Adófórum

Adózási és számviteli információk

előző könyvelő iratok átadása

TAO

előző könyvelő iratok átadása

HozzászólásSzerző: molnar.kati » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Segítők!
Tavaly májusban vettem át egy kft könyvelését. Jelenleg ott tartunk, hogy gyakorlatilag egy éve folyamatos felszólítások ellenére sem hajlandó átadni az előző könyvelő a kft. még nála lévő dokumentumait. Amit megkaptam az első 4 hónap bizonylatai. És semmi mást. A zárás, bevallások, minden nála van.
Ügyvédi felszólítást küldök neki, hogy köteles átadni a bizonylatokat. Azt szeretném kérdezni, erre vonatkozóan tud-e valaki segíteni nekem, mintalevél, jogszabályi hivatkozás, szankciót tartalmazó jól megfogalmazott mondat, stb.
Egyébként az előző könyvelőnek rengeteg hibája derült ki 2010-ben, iszonyat sok apeh levél, amely javításra, hiánypótlásra szólít fel még az előző időszakból, stb. Feketén könyvelt, számlát nem adott, de a bevallásokra odaírta a saját nevét meg telefonszámát. Szóval megérdemelné a legnagyobb büntetést, amit csak kaphat, mert mind szakmailag, mind emberileg, mind hozzáállásában rendkívül kellemetlen az illető. Ezért is hagyta ott a kft tulajdonképpen.
molnar.kati
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

előző könyvelő iratok átadása

HozzászólásSzerző: resbt » szer. jan. 04, 2012 11:31 am

Szia!


 


Már régi ugyan a kérdés, de mivel egy hónapja volt hasonló ügyem, leírom az én infóimat:


 


Az a (konkrét példában) könyvelő, aki a rábízott iratokat nem adja át, sikkasztást követ el a Ptk. szerint (nem tudom fejből a passzust, de ha kell, megkeresem, szólj). Visszatarthatja a könyveléési díj kiegyenlítéséig az általa készített bevallásokat, adatszolgáltatásokat, beszámolót, stb, de a bizonylatokat köteles kiadni, különben (nem kell menni ügyvédhez, felesleges pénzkidobás) lehet menni a rendőrségre és polgári peres úton indítványozni az iratok kiadását. (Sajnos az átvevő könyvelő cégnek is okozhat fejtörést, mivel a főkönyvi kivonatot, könyvelési adatbázisban szereplő adatokat is visszatarthatja, ezért akár újra is lehet könyvelni akár többb évet is.)


 


Az már más kérdés, hogy ha ilyen kókler a volt könyvelő, akkor bizony lesz ott még bünti és bírság bőven.


 


MEgjegyzem, hogy a vállalkozás is gondban lehet, hogyha bizonylat nélkül fizetett könyvelési díjat, mert akkor a NAV nála a feketekiadás fedezetéül szolgáló feketebevételt is megállapoíthat!


 


 


 


Üdv: Zoltán

resbt
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

előző könyvelő iratok átadása

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » szer. jan. 04, 2012 11:41 am

Sajnos az ilyen iratanyag ki nem adásának elsődleges oka a nem fizetés.... Még akkor is ha most az elején az ügyfél nagyon rendes. Csak az a baj hogy az idő haladtával saját bőrünkön tapasztalhatjuk ugyanezeket a dolgokat, általában a nem fizetés mellett mindig ott van az is, hogy nem hozza rendes időben az anyagot, többször rá kell szólni, stb stb. majd elérkezünk oda- ahonnét indultuk az előző könyvelővel - ügyfél tartozik, Volt már olyanom is aki másfél évig nem fizetett, mindent odaadtam neki, csak már ne is lássam.

nagyne_karola
 
Hozzászólások: 2
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

előző könyvelő iratok átadása

HozzászólásSzerző: resbt » szer. jan. 04, 2012 11:56 am

Szia...itt is... :)


Én 2011.01.01-jén jutottam el odáig, hogy ugyan lehet, hogy az árbevétel terhére fog válni (megjegyzem, nem lett rossz a vége, megmaradtak az ügyfeleim, csak egytől váltam meg), de nincs több hitelezés, 30 napos fizetési késedelem esetén azonnali szerződésfelbontást eszközölök. MEg is lepődtek páran (akiknek már több, mint 5-6 éve könyveltem), hogy ment február végén a tértivevényes levél, hogy felbontottam a szerződést. Na azóta érdekes ódon tudnak időben fizetni :)


Benne volt a kockázat, hogy elmegy több ügyfelem, de nem mentek el :)


Üdv: Zoli

resbt
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég