Adófórum

Adózási és számviteli információk

Társ. vállalk. szoc.hozzájár.adó fizetése

Tb, munkaügy, bérterhek

Társ. vállalk. szoc.hozzájár.adó fizetése

HozzászólásSzerző: herva » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!


Azt hallottam, hogy azoknak a társas vállalkozóknak, akik több gazdasági társaság vezetői , 2012-től kezdődően minden társaságban legalább a minimálbér után a szociális hozzájárulási adót meg kell fizetnie. Ez vonatkozik azokra is, akik legalább 36 órás munkaviszonyban állnak és emellett pl. KFT ügyvezetők.


A 2011.évi CLVI törvényben nem találtam erre vonatkozóan semmit.


Ha tudtok erről konkrétumot, kérek szépen tájékoztatást.


Köszönöm!


 


 

herva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Társ. vállalk. szoc.hozzájár.adó fizetése

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd dec. 06, 2011 1:42 pm

Szia! Szerintem valamit rosszul hallottál.Jövőre is ( 2012.) az a társasvállalkozó, aki egyébként "főfoglalkozásúnak" minősülne akár több gazd.társaságban is, vagy az egyéni vállalkozása mellett..  csak egy helyen (jan.31-ig nyilatkozata szerinti)    kell, hogy a kötelező minimum járulékalap és szoc.hozz.adó figyelembe vételével járulékozzon és szoc.adózzon.


A tulajdonos ügyvezető/üzletvezető.. ha nem munkaviszonyban látja el ezen tisztséget és a társaságban nincs tagi személyes közreműködési kötelezettsége sem.. az ügyvezetői/üzletvezetői státusza okán a Tbj. és szoc.adó vonatkozásában társasvállalkozónak minősül...  tehát


--- ha ügyvezetőként un. főfoglalkozású társasvállalkozónak minősül, akkor vonatkozik rá a de minimum Tbj.alap és szoc.adó alap.. dolog..  de ez is csak egy helyen.. hiszen a főfogl. társasvállalkozó, ha több helyen is társ.vállalkozó, akkor csak csak 1 helyen kell a kötelező, de minimum..


 az aki nyugdíj melletti.. arra a kieg.tev.társasvállalkozókra vonatkozó járulékozás vonatkozik, szoc.adó nincs, és nem vonatkozik továbbra sem, hogy de minimum...


  aki munkaviszony (máshol legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkavisz.) melletti.. társasvállalkozó arra sem vonatkozik, hogy de min. a minimálbér... , illetve annak 150%, 112,5% a valamilyen járulék és adó alapja.


Egy heti 36 órás munkaviszony melletti, tulajdonos ügyvezető esetében, aki nem munkaviszonyban ügyvezető és tagi személyes közreműködési kötelezettsége sincs.., az az ügyvezetősége okán társasvállalkozónak minősül, de a munkaviszony melletti társasvállalkozóra vonatkozó szabályok vonatkoznak rá... tehát a tényleges jövedelméből kell Tbj-t vonni és szoc.hozz.adót fizetni.


Én legalább is így értelmezem a vonatkozó tv.módosítást.


Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Társ. vállalk. szoc.hozzájár.adó fizetése

HozzászólásSzerző: herva » kedd dec. 06, 2011 2:57 pm

Melcsi62!


Köszönöm szépen a részletes válaszodat.

herva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég