Adófórum

Adózási és számviteli információk

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

Számvitel

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: bebebe » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözlök Mindenkit!


 


Van valaki, aki találkozott már a Clearing Holding Zrt-vel (CH) és az általuk "kitalált" ún. CWC Unit nevű fizetési eszközzel?


Nagyon jó lenne, ha Valaki tudna segíteni!


Az említett céggel szerződést elehet kötni, amely alapján be lehet lépni a CH által üzemeltetett ún. "piactérre" (elektronikus felület). Ez egy egyszeri adminisztrációs díj fizetési kötelezettséggel jár (x Ft || áfa). Eddig tiszta sor. Ezek után a piactéren a belépett Partnerek eladhatják a termékeiket és a szolgáltatásaikat. A fizetési módok lehetnek: HUF és/vagy áru és/vagy szolgáltatás és/vagy CWC Unit, vagy ezen fizetési módok meghatározott, másik fél által elfogadott aránya. A CH-t a Partner értékesítései után x% díj (értékesítési jutalék) illeti meg.


A CWC Unit a piactéren a Partnerek közötti kereskedelemben használt fizetési eszköz, ami sem részben, sem egészben készpénzre nem váltható, el nem adható, készpénzre el nem cserélhető.


Kaptunk még egy egy oldalas "könyvelési segédletet" a CH-tól, amelyben arról tájékozatnak, hogy CWC Unit elszámolási számlát nyitnak a Partner nevére, ami ugyanúgy működik, mint egy bankszámlaszám, még kivonatot is kapunk róla. És, hogy a 384. Elszámolási betétszámlák között tartsuk nyilván a Társaság könyveiben.


Ami probléma a számomra. Pl. sehol nincs leírva, hogy ez a CWC Unit - ami egy kitalált pénznem - pl. hány Ft-nak felel meg. Én úgy tudom, hogy ha egyszer a könyvelést HUF-ban vezetem, akkor abban vezetem és kész. Nem kezdhetek el egy ún. CWC Unit pénznemben is ezzel párhuzamosan könyvelni. Ráadásul arra is utaltak a tájékoztató levélben, hogy akár 2-3 féle módon is ki lehet egyenlíteni egy adott számla ellenértékét, és tüntessük fel a megjegyzés rovatban, hogy pl. a 2000 Ft-os számlából 1000 HUF-ban és 1000 CWC Unit-ban lesz teljesítve. Ez azt feltételezi számomra, hogy 1 HUF = 1 CWC Unit, de valahogy ez az egész olyan idegen számomra, és nem is vagyok benne biztos, hogy ez a magyar jogszabályoknak megfelel.


Bárki csak úgy kitalálhat egy virtuális pénznemet és használják azt?


Törvényes ez egyáltalán?


Hogyan kellhet ezt az egészet könyvelni?


 


Előre is köszönöm, ha Valaki válaszol!


 


Üdv,


bebebe

bebebe
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd nov. 08, 2011 5:57 pm

Nekem olyan lehúzós szaga van...


Nem élnék a lehetőséggel. De lehet én túlságosan maradi vagyok.


Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: bebebe » szer. nov. 09, 2011 7:55 am

Sajnos én nem dönthettem a kérdésben, mert ha előtte megkérdezett volna a cégtulajdonos, aki a szerződést megkötötte, akkor biztosan lebeszéltem volna. Azonban a marketing jól működik, a szerződést megkötötték és mint sok esetben csak utólag tudatják a könyvelővel, hogy van egy ilyen és kész. Nagy forgalom fellendülést várnak ettől a dologtól, így belementek, az adózásával kapcsolatos kérdéseket, és a könyvelést meg oldja meg aki tudja (hiszen ezért fizetek a könyvelőnek:))), találkoztatok már ezzel a mondattal?). Engem a könyvelése érdekelne a dolognk, meg a "kitalált" pénz könyvelésben való szerepeltetése. Nekem olyan zűrös az egész, és nem látok tisztán a dologban.

bebebe
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: Bakosné » szer. nov. 09, 2011 11:15 am

Azért én nem a pénzeszközök között nyitnék számlát neki, hanem egy elszámolási számlát a követelések vagy kötelezettségek között.


Ha jól értem, akkor ez egy cserekereskedelem. A cégnek utánanéztél?


A cégnek fizetendő jutalék és első dij, egyéb igénybevett szolgáltatás.


Az elszámolási számlán vezetném össze a vevőt és a szállítót.


De kiváncsi lennék, ők milyen tájékoztatót adtak.


Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: bebebe » szer. nov. 09, 2011 12:03 pm

Ők adták azt a tájékoztatást, hogy a pénzeszközök között nyissunk számlát, és kb. ennyi volt az egész "tájékotatás" a könyvelést illetően. Ja, meg annyi, de ez már a számlázást érintően, hogy ha számlázod a termékedet, és tudod, hogy a vevő "vegyes" fizetési módot fog alkalmazni (pl. kp. és CWC Unit is), akkor átutalásos számla legyen kiállítva.


