Adófórum

Adózási és számviteli információk

Forint-softos dos-os könyvelő program

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: eu4u » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

SOS segítséget kérnék, azoktól akik a fenti programmal könyvelnek. Van egy kimenő számla, melynek minden dátuma 2012, de 2011 decemberére vonatkozik. A program készítő azt mondja, hogy sima elhatárolás. A könyvvizsgáló pedig azt mondja, hogy 2011-re kell könyvelni az ÁFÁ-t 479 technikai számlára tenni és 2012-ben mikor esedékes az ÁFA bevallásba betenni, átvezetni vegyes tétellel a 46671-re. Azaz, úgy kell könyvelni, hogy a mérlegben követelésként szerepeljen, ne elhatárolt bevételként. Milyen dátumot kell feltüntetni 2011-ben, mivel a program úgy működik, hogy aktuális évben csak az év dátuma szerepel. Tudom, hogy bonyolult a kérdés, de aki ezzel a programmal könyvel talán érti.
Köszönöm: Jutka
eu4u

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » hétf. márc. 19, 2012 9:36 am

Szia!
Szerintem, ha minden dátuma 2012-es,de 2011-et érinti, akkor elhatárolásként kell kezelni.
Györgyi
Nyerkiné

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. márc. 19, 2012 7:20 pm

Szia!
Ezzel kapcsolatosan még könyvvizsgálók között sincs teljes egyetértés. De a számviteli törvényből - szerintem - az következik, hogy le kell könyvelni 2011-re.

Ezzel kapcsolatosan már sokszor volt kérdés a fórumon, ott hivatkozások is voltak a törvényre. Mindenesetre a számviteli teljesítés 2011-ben történt (az áfa tv. szerinti a 2012.), ezért - ha az áfa 58.§ alá tartozó ügyletről van szó, szerintem az időszak utolsó napjával könyveld le.
A követelést ugyanis nem a számla Áfa-tv. szerinti telj. időpontja, ill. kelte, hanem a gazd.esemény megtörténte alapozza meg.

Keress rá az elhatárolás címszóra, elég sok, már lezárt kérdést találsz.
Üdv: Böbe
validitas

HozzászólásSzerző: eu4u » kedd márc. 20, 2012 7:37 am

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a válaszokat, én is osztom a könyvvizsgáló kérését, én is így értelmezem a számviteli törvényt, és lekönyvelem 2011-re. Tehát Böbével értek egyet, csak az a problémám, hogy a fent említett programban ezt, hogy valósítsam meg. A program forgalmazójától, aki egyben egy könyvelőiroda is erre nem kaptam választ, mert ott az elhatárolás mellett tették le a voksot. Én le is könyveltem 2011-re, de valamit rosszul csináltam, mert az éves ÁFA a főkönyvi kivonatban nagyon nem egyezik az analitikával. Valószínű dátum probléma van, vagy a program speciális jelöléseivel. Ezért kértem az ilyen programmal könyvelők segítségét.
Üdv: Jutka
eu4u

HozzászólásSzerző: validitas » kedd márc. 20, 2012 8:36 pm

Szia Jutka!
Tegnap kimaradt, de az ilyen eseteket - igaz más programmal - úgy könyvelem, hogy T52.. és T4661 (nekem kér telj.időpontot is, az januári, így az analitikában helyesen benne lesz).

Majd vegyesen könyvelem: T368.. (nem 479-re teszem, de ez mindegy) - K4661. Így a főkönyv és az analitika egyező kell legyen.

A mérlegben a 368... egyenlegétől függően egyéb követelés vagy egyéb kötelezettség.

Nyitás után pedig rendező tétellel visszavezetem:
T368.. - K4661. Így a jan.havi analitikában is, főkönyvben is benne van.
Remélem, így meg tudod oldani, bár nem ismerem ezt a programot.

validitas

HozzászólásSzerző: ic70 » szer. márc. 28, 2012 4:01 pm

Sziasztok!

Nálunk Forint-softos program van, tavaly volt ilyen számlám. Én úgy emlékszem, hogy mást nem tudsz csinálni, csak 2011.12.31. teljesítési időponttal tudod lekönyvelni - mivel a program nem engedi beírni a 2012-őt. Így beteszi az áfa analitikába is ami nem helyes - kivéve ugye ha előtte nem kértél le olyan listát, amin még nincs rajta :). Azt tudod tenni, hogy kézzel rávezeted az analitikára ill. levonod, hivatkozva a vegyes tétel könyvelésre, ahol elviszed az áfát (elhatárolod) a 368-ra (mellékelve a számlamásolatot). A főkönyvi számláról így lejön T467 - K 368, ez helyes lesz, az analitikát pedig tulajdonképpen hozzá igazítod. Következő évben ugyanez, csak fordítva. Én nem tudtam okosabbat.
De az az igazság utólag megnéztem, én 2012-re könyveltem és elhatároltam, így egyszerűbb volt biztosan, de ez kis cég, nincs könyvvizsgálat. Viszont logikusan ha 2011. évi bevétel, akkor ahogy a 2011. évi költségeket is ilyenkor 2011-re könyveljük - kivéve ha áthúzódó tételek vannak (elhatárolás)- a bevételnek is valóban ott a helye. Azért nem gondolom, hogy túl nagyot vétettem. Mindkét évben le van könyvelve csak más módszerrel.
ic70

HozzászólásSzerző: validitas » szer. márc. 28, 2012 4:19 pm

Tényleg, bevételről van szó, én meg korábban költségszámlát írtam. Mert általában a költségeknél jellemzőbb ez az eset.
Tehát egyetértek az előző válasszal a 2011-re való könyvelés módjában.
T311 -K91.. és K467, majd T467 - K368 az áfa.

Analítikára meg kézzel rávezeted. De ezt a programot le kellene cserélni, ha nem felel meg a követelményeknek. Ma már azért egész olcsón lehet kapni olyanokat, amelyek tudják ezt. Kell is, hogy tudják.
validitas

Vissza: Adatszolgáltatás