem tartalmaz a szerződés, akkor jogi uton fogsz megnyugtató segítséget kapni.

Közben írtál és azt írtad: "Az átalakítási költséget nem vállalja azokat nem téríti meg. Költségtérítésre csak a bérleti jogviszonya megszűnésekor a jogalap nélküli gazdagodás kizárására vonatkozó jogszabályok alapján tarthat igényt" Eszerint az átalakításhoz szükséges engedélyben szereplő munkálatok elvégésének költségét a bérlő megfizeti a megfelelő dokumentumok (számlák) bemutatása mellett az abban szereplő összeg alapulvételével. A számlákon szereplő tételeknek szerepelniük kell az engedélyezési eljárásban szereplő tételekkel.

madora100

Vissza: Juttatások, költségtérítések