Adófórum

Adózási és számviteli információk

Széchenyi hitel (nem kártya!) könyvelése

Számvitel

HozzászólásSzerző: lujzacica » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az általam könyvelt cég kapott 50 millió Széchenyi hitelt bankszámlájára 2012. januárban(ezt lekönyveltem T 384- K441 -re). Amire kapta, egy 2011. novemberi ki nem fizetett 100 milliós számla, majd ebből akarja teljesíteni egy részét. Nyilván ez a számla már le lett könyvelve a 161-re, mivel még a beruházás nincs kész, nem lett aktiválva.
Az első 2 évben csak kamatot kell fizetnünk, utána kamat||tőkét.
Kérdem én nálam sokkal okosabb kollégáktól, hozzáértőktől, hogy ennek mi a helyes könyvelése, mármint a felhasználásnak, kamatnak, majd a tőke || kamatnak?
Sajnos valószínűleg ellenőrizni fogják a felhasználást, én még nem csináltam ilyet, nem szeretném rosszul könyvelni. Milyen egyéb teendőim vannak ezzel a hitellel és az említett beruházásra való felhasználással aktiváláskor, illetve az értékcsökkenés elszámolásakor?

Nagyon szépen megköszönöm mindenkinek, aki minél hamarabb érdemleges infóhoz tud juttatni:-)
lujzacica

HozzászólásSzerző: MonokiM » pén. márc. 09, 2012 5:18 pm

Szia!
Szerintem nincs sok gond vele. Ha az aktiválás később lesz, mint hogy a kamatot el kell kezdeni fizetni, akkor az aktiválásig a kamatot is a beruházásra kell gyűjteni.
Beruházási szla kifizetés: T455-K38
Aktiválás: T1-K161
ÉCS: T571-K1..9 ahogy a számviteli politikában rögzített
Kamat törlesztés: T87-K38
Tőke törlesztés: T441-K38.
A Széchenyi kártya kicsit bonyolultabb ennél, mert ott csak annyi hitelt könyvelsz le, amennyit felhasználtál és nem előre jön a bankszámlára.
MonokiM

HozzászólásSzerző: lujzacica » hétf. márc. 12, 2012 11:43 am

Köszönöm a választ.
A kamatot már elkezdte törleszteni, az első 2 évben csak kamatot, utána meg tőkét és kamatot törleszt. A kamat törlesztést 872-38-ra könyveltem. A vegyesben könyveljem a 161-re a kamatot? Mivel szemben?
lujzacica

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. márc. 12, 2012 12:06 pm

Szia!
Az üzembe helyezésig felmerült kamatot a 161-re könyveld, mert a számviteli törvény 47.§ (4) ad) szerint az a beszerzési érték része.

T161 - K38.

Üdv: Böbe
validitas

HozzászólásSzerző: lujzacica » szer. márc. 14, 2012 11:54 am

Köszönöm szépen a segítséget:))
lujzacica

Vissza: Számvitel