Adófórum

Adózási és számviteli információk

EV-szüneteltetése-Alkalmi munkavállalás

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. nov. 23, 2011 5:40 pm

:)))

Én is igyekszem a 13. javasasszony szerepét betölteni, mert az ördög mindig a részletekben rejlik....mert hiszem hogy a közös gondolkodás előbbre viszi a dolgokat..

Egyébként, hogy ne csak magunk felé húzzon a kezünk, a kérdésedet a másik oldal is felteheti/feltehetné. Ő a vállalkozóval szemben is és egy munkaviszonyos alkalmazottal szemben is érvényesítheti az esetleges kárigényét - igaz korlátok között. De mi védi az alkalmi munkavállalóval szemben? Nem olvastam át részletesen a mi nem vonatkozik erre a jogviszonyra az MT-ből, de csípőből azt mondom, hogy az anyagi felelősség tuti nem.

zspotorke

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. nov. 23, 2011 6:08 pm

Edit! Azt sem írja a jogszabály, hogy nem lehet többet kifizetni a min.bér duplájánál.Csak költségként nem lehet többet elszámolni. Gondolj bele, egy számítógépes szakember óránként 4-5 ezer forintért dolgozik. Miért ne lehetne 3 napra egy könyvelőnek 70/e forintot adni egyszerűsített foglalkoztatás keretében. A cég pedig bármikor mondhatja, hogy nem kell többet az alkalmi munkás. De ugyanezt mondhatja az egyéni vállalkozónak is, hogy nem tart a munkájára igényt. Az általam felvetett esetben a könyvelő már 15 éve rendezi ennek a cégnek az ügyeit mindkét fél teljes megelégedésére. A biztonság itt nem sokat vet a latba. Ha pedig ellenőrzés van és szükség van a könyvelőre, akkor azon a napon majd szintén hivatalosan dolgozni fog. Hiszen a havi 3 nappal nem fogja kimeríteni az évesen dolgozható 9o napot.

Tulajdonképpen én az együttgondolkodást arra értettem, hogy ev. tevékenység  szüneteltetése mellett dolgozhat-e valaki egyszerűsített foglalkoztatásban, ha ugyanazt a munkát végzi, mint ami a vállalkozói igazolványában van.  A felelősség kérdés megoldása egy új fejezet lehetne. Egyébként örülök, hogy "belekötsz" a témába. De az alapkérdést tulajdonképpen Te sem kifogásolod, ha jól értem. Ha az alapkérdést letisztáztuk, akkor természetesen boncolgathatjuk tovább a témát. Ez mindenkinek hasznos lehet, hiszen nem az adófizetés elkerüléséről van szó, hanem az adófizetés optimalizálásáról. A könyvelő árat nem nagyon tud emelni annak ellenére, hogy az adói már az egekbe szöknek. Az EVA alól ki kell menekülni a nyugdíjasnak, mert maga az eva 37% adót jelent és éves szinten az eg.szolg.járulék is 76000,-Ft egy évben hozzávetőlegesen jövőre. Annak ellenére, hogy a nyugdíjas státusz tulajdonképpen biztosítással jár. A nyugdíjasnál az átalányadó sem kedvező. Mindenki megpróbál számolgatni.

Nyugodtan írjál még, ha valami aggályod felmerül.

madora100

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. nov. 30, 2011 11:08 pm

Lányok! Köszönöm, hogy együtt gondolkodtatok velem.

madora100

Előző

Vissza: Egyéni vállalkozók