Ennyiben ki is merült a könyvelési segédlet.


Még mindig az a legnagyobb problémám, hogy én CWC Unit-ban és nem HUF-ban milyen alapon könyvelek a főkönyvre bármit is.

bebebe
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: Bakosné » szer. nov. 09, 2011 5:33 pm

A főkönyvben forintban könyvelsz, csak tudod, hogy az mennyi CWC Unit-ot ér. Devizaszámlát is úgy vezeted. Nem?


Márti


Ui: Pénzeszköznek semmiképp nem nevezném, még inkább egyéb értékpapírnak, de inkább annak sem,

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: kristofkata » kedd jún. 12, 2012 7:54 pm

Kedves Bebe! Minket is megtalált ez a cég... nálatok van már valami tapasztalat forgalom, könyvelés terén?
kristofkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:30 am

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: bebebe » szer. jún. 13, 2012 7:51 am

Kedves kristofkata!

A tapasztalat annyi, hogy csináljuk, ahogy jónak látjuk... Egyéb követelések között nyitottunk számlát a CWC Unit-nak, mert szerintem nem pénzeszköz, az tuti. Kapunk egy "folyószámla" szerű valamit, ami alapján annyi Ft követelésünk van, amennyi CWC Unit azon szerepel, és kész.
Többször próbáltam felvenni a céggel a kapcsolatot, de olyan emberrel nem lehet beszélni, aki érti is, hogy mi a problémám...Egyszer keresett Valaki tőlük telefonon, mert visszahívást ígértek az ügyben, de mivel éppen nem értem rá (tárgyaltam egy ügyféllel) kértem, hogy 1 óra múlva hívjanak vissza. Ez kb. 2 hónapja volt. A számot nem küldte a telefon, így nem tudtam visszahívni.
Ezeken azonban túl kell tenni magunkat, mert zajlanak a dolgok, valamit könyvelni kell, így Ft-ban könyveljük azt, amit Ők CWC Unit-ként nevesítenek. Jobb híján...
Egyébként betiltanám az egészet, ha tehetném!!! Csak a rendszerbe belépettek tudnak egymással ilyen módon üzletelni, és be van ragadva a pénzük, nem tudják levásárolni, kivenni meg pláne, az le is van írva, hogy Ft-ban nem lehet kivenni. Szerintem már megbánták, hogy belementek...

Üdv,

bebebe
bebebe
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: kristofkata » csüt. jún. 14, 2012 8:43 am

Kedves bebebe!

Köszönöm a válaszodat.

A cég forgalma növekedett? Van aki azt mondta, hogy csak annak érdemes belépni, aki el tudja költeni a unit-jait, például a cég beruházni akar, mondjuk építeni, felújítani, bővíteni... mi kereskedelemmel foglalkozunk így igazából nem tudnánk mit kezdeni a unit-tal, viszont elfogadásakor azonnal adósságunk keletkezik a Clearing holding felé, mégpedig forintban (a unit 4,5%-a + Áfa - mert hogy előbb utóbb el kell költenem, addig nem léphetek ki a rendszerből)... ha pedig nem fogadjuk el, akkor állítólag senki nem fog vásárolni tőlünk.?
A Te céged mivel foglalkozik?

A könyvelése nekem is teljesen homályos... mert ugye hivatalos fizetési eszköz nem lehet, akkor hogyan lehet forintosítani a könyvelésben? És van nettó/bruttó unit?
Ha viszont a számlán forint követelésként jelenik meg, akkor meg kell kapjam forintban, ha úgy döntök, nem?...

Üdv, Kata
kristofkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:30 am

Clearing Holding Zrt. - CWC Unit

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. jún. 14, 2012 8:59 am

Sziasztok!

Régebben volt már dolgom hasonló céggel, szerintem lehúzás az egész... Virtuális piactér, credit, amit csak ott tudsz elkölteni. Pl. mi van a végén, ha már nem akarsz ott tovább kereskedni? A creditet biztos nem kapod meg pénz formájában, szóval buktad.

Ahhoz meg nagy szerencse kell, hogy olyan terméket, szolgáltatást találj, amire szükséged is van, és tényleg piaci ár alatt meg tudod vásárolni. Aztán ne felejtsük el az elég borsos "regisztrációs" díjat sem, azt is ki kellene termelni (forgalomnövekedés, alacsony áron történő beszerzés...)
Ez a véleményem.

Az a cég, akit én ismertem, már rég lehúzta a rolót (intiago...), de nem lennék meglepve, ha ez a cég az utódja lenne.

Andi
nagy.andrea2
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Következő

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 7 vendég