Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szocho adó

Tb, munkaügy, bérterhek

Szocho adó

HozzászólásSzerző: level07 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!


Segítségeteket kérem a következő eset megoldására: Januárban minden dolgozónál végrehajtottuk az elvárt béremelést, tehát igazság szerint visszaigényelhetjük a szocho adó bizonyos részét. De itt van a probléma, hogy néhányan még most töltik a tavalyi ki nem vett szabadságukat, a tavalyi távolléti díjjal számfejtve, a hónap többi napján dolgoztak, és a már emelt órabérrel lettek számfejtve. Ebben az esetben szerintetek hogyan igényelhetem vissza az említett adókedvezményt? Mit tennétek a helyemben? Nagyon várom a választ!

level07
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Szocho adó

HozzászólásSzerző: garbo50 » vas. feb. 05, 2012 2:22 pm

Azt írja a törvény idevonatkozó része a távolléti díjra:  ...... a távollét idején (időszakában) érvényes személyi alapbére... a távollét idejére számított időarányos átlaga jár.


Nos az én véleményem szerint mivel ez már a januárban fizetett távolléti díj- ennek az időszaka is január, tehát nem a tavalyi bérrel kell figyelembevenni függetlenül attól, mikori a szabadság. Így itt is az elvárt bér alapján számítassz és akkor nincs külöbség a munkavállalók között, tehárt a kedvezmény is egyértelműen igénybehető.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Szocho adó

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. feb. 05, 2012 5:34 pm

Én is Garbó véleményét osztom.... a januárban kiadott fizetett szabadság, az a januári távolléti díjjal számolandó, még akkor is, ha az a szabadság az előző évről, vagy akár még azt megelőző évről illeti meg a dolgozót.


Ha az elvárt béremlést végrehajtottátok 100%-ban, akkor adott munkavállaló szoc.h.adó kedvezményénél a január havi bruttó bér  alapján történő számolással lehet érvényesíteni a bérkompenzációs szoc.h.adó kedvezményt.., már ha a dolgozó bruttó bére nem megy 190 eFt felé.. mert ott már nincs kedvezmény.


Nem értem egyébként pontosan a kérdésedet.. Ha a dolgozó fizetett szabadságon van, az nem kieső idő, tehát emiatt nem esik ki a lehetőségből..


Az viszont hiba: ha nem a fizetett szabadság idején érvényes távolléti díjjal kapják meg a dolgozók a fizetett szabadság idejére járó bérüket.


Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég