Adófórum

Adózási és számviteli információk

kötelező regisztráció

Adatszolgáltatás

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: ilifonix » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Először is B.U.É.K.! Mindenkinek.

Ne felejtsétek el, hogy 2012. március 01-ig el kell végezni minden gazdasági társaságnak (egyéni vállalkozóknak is!) a kötelező kamarai regisztrációt.

http://www.gymskik.hu/index.php?id=4633

Ili

ilifonix

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: b.n.kata » kedd jan. 03, 2012 8:58 pm

Szia!

Eddig erről én sehol nem olvastam, és nem hallottam . Valóban minden egyéni vállalkozónak (bár mi a tevékenysége) kötelező 5.000 Ft díj ellenében regisztráltatnia magát ?

Hogy hogy ez a téma még itt az adófórumon sem merült fel, az APEH honlapján sem volt erről semmi infó,

igaz hogy ez nem adó, de attól ha mindenkire kötelező szerintem ott is írni kellett volna róla.

Már az is furcsa hogy "Tájékoztató a gazdálkodó szervezetek kötelező regisztrációjáról" szöveg van és mégis

egyéni vállalkozóra is vonatkozna? Az e.v. nem szervezet. És mi jár annak aki nem regisztráltatja magát?

Üdv. Kata

b.n.kata

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: b.n.kata » kedd jan. 03, 2012 9:29 pm

Elolvastam a 1999. évi CXXI. tv-t, és valóban úgy tünik igaz hogy mindenkinek , egyéni vállalkozóknak is be kell jelentkezniük ezen nyilvántartásra évi 5000 ft dij megfizetésével, mely díjat az adóhatóság adók módjára behajthat, ha a szervezet (vállalkozó) a dijat nem fizeti meg. Csak abban bízom hogy valamit nagyon rosszul értelmezek. Továbbra sem értem eddig ennek miért nem volt olyan nagy viszhangja , ha már mindenkire vonatkozik, hogy mindenkiki akár akarja akár nem tudomást szerezzen róla hogy ilyen jellegű kötelezettsége lesz. Továbbra sem értem az APEH oldalon miért nem volt ezzel kapcsolatban semmi infó, hiszen adó módjára az APEH behajthatja. Szerintetek hány társaság és főleg hány egyéni vállalkozó még csak nem is sejti hogy mostmár ilyen kötelezettsége is van.

Kiváncsi vagyok mások hozzászólására is.

Üdv.

b.n.kata

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: nmrozika » kedd jan. 03, 2012 9:35 pm

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900121.TV&timeshift=1

1999. évi CXXI. törvény a gazdasági kamarákról

2. § E törvény alkalmazásában

a) gazdálkodó szervezet: a gazdasági társaság, az egyéni cég, az egyesülés, az egyes jogi személyek vállalata, a leányvállalat, a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe, a lakásszövetkezet kivételével a szövetkezet, az egyéni vállalkozó, továbbá az agrár- és vidékfejlesztési támogatásra jogosult mezőgazdasági termelő

8/A. § (1) A cégbejegyzésre kötelezett gazdálkodó szervezet a cégjegyzékbe való bejegyzését, az egyéni vállalkozó a külön jogszabályban meghatározott bejelentés alapján történő nyilvántartásba vételét követő öt munkanapon belül - a (2) bekezdésben meghatározott kivétellel - köteles a székhelye szerint illetékes, a (2) bekezdés szerinti területi gazdasági kamaránál a kamarai nyilvántartásba való bejegyzését kérni...

(4) A kamarai nyilvántartásba az a gazdálkodó szervezet jegyezhető be, amely a (3) bekezdésben meghatározott adatait tartalmazó kamarai adatlapot kitöltve és cégszerűen aláírva a (2) bekezdésben meghatározott területi gazdasági kamara részére elektronikus úton vagy papíralapon benyújtotta, valamint a 34/A. §-ban meghatározott kamarai hozzájárulást megfizette.....

34/A. § (1) A kamarai közfeladatok ellátásához történő hozzájárulásként a gazdálkodó szervezet köteles kamarai hozzájárulást fizetni.

(2) A kamarai hozzájárulás összege évi 5000 forint.

(3) A kamarai hozzájárulást a tárgyév március 31-ig kell megfizetni a kamarai nyilvántartást vezető területi kamara részére. A kamara tagja a kamarai hozzájárulás összegét a kamarai tagdíjból levonhatja.....

(5) A meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozás. A kamarai hozzájárulás meg nem fizetése esetén azt az állami adóhatóság adók módjára hajtja be......

nmrozika

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: Csandrea » szer. jan. 04, 2012 10:07 am

Kedves Fórumozók!

Akkor most hogy is van ez a kamarai hozzájárulás? 2012-től van? Vagy ez mindig is volt? Valaki elmagyarázná!?

Köszi. Andrea

Csandrea

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: sz.judit » szer. jan. 04, 2012 10:16 am

Sziasztok.

Most voltam a kamaránál, mindenkinek regisztráltatni kell magát, legyen az társaság, vagy egyéni vállalkozó, kivéve az őstermelőt. A leg meglepőbb, hogy az orvosok, ügyvédek, stb. akik a tevékenységéhez kapcsolódó kamarának tagjai, azoknak is kell a Ker. és Ip. Kamaránál regisztráltatnia magát, és az ÉVI 5.000 ft-os reg.díjat befizetni.

Ez 2012.01.01-től él, és 60 napon belül, tehát február 19-ig teljesíteni kell.

Ja és adó módjára behajtható      BUÉK

Üdv. Judit

sz.judit

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: andrea268 » szer. jan. 04, 2012 10:17 am

Sziasztok!

A kamarai hozzájárulás ezek szerint kötelező.De ezen felül lesz még a kamarai tagdíj?Az milyen mértékű?Én nem akarok tag lenni,megtehetem,hogy csak regisztrált ev legyek?

andrea268

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. jan. 04, 2012 10:19 am

2012-től kötelező ez a regisztráció, amely nem jelent kamarai tagságot is. A lényege annyi, hogy hozzá kell járulnunk a MKIK fenntartásához, cserébe gondolom kapjuk a nagy semmit. Ugyanolyan marhaság, mint kb 2-3 éve az építőipari regisztráció, egyszerű pénzbehajtás.

Itt összefoglalja a lényeget:

http://www.mkik.hu/index.php?id=5737

tothkornelia69

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. jan. 04, 2012 10:19 am

2012-től kötelező ez a regisztráció, amely nem jelent kamarai tagságot is. A lényege annyi, hogy hozzá kell járulnunk a MKIK fenntartásához, cserébe gondolom kapjuk a nagy semmit. Ugyanolyan marhaság, mint kb 2-3 éve az építőipari regisztráció, egyszerű pénzbehajtás.

Itt összefoglalja a lényeget:

http://www.mkik.hu/index.php?id=5737

tothkornelia69

kötelező regisztráció

HozzászólásSzerző: sz.judit » szer. jan. 04, 2012 10:25 am

Aki jelenleg is tagja a Ker..és Ip.Kamarának, az az éves tagdíjból a regisztrációt levonhatja. Más kamaránál befizetett tagdíjból ezt nem lehet. Ez csak a pénzbeszedésről szól igazán

sz.judit

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás