Adófórum

Adózási és számviteli információk

Rövid vs. hosszú lejáratú kötelezettségek

Számvitel

Rövid vs. hosszú lejáratú kötelezettségek

HozzászólásSzerző: mirabella.kovacs » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am


Kedves Fórumozók! A saját megerősítésemre szertnék tőletek segítséget kérni. A cégnek nagyon sok kötelzettsége van, ebből hosszú lejáratú a lízingtartozás, mert a lejárata 2015. Én úgy tanultam, hogy azt a lízing tőkét és kamatot, amit következő évben, tehát 2012-ben fog a cég törleszteni, azt át kell sorolni rövid lejáratúba. Jól gondolom? Illetve  azon számlákat, amelyek fizetési határideje átnyúlik 2012-ben a főnököm szerint át kell sorolni hosszú lejáratúba... Nem tudom neki megmagyarázni, hogy egy november 22-én jött számla, amit január 5-én kell fizetni az rövid lejáratú...


Illetve van egy amiben nem vagyok biztos, idén 2011. március 16-án vettünk fel Széchenyi hitelt, a szerződésben az szerepel, hogy lejárata 2012. március 16. A rövid jejáratú kötelezettségek között tartom nyilván, a főnököm szerint ez sem jó, mert ez nem kötelezettség...


Bocsánatot kérek, hogy ilyen kérdéseket írok, de szeretnék meggyőződni arról, hogy jól gondolom. Köszi, Mirabella


mirabella.kovacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:29 am

Rövid vs. hosszú lejáratú kötelezettségek

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » szer. nov. 30, 2011 10:56 am

Szia!


A lízingdíjat igen át kell sorolni, de a hozzátartozó kamatban igazából nem vagyok biztos, azt én nem szoktam, mert sosem biztos az összege (őszintén a lízingdíjat sem igen szoktam, csak ha a könyvvizsgáló nagyon ragaszkodik hozzá, szeretem egy számlán vezetni, mert abból nincs kavarc). Még nem hallottam olyant, hogy a szállítói tartozásból átsorolunk valamit hosszúlejáratú kötelzettségek közé. Az szerintem 2 év múlva is szállítói tartozás lesz, legfeljebb 360 napon túli.


Hát nemtudom, hogy a főnököd könyvelő-e, mert ha van végzettsége, akkor is megkérdőjelezném, ha egy hitel nem kötelezettség, akkor mi? Ezt nem értem.


Györgyi

Nyerkiné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Rövid vs. hosszú lejáratú kötelezettségek

HozzászólásSzerző: mirabella.kovacs » szer. nov. 30, 2011 11:31 am

Szia! Köszi a választ! Dehogy könyvelő és egyszerűen nem érti meg ezeket a dolgokat. Széchenyi hitelt szerinted akkor nem kell átvezetni hosszú lejáratúba?

mirabella.kovacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:29 am

Rövid vs. hosszú lejáratú kötelezettségek

HozzászólásSzerző: kedves » szer. nov. 30, 2011 11:32 am

Szia Mirabella!


A lízingdíjat ahogy Györgyi írja át kell sorolni. Nálam a könyvvizsgáló rendszeresen nézi, ellenőrzi. A kamatot és árfolyamdifferenciát nem sorolom át, mert annak az összegét nem is tudom előre. Amikor megjön afizetési értesítő akkor könyvelem a tőkét rövidbe, a többit pedig a 87-be.Ha jól csináltad az átvezetést év végén, akkor a rövid lejáratú lizingtartozás kartonod következő év végére nullára fut ki.A többit Györgyi megírta.


Margó

kedves
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Rövid vs. hosszú lejáratú kötelezettségek

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » szer. nov. 30, 2011 1:08 pm

Gondolkodtam a kérdéseden Mirabella. Lehet, hogy azért annyit tud, hogy a hosszúlejáratú kötelezettségek kisebb akadályt jelentenek egy hitel vagy pályázat minősítésénel, mint a rövidek, sőt a határidőn túli tartozások meg egyenesen meg is dönthetik azt. Ettől fggetlenül ne tedd át a Széchenyit a hosszúba, ha annak a lejárata 1 év.


Györgyi

Nyerkiné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Rövid vs. hosszú lejáratú kötelezettségek

HozzászólásSzerző: ticus » szer. nov. 30, 2011 4:46 pm

A mérlegfordulónaphoz kell nézni (alapesetben december 31.), hogy 1 éven túli a kötelezettség vagy 1 éven belüli. Tehát a 2012.december 31. utáni esedékességűek a hosszú lejáratúak. A kamatot nem lehet átsorolni, mivel azt nem is tartod nyilván a kötelezettségek között.

ticus
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Rövid vs. hosszú lejáratú kötelezettségek

HozzászólásSzerző: validitas » szer. nov. 30, 2011 8:19 pm

Sziasztok!


Az átsorolás nem feltétlenül jelenti azt, hogy át is kell könyvelni más főkönyvi számlára, hanem csak azt, hogy a beszámolóban kell megbontani hosszűra és rövidre. A beszámolóval kapcsolatos dokumentációban meg ott lesz, hogy melyik főkönyvi számla, mennyi az egyenlege, abból mennyi a rövid meg a hosszú, stb...


Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Rövid vs. hosszú lejáratú kötelezettségek

HozzászólásSzerző: turcsanyine@axelero.hu » szer. nov. 30, 2011 8:33 pm

Mirabella!


A lízingkötelezettség összegében nem lehet benne kamat, csakis tőketartozás!


A lízingtartozás - mivel éven túli, hosszú lejáratú. A mérlegben a következő  évben esedékes tőketörlesztés összegét a rövidlejáratú kötelezettségek közé kell tenni, a többi marad a hosszú lejáratú kötelezettségek között. A számviteli tv nem kötelez arra, hogy a rövid lejáratút más főkönyvi számlára könyveld át, van olyan cégem, ahol egy 44-es számlán van a teljes összeg, csak amérlegben szerepel a következő évi esedékes összeg a rövid lejáratúban. Praktikusabb szerintem át is könyvelni rövidlejáratú kötelezettség főkönyvi számlára, mert legalább év közben követhető a megfizetés, áttekinthetőbb a nyilvántartás.


A lízinszerződés, hitelszerződés melléklete a fizetési ütemezés. Az átsorolást aszerint kell átkönyvelni. A törlesztést nem számla, hanem a megfizetés időpontjára kell könyvelni, hiába jön decemberben a számla, ha azt csak januárban fizetik meg, akkor az januári törlesztés. Az átsorolás ettől független - azt az ütemezés alapján kell könyvelni. Nyilván, ha a számla szerint csak 2012. január 5-én esedékes az adott részlet, az az ütemezésban is 2012. január 5. dátumon szerepel.


Ha egy decemberi számlának decemberben lenne az esedékessége, de nem utalják csak januárban, akkor is csak januárban lehet bekönyvelni, mint megfizetett törlesztést!


 


A hitel az kötelezettség. Mi lehetne más? A 2011. március 16-án felvett 1 év lejáratú  hitel eleve rövid lejáratú - mérlegfordulónapon kell eldönteni, hogy a mérlegben melyik soron szerepel: ha 2012. március 16-án legkésőbb vissza kell fizetni, akkor rövid lejáratú.   

turcsanyine@axelero.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég