Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bejelentés 1041

Adatszolgáltatás

Bejelentés 1041

HozzászólásSzerző: kedves » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Én a fórumon elég sok kérdést látok a 2012.-től érvényes a társas vállalkozások vezető tisztségviselője tb jogállásáról , és  én nem tudom most mi is van? A tegnap három fórumon kérdeztem meg, a bejelentési kötelezettséget, és három válasz kaptam.Igen- nem- nem tudom. Itt most tőletek kérek segítséget. Nekem van heti 36 órát meghaladó munkaviszonyom.Mellette egy betéti társaságban beltag vagyok. Díjazást nem kaptam eddig sem most sem kapok.A társasági szerződésben ez áll.: A beltag a társaság képviseletével, és üzletvezetésével kapcsolatos feladatokat díjazás nélkül látja el.Ebben az esetben be kell-e jelentenem magam a 1041.es nyomtaványon, és ha igen milyen biztosítási jogviszony kóddal? Talán 1452? Társas vállalkozó heti 36 órás munkaviszony mellett.

Köszi :Margó

kedves

Bejelentés 1041

HozzászólásSzerző: dorkavics » kedd jan. 10, 2012 2:30 pm

Valójában senki sem tud érdemben reagálni a kérdésre, mert a nav sem ad egyértelmű állásfoglalást erről. Én is beszéltem velük, ahol nem túl meggyőzően azt mondták, hogy ha nincs személyes közreműködői díj kivéve (mivel van 36 órája máshol, így nem kötelező), akkor nem biztosított és a 1041-esen a biztosítottakat kell jelenteni...

dorkavics

Bejelentés 1041

HozzászólásSzerző: Bényiné » szer. jan. 11, 2012 4:00 pm

Ha megengeditek ezzel kapcsolatban nekem is lenne kérdésem:

Vajon mi a teendő akkor, ha az ügyvezető ápolási díjban részesül, és valóban nem vesz fel jövedelmet az ügyvezetésért. Be kell jelenteni akkor is, az ápolási díjtól pedig el fog esni ha főállású szem. közreműk. tag lesz? Ráadásul ez egy nonprofit Kft, és ha fizetnie kellene az ügyvezető után járulékokat  nagy gondot jelentene a Kft-nek.

Bényiné

Bejelentés 1041

HozzászólásSzerző: Brigitta12 » szomb. jan. 14, 2012 10:07 am

Szia Margó!

Ugyanígy vagyok ezzel a témával kapcsolatban én is. Már a létező összes fórumot, tájékoztatót elolvastam, de még mindig nem tudom, hogy mi a helyes. Az apeh-ot is felhívtam, bár semmi értelme nem volt. Azt mondták olvassam el a NAV tájékoztatót, mert ők is csak ennyit tudnak.

Úgyhogy mostmár úgy vagyok vele, hogy csak azt a jogviszonyt jelentem be amiben valaki biztosítottá válik, tehát a kérdésed szerit a bt beltag mivel van máshol heti 36 órás jogviszonya az ügyvezetésre tekintettel nem válik biztosítottá tehát nem jelentem be külön. Mondjuk volt pár álmatlan éjszakám, hogy mi van ha mégis be kell, milyen büntetést kapnék stb.

Úgyhogy a megnyugtató válaszra még én is várok, remélem valaki tud segíteni. És persze nem ártana egy hivatalos állásfoglalás is a hivatalok részéről.

Brigitta12

Bejelentés 1041

HozzászólásSzerző: katalin101 » vas. feb. 12, 2012 12:49 am

" A beltag a társaság képviseletével, és üzletvezetésével kapcsolatos feladatokat díjazás nélkül látja el "

Ez rendben van, nem biztosított, a 36 órai munkaviszony miatt, de ha mellette még személyesen is közreműködik, és azért díjazást kap, az már biztosítotti eset. Ezért is kell utána fizetni járulékokat. És ezért kell bejelenteni is.

Én azt a tájékoztatást kaptam, és én is így gondolom, hogy azok, akiknek nincs 36 órát elérő munkaviszonya, de itt-ott vezető tisztségviselők, legyenek végre bejelentett biztosítottak, viseljék a terheket, hisz jövedelmük azért van. A jövedelemmel rendelkezők biztosításának kiterjesztése azokra, akik eddig a jogszabályok segítségével ki tudtak bújni a fizetési kötelezettség alól.

Az igaz, hogy sokkal egyértelműbb megfogalmazásban is közölhették volna, de akkor nem lennének tévedések és nem lenne annyi a bírság.

A lényeg az, hogy, ha nincs 36 órás munkaviszony, akkor ezeket státusz ide vagy oda, de biztosítottként be kell jelenteni, a részükre történő kifizetéseket, mint ahogy mások esetében is, járulékkötelesként kell kezelni. A különbség köztük és a telj.midős munkavisz-al rendelkezők között annyi, hogy míg az utóbbi a ténylegesen kivett összeg után fizet járulékot, addig az, akinek nincs mellette munkavisz 36 órában minimum a minimálbér után kell, hogy megfizessen. Végül is ez nekik a főállásuk, csak nem munkaviszony.

Vagyis egy főállású cégvezető ne tudjon mentesülni a járulékok alól. 

És minden kifizetésre igaz, hogy valaki már megfizeti egy teljes munkaidős munkaviszonyban, ott biztosított, akkor máshol már csak az azon felüli, és nem minimálbér meg hasonlók, után kelljen fizetnie.

katalin101

Bejelentés 1041

HozzászólásSzerző: e2d4 » vas. feb. 12, 2012 4:13 pm

Kedves Margó és a kérdés-válasz során más Érintettek,

A konkrét feltett esetben 2012.01.01-étől be kell jelenteni a jogviszonyt pontosan ÚGY, ahogy kérdés végén feltette.

Gondoljunk abba bele, ha pl.: a jelenlegi munkaviszony megszűnne. Ekkor, a jogviszony :

= a 36 ó/heti munkaviszony fennállásáig társas vállalkozó 36 órás mviszony mellett,

= a munkaviszony megszűnésekor pedig már teljeskörű főfoglalkozású társas vállalkozói jogviszonyt kellene bejelenteni (a másik lezárása mellett) Fontos megjegyezni, hogy ennek a jogviszony státusznak nincs köze ahhoz, hogy ténylegesen kifizetésre kerül-e részére jövedelem, tehát ha megszűnne másutt a legalább 36 óra/hét foglalkoztatása, akkoris kellene a vonatkozó előírások szerinti járulékok bevallása és befizetése.

(Tehát figyelni kell már arra is, hogy elválhat a számfejtett összegtől, a járulékok és közterhek bevallása és befizetése egy-egy társas vállalkozó tekintetében. Ilyen esetek lehetnek pl. a rehabilitáltak vagy a korábban rokkant nyugdíjasok, akik részére nem kötelező teljes havi jövedelmet számfejteni tagi jogviszonyukban, ugyanakkor a járulékokat és a közterheket mégis a törvényben előírtak szerint kell bevallani és befizetni)

És még egy dolog: gondoljunk abba bele, hogy ha az üzletvezetésért (ügyvezetésért) a társasági szerződés szerint nem is kap jövedelmet az adott tag, ettől még részére történhet kifizetés és ez a 36 óra/hét melletti kifizetésnek megfelelően kezelendő egészen addig, amíg fennáll másutt a munkaviszonyos teljeskörű biztosítottság. (bevallásban és közterhek tekintetében is) Tehát ha nincs bejelentve 36 órás jogviszonya mellett egyáltalán, akkor hogy is lenne ilyenkor a kifizetés? és a bevallás?

Ezzel nem azt szeretném itt írni, hogy egyetértek ezzel, hanem azt írtam le, ahogy ha szabályosan eljár a kérdés feltevője és más érintett, akkor bejelentési (és bevallási) kötelezettségének helyesen tesz eleget.

Ami pedig még fontos, hogy be kell gyűjteni és lefűzni a másik foglalkoztatóktól (ahol a biztosítás fennáll) az erre vonatkozó hivatalos iratot az érintett társaság 2012. évi iratai közé!!

Üdvözlettel: a Sakkos  

e2d4

Bejelentés 1041

HozzászólásSzerző: kedves » hétf. feb. 13, 2012 6:47 am

Sziasztok!

Köszi a válaszokat, beküldtem a 1041.-es nyomtatványt,.Margó

kedves

Vissza: Adatszolgáltatás