Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kinek adható az 5000Ft-os étkezési utalvány

Juttatások, költségtérítések

Kinek adható az 5000Ft-os étkezési utalvány

HozzászólásSzerző: fgy_ado » szomb. ápr. 21, 2007 9:48 am

Kedves"volvo-fh" !

 

Valamilyen rejtélyes technikai okból nem látom Kata és István minden válaszát, de amit igen, abból azt mondom, hogy válaszaidra jól válaszoltak meg. Olyan kérdéseket feszegetsz a munkahellyel kapcsolatban, ami egy ilyen Fórum megnyugtatóan nem tud megoldani.

Nyilvánvalóan egészséges igazságérzeted berzenkedik, ugyanakkor nincs olyan felkészültséged, hogy a szakmai fórumokon adott választ elfogadjad, illetve alkalmazzad. Valószínűleg annyiszor "áthúzták" már a fejedet, hogy még a jó választ sem hiszed el.

Kat kiválóan írta, hogy számtalanszor irányítottak a dolgozók felé adott válaszok.

Magára a kérdésre, konkrétan és röviden:

Nem helytálló, hogy  egy adómentes juttatás adható csak (jól nézne ki egy cafeteria rendszer...). Legalábbis így önmagában nem helytálló (alpnak képzeld el, hogy vagy étkezési utalvány, vagy melegétkezés juttatás jár egy hónapban egy embernek, vagy egyik, vagy másik. Együtt nem. Mégis adható, a törvény nem zárja ki, csak olyan fizetési következményt határoz meg a másik után, hogy az ember falnak megy; és tetszik-nem tetszik, a munkaadó is számol...).

Az SZJA 71. §-ában felsorolt, önmagában az adóalapba nem tartozó, illetve adómentes juttatások a munkaadónál adókötelessé válhatnak (71.§ (2)) Az adóköteles béren kívüli juttatások adója 54 % ! A "keretösszeg" 400ezer Ft.

Az étkezési hozzájárulás az adómentes juttatások közé sorolandó, az adómentesség határát az SZJA tv. 1.sz. melléklet 8.17. alpontja nevesíti az 5, illetve 10ezer forintban. 

Az üzemanyag-megtakarítás nem számít bele a "keret"-be, az az SZJA tv. 25. § (2) bekezdése szerint nem figyelembeveendő tétel a nem önálló tevékenységből származó jövedelemszámításnál.

 

Üdvözlettel:

 

fgy_adó

fgy_ado
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Kinek adható az 5000Ft-os étkezési utalvány

HozzászólásSzerző: kati1012 » szomb. ápr. 21, 2007 10:57 am

Szia!

 

Elég rejtélyes ez a kérdés, véletlenül ki akartam másolni az origorol azt a pici cikket, ami ezzel a kérdéssel foglalkozik, de sajnos nem sikerült és véletlenül elküldtem az egészet, ami nekem sem tetszik, de azt hiszem itt javitási, törlési lehetőség nincs. Nos ennek a következménye az lett, hogy a regisztrációmat és a pontjaimat is elvesztettem, de újra kezdtem.

 

Üdv: Kati

kati1012
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Kinek adható az 5000Ft-os étkezési utalvány

HozzászólásSzerző: fgy_ado » szomb. ápr. 21, 2007 6:52 pm

Szervusz Kati !

 

Sajnálom, és nehéz is kihámozni a lényeget, de úgy láttam, jót mondtál.

 

Szerintem... :-)

 

fgy_ado 

fgy_ado
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Előző

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég