Adófórum

Adózási és számviteli információk

Váll-ból kivont vagyon könyv kft eva áttér

EVA

Váll-ból kivont vagyon könyv kft eva áttér

HozzászólásSzerző: Mezei » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kft 2007-ben áttért az EVA-ra. Megfizettük az er tart||mszer után a vállalkozásból kivont vagyon után fizetendő 25%-os adót. Hogyan kell a kivont vagyont lekönyvelni, hiszen a társaság nem szűnt meg, csak a tao megszűnésre vonatkozó szabályait kellett alkalmaznunk? Nem könyvelhetem ki a teljes saját tőkét kifizetésként!!! Holott adózási szempontból valami ilyesmi történt! És hogyan könyvelem a fizetett adó.

Ha pl tőkeleszállítás miatti kivont vagyon lenne: 413er tart -476 köt tul. szemben, és 476 köt tul-al szemben -462 szja

Segítsetek légyszi!!!!! Köszi: Mezei

 

Mezei
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Váll-ból kivont vagyon könyv kft eva áttér

HozzászólásSzerző: NErika » csüt. ápr. 26, 2007 4:54 am

Szia!

Azt hiszem azért nem tudod megoldani a problémát, mert a Kft-nél nem volt ilyen kötelezettség. Ő továbbra is Kettős könyvelést kell vezessen. Marad az Számviteli Tv hatálya alatt (max az ÁFA-val kellett foglalkozni az áttérés miatt)

Ezt erősíti a Számviteli levelek 48. száma is:            Kérdés: Hogyan kell kiszámolni az egyéni vállalkozónál, miként a betéti társaságnál és miként a kft.-nél az áttéréskori 20 százalékos alapot?

Az egyéni vállalkozónál nem kell kiszámolni az áttéréskor a 20 százalékos alapot, azaz az osztalék utáni adót kiváltó adó alapját, tekintettel arra, hogy ez a kötelezettség csak a bevételi nyilvántartást választó betéti társaságot és közkereseti társaságot terheli. A vállalkozói személyi jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozó minden adóévre vonatkozóan meghatározza a vállalkozói osztalékalapot, és az után megfizeti a 20, illetőleg a 35 százalékos adót. Ebből következően nem rendelkezik eredménytartalékkal, így fel sem merül, hogy adófizetési kötelezettsége lenne az áttéréskor. Az eva alá átjelentkező kft. kötelező jelleggel az Szt. előírásainak megfelelően vezeti a nyilvántartásait. Így esetében a vagyonkimutatás továbbra is biztosított, ezért nem kell megállapítania az áttéréskor az osztalék utáni kiváltó adó alapját és befizetni a 20 százalékos adót.

 

Üdv Erika 

NErika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Váll-ból kivont vagyon könyv kft eva áttér

HozzászólásSzerző: Mezei » csüt. ápr. 26, 2007 9:01 am

Köszönöm, így már teljesen logikus, a kettős könyvvitel további vezetése világos volt, de engem teljesen megkavart a tao szerinti megszűnés szabálya, és ezért "akartam" leadóztatni az összes felhalmozott vagyont.

Köszönöm a segítségedet!

Mezei
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: EVA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron