Adófórum

Adózási és számviteli információk

Társasház adóelőleg levonás

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Szerencses73 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Én szintén egyéni vállalkozóként adóelőleget vonok le a társasháztól bérelt helyiség bérleti díja után. A pénztárkönyvben hová könyvelhetem ezt az összeget?

Más. Járulékok elszámolása

A szociális hozzájárulási adó váltja a TB járulékot

Az eddig megszokott Tb járulék helyett 2012-től szociális hozzájárulási adót kell fizetni. Az egyéni vállalkozók és a társas vállalkozók esetében az adó minimális alapja a minimálbér 112,5 százaléka.

10 százalékos nyugdíjbiztosítási járulék

A 10 százalékos nyugdíjbiztosítási járulék minimális alapja 2012-ben továbbra is a minimálbér lesz.

Egészségbiztosítás és munkaerő-piaci hozzájárulás

2012-től az eddigi 2 százalékos egészségbiztosítási járulék 3 százalék lesz. Az összesen 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék amely (4+3 százalék egészségbiztosítási járulékból és 1,5 százalék munkaerőpiaci járulékból áll) minimális alapja pedig a minimálbér 150 százaléka lesz.

Tehát összesen 49.000,- Ft lesz. Költségként ennek melyik részét könyvelhetem el ktg.-ként és melyik rész ktg.-ként nem elszámolható kiadás? Jól tudom, h. csak a 1158-as nyomtatvány 4., 5., 8., 10. sora csak az elszámolható ktg.?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Sz. Kriszta

Szerencses73

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd jan. 24, 2012 9:25 am

A levont járulékok nem költségek, a "céges" járulékok számolhatók el költségnek. Sajnos bevallás nincs előttem.

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » kedd jan. 24, 2012 11:12 am

A Bruttó bérleti díj megy a kiadás rovatba, és a levont szja-t vissza kell vételezni egyéb, adóalapba nem számító bevételként. Analitikába rögzíteni, mint szja-kötelezettséget.

Költségként elszámolható a bruttó jövedelemkivét, és a 27% szocho, amennyiben megfizetésre került. (A levonásos járulékok soha, senkinél nem számítanak költségnek)

Andi

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: Szerencses73 » kedd jan. 24, 2012 5:33 pm

Szia Andi!

Ha nincs kivétem egyáltalán, akkor hogy alakulnak a járulékok?

Szerencses73

Vissza: Egyéni vállalkozók