Adófórum

Adózási és számviteli információk

hatossal kezdődő adószám

Egyéni vállalkozók

hatossal kezdődő adószám

HozzászólásSzerző: kiskuszko » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni!

Egy bácsi kereset meg, hogy segítsek megcsinálni az adóbevallását. Az adószáma 6-sal kezdődik, és egy 101E adatlap van neki leadva. Azt a felvilágosítást kapta az apeh-nál, hogy nem kell neki semmi mást beadni, majd csak az adóbevallást. Regisztrálni sem kell 180-on.

Szerintetek? Kell még valami nyomtatvány?

Miként adózik így, hogy 6-os az adószáma? egyéni vállalkozói jöv. lesz neki? az egészségügyi szolg.jár. fizette minden hónapban.

közsi

kuszi

kiskuszko

hatossal kezdődő adószám

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » hétf. jan. 30, 2012 3:57 pm

Szia! Nyugdíjas e. vállalkozó, ha nincs alkalmazott, papír alapon is leadhatja az 53-as bevallását, ezen vallja a 10% nyugdíjjárulékot, valamint az eg.ügyi szolgáltatási járulékot.
Valóban nem kell regisztrálni a 180- on. Mivel az 53-son nincs lehetőség nyilatkozni, hogy nincs alkalmazott, ezért én egy 0-as 01-et mellékelni szoktam a borítékba. Biztos, ami biztos alapon. Mária

valterjozsefne

hatossal kezdődő adószám

HozzászólásSzerző: nmrozika » hétf. jan. 30, 2012 4:42 pm

Én csak arra kérlek, hogy ne az adószám első számjegye alapján döntsd el, hogy kinek-milyen bevallást kell beadnim milyen módon!!!!

Amit Mária ír az úgyvan, de nem azért mert 6-os az adószáma, hanem azért mert a nyugdíjas (kiegészítő tevékenységű) vállalkozóra az vonatkozik.

Már többször, több fórumon leírtam, 1991 óta vagyok vállalkozó, 7-es adószámmal, és soha sem magánszemélyként, sem vállalkozóként semmi közöm nem volt bérbeadáshoz, de "mindenki" magánszemélyes bérbeadónak tekinti a 7-es adószámot.

A férjem 1999 óta vállalkozó 6-os adószámmal és semmilyen nyugdíjban nem részesült és nem részesül, tehát nem kiegészítő tevékenységű.

Rozi

nmrozika

hatossal kezdődő adószám

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. jan. 30, 2012 8:04 pm

Kuszi, először is derítsd ki, hogy az illető egyéni vállalkozó, vagy csak adószámos magánszemély. Ez elég könnyű, a Magyarország.hu egyéni vállalkozók nyilvántartása menüpontban ha beütöd az adószám elejét, akkor kihozza, ha vállalkozó.

https://www.nyilvantarto.hu/evig/LekAdoszamAlapjan.action

Ha itt nem találod meg, akkor csak adószámos magánszemély.

Egyébként milyen tevékenységre kapta az adószámot? És állított ki számlát?

Zsuzsa

kaloczy

Vissza: Egyéni vállalkozók