Adófórum

Adózási és számviteli információk

Családi kedvezmény, szja bevallásban

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: kizsbendo » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Adott egy 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkező vállalkozó nő, akinek van egy középiskolás és egy nappali tagozatos főiskolás gyermeke és egy rokkantsági járulékos, vele közös háztartásban élő édesanyja. Ez esetben szerintem a családi kedvezmény 2x206.250x12=4.950.000 Ft. Az összevont adóalapja 4.000.000, tehát ebből csak ennyi családi kedvezményt tud érvényesíteni. A maradékot viszont megoszthatja a férjével (a gyerekek közösek), tehát a férj érvényesíthet 950.000 családi kedvezményt. Jelent az problémát, hogy a férj mivel kevesebbet keres, nála érvényesítettek 12 hónap, 145.200 adójóváírást? Az összevont adóalapja magasabb, mint 950.000.

Kérlek segítsetek, jól számoltam?

kizsbendo

HozzászólásSzerző: pecsiauditor » hétf. feb. 13, 2012 12:28 pm

Az édesanyjára miért járna csal.kedvezmény?

pecsiauditor

HozzászólásSzerző: kizsbendo » hétf. feb. 13, 2012 1:22 pm

Az szja kitöltési útmutató szernt:

Kedvezményezett eltartott
-az, akire tekintettel a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékot folyósítanak,
-a magzat a várandósság időszakában (fogantatásának 91. napjától megszületéséig),
-az, aki a családi pótlékra saját jogán jogosult,
-a rokkantsági járadékban részesülő magánszemély.

Eltartott
-a kedvezményezett eltartott,
-az, akit a családok támogatásáról szóló törvény szerint a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vesznek.

A rokkantsági járulékost eddig is figyelembe vették.

kizsbendo

HozzászólásSzerző: kizsbendo » kedd feb. 14, 2012 1:08 pm

Kérlek segítsetek, jól számolok?

kizsbendo

HozzászólásSzerző: gariv » szer. feb. 15, 2012 9:10 pm

Szia!

Az alábbiakat találtam, és nem értem, hogy milyen rokkantsági járulékost írsz. Az ONYF tájékoztatójából másolatam ide a szöveget. De én ha jól értelmezem fiatalkorúra vonatkozik, aki sajnálatos módon 25 év alatti, és nem tud dolgozni, mert 80%-ot meghaladóan rokkant.

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatója a rokkantsági járadékról

Ki jogosult rokkantsági járadékra?

Az, aki a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal szakhatósági állásfoglalása szerint a 25. életéve betöltése előtt teljesen munkaképtelenné válik, illetve 80 százalékos vagy azt meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvedett és részére nyugellátást, baleseti nyugellátást nem állapítottak meg.

Nem akadálya a rokkantsági járadék megállapításának, ha az igénylő fogyatékossági támogatásban részesül, illetve, ha az igénylő után családi pótlékot folyósítanak, továbbá az sem, ha a kérelmező munkaviszonyban, egyéb munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll.

Nem állapítható meg rokkantsági járadék annak, aki térítés nélkül van intézményben elhelyezve.

Évi

gariv

HozzászólásSzerző: kizsbendo » csüt. feb. 16, 2012 7:59 am

Amit bemásoltam, azt a 2011-es szja bevallás kitöltési útmutatójából vettem.

kizsbendo

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. feb. 16, 2012 8:24 am

Szia !

Azt értem, de a rokkantsági járadékos fogalom szerintem nem vonatkozhat  az édesanyjára az adózónak. Mert az ONYF meghatározásából az derül ki, hogy ez egy olyan személy, akire vonatkozóan kaphatja a család az adókedvezményt aki:  25 év alatti , és 80 % feletti munkaképesség csökkenése van. 

Tehát szerintem ez arra utal, hogy ez a személy a család megrokkant gyermeke.

Évi

gariv

HozzászólásSzerző: pecsiauditor » csüt. feb. 16, 2012 8:26 am

A rokkantsági járadék annak jár amit Évi bemásolt. Az én értelmezésem szerint  a csal.kedvezmény a rokkantsági járadékban részesülő gyermek után vehető igénybe.Az édesanyja 2011-ben nem rokkantnyugdíjas volt ? Az tavaly saját jogú nyugellátásnak minősült.

pecsiauditor

HozzászólásSzerző: nyár » csüt. feb. 16, 2012 8:33 am

Szia!

Az Évi által leírtakat tudom megerősíteni. Ha a nagyszülő rokkantsági járadékos, az jogos lenne a családi kedvezményre? Hihetetlenek tartom. 

nyár

HozzászólásSzerző: kizsbendo » csüt. feb. 16, 2012 9:38 am

Most már végképp elbizonytalanodtam, mert tegnap délután az APEH-nél a csaj azt mondta, hogy beszámítható a rokkant közös háztartásban élő nagymama, igaz nem tűnt magabiztosnak.

Eddig beszámítható volt, 2008-ban ellenőrizték is és rendben találták. Változott a szabály?

kizsbendo

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók