Adófórum

Adózási és számviteli információk

Cégautó adó - súlyadó

Adatszolgáltatás

Cégautó adó - súlyadó

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Több ügyfelünknél is előfordult, hogy későn kapták meg az önkormányzat határozatát, így nem tudták 03.15-ig befizetni a súlyadót.
Ezért viszont elvileg nem lehetne levonni a cégautó adóból... Nincs valami mód arra, hogy mégiscsak levonhassák? Hiszen az önkorm. hibájából nem tudtak időben fizetni....
(Tavaly pl. pont emiatt 04.15. volt a határidő, de idén megint visszaállt a régi)

Andi
nagy.andrea2

Cégautó adó - súlyadó

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. ápr. 19, 2012 12:06 pm

Szia Andi!
Mivel Te is azt mondod, hogy a törvény úgy szól hogy csak akkor vonhatják le, és abban nincs kitétel arra, hogy ilyen esetben mi a teendő, én nem biztos, hogy le merném vonni. De mivel a teljes éves gépjárműadó figylembe vehető, ezért lehet hogy úgy csinálnám,hogy a második negyedévbe (mert addigra már be van fizetve) venném figyelembe az első negyedéves összegeket is.
Üdv. Kata
kovalkata

Cégautó adó - súlyadó

HozzászólásSzerző: ticus » csüt. ápr. 19, 2012 12:32 pm

Nézzétek meg a határozatokat, mert nem mindenhol 15-e (idén 19-e) a befizetési határidő, a sajátomon például 03.30-a, pedig megkaptam 15-e előtt 2-3 nappal. De van olyan ügyfelem, ahol április 20-a, befizette március végén, én levontam.
Elvileg tértivevényes levélben küldik, így az önkormányzat is láthatja, hogy nem kapták meg időben, esetleg meg lehet kérdezni, hogy ezt hogy kezelik és adnak-e igazolást a fizetési határidő változásáról.
Ugyanakkor a saját határozatomban az is benne van, hogy: " A továbbiakban adófizetési kötelezettségének minden évben március 15-ig és szeptember 15-ig kell eleget tennie határozatom alapján mindaddig, amíg módosításáról újabb határozattal nem értesül."
Eddig minden évben küldtek határozatot, de ezek szerint ha nem küldenének, akkor is köteles vagyok az előző évi alapján március 15-ig fizetni.
ticus

Cégautó adó - súlyadó

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. máj. 02, 2012 10:31 am

http://www.apeh.hu/adoinfo/szja/cegauto_090130.html?query=c%C3%A9gaut%C3%B3%20ad%C3%B3

A negyedévre fizetendő cégautóadóból a megfizetésére kötelezett adóalany levonhatja a személygépkocsi után a terhére megállapított, általa megfizetett gépjárműadónak a negyedév azon hónapjaira jutó részét, amelyben az adott személygépkocsi után cégautóadó- és gépjárműadó-kötelezettség egyaránt fennállt, feltéve, hogy az adóalany a gépjárműadó-fizetési kötelezettségének határidőben eleget tett. A késedelmesen megfizetett gépjárműadó sem utólag, sem a késedelmes befizetést követően esedékes cégautóadóból nem vonható le. Ha a gépjárműadó megfizetése az adókivetés elhúzódása miatt később esedékes, mint az adott időszakra vonatkozó cégautóadó, a kivetés szerinti határidőben megfizetett cégautóadó levonását önellenőrzéssel lehet érvényesíteni. Ha a két adó megfizetésére két különböző személy kötelezett, a levonás nem érvényesíthető.

KJ.
Kardos.Judit

Vissza: Adatszolgáltatás