Adófórum

Adózási és számviteli információk

e.v. KFT-t alapítás vagy átalakulás?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: poszos » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Jelenleg e.v-ként klímaberendezéseket forgalmazunk, telepítünk 3 alkalmazottal. Többen mondják, hogy "kinőttük" az e.v-t. Érdeklődök, hogy melyik megoldás a kedvezőbb és mi-mivel jár, az átalakulás KFT-vé, vagy e.v.-t hagyni és mellette családtaggal KFT-t alapítani? Már minden tárgyi eszközünk, teherautóink kifutottak, egy cégautóadós személyautó van, amivel nem tudom mit lehet kezdeni. Szeretnék pár tanácsot kérni, pl., hogy ilyenkor "kétfelől" kell adóznom a jövedelem után? Eddig ügyvéddel beszéltem, de tőle csak azt tudtam meg, hogy nála mi mennyi. Köszönöm a válaszokat!
poszos

HozzászólásSzerző: szepend » szer. márc. 14, 2012 9:52 pm

Szerintem:
Az egyéni vállalkozó fizeti a legtöbb adót,átalakulásról szerintem nem lehet szó mert az egyéni vállalkozás egyéni a nevében is benne van a Kft pedig társas.

Kft alapítása adott esetben 500 e Ft ha bankba fizetjük a jegyzett tőkét, kb 2 hét után a cég "hozzájut" ehhez az összeghez, kvázi gazdálkodhat vele.Szerintem az EV-t ki kellene üríteni esetleg kiszámlázni a készletet tárgyi eszközöket, ezek után akár 5 évig is szüneteltethető, kft-ben meg dolgozni tovább.Fix felmerülő költségek:bankköltség, könyvelési díj szeritem kb 15.000 nettó + ÁFA körül megáll.A munkavállalók bérköltségei változatlanok, a főállású társas vállalkozó az ügyvezetést munkaviszonyban végezze, erre érdemes felhívni az ügyvéd figyelmét a társasági szerződés készítésekor.A Kft lehet egyszemélyes is nem kell hozzá családtag.Ekkor még fontosabb az amit az előbb írtam.
Remélem egy kicsit tudtam segíteni.Sok szerencsét.

Kétfelől adóznod pedig nem kell, de még egyéb körülmények is fontosak lehetnek pl:ÁFÁ-s vagy e vagy sem stb.

szepend

HozzászólásSzerző: poszos » csüt. márc. 15, 2012 10:26 am

Köszönöm a választ! Igen, adóznom azt kell sokat, de a NAV-nak ez is kevés :-( Már többen mondták, hogy a KFT-ben kevesebb az adó, megtennéd, hogy leírod a különbségeket CSAK? A legjobban ev-ként az idegesít, hogy év végén totál 0-ra le kell adózni, kivenni mindent. A következő év elején meg miből fizessem a dolgozókat, számlákat, mert a szakmánk miatt télen alig van bevétel? A kérdésedre: havi áfás vagyok. Jól értem, hogy már most kéne alapítanom KFT-t, mert különben a nyári forgalom miatt év végére sem tudom kiüríteni az ev-t? Van mód arra, hogy hivatalosan büntetés és adók kivetése nélkül megtudjam, hogy mikor "ürült ki"?
poszos

Vissza: Egyéni vállalkozók