Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

ÁFA

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

HozzászólásSzerző: merak » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!


Adóhiányt állapított meg az ellenőrzés, az összes költség számlámat kivették, különböző indokokra hivatkozva. 25 nap van még a jogerőre emelkedésig, de a cég fizetni nem tud, mert nincs miből. Mit lehet tenni ilyenkor véleményetek szerint? Kezdeményezzek saját magam felszámolást a cégem ellen, mielőtt jogerőre emelkedne az apeh által megállapított összeg? Egyszemélyes kft, én vagyok az ügyvezető. Kérdésem még, hogy milyen felelősségem van az adótartozás miatt? A teljes vagyonommal felelek ilyen esetben? Vagy csak a bevitt törzstőke erejéig? Előre is köszönöm a válaszokat!

merak
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. okt. 20, 2011 12:58 pm

Kedves Marek!  Erre így nem lehet egyértelmű választ adni:


Azok a bizonyos ilyen-olyan idnkokok egyáltalán nem mindegy, hogy miféle indokok és, hogy azok jogosak-e?


Ha nem jogos, akkor , ahogy a jegyzőkönyvben is kioktattak az észrevételre.. később esetleg a fellebbezésre, akkor élni kell a kifogás, fellebbezés lehetőségével.. vagy majd méltányossági kérelem, fizetési kedvezmény kérelem lehetőségével.


Azt, hogy felszámolást kezdeményezel-e a saját cégedre, mert a cég vagyona nem nem lenne elegendő a tartozásokra..és fizetésképtelenné válik a cég az adóhiány megfizettetése okán .. az mint tulajdonosnak a jogodban áll. Az viszont, hogy milyen felelősségel, anyagi következményekkel szabadulsz meg a cégedtől az már más kérdés. És ebből a szempontból sem lényegtelen, hogy azok a bizonyos különböző indokok mik a jegyzőkönyvben.., azon kívül, hogy esetleg jogosan megállapított adóhiány miatti szankciókat érvényesítenek, tovább lépnek-e esetleg büntető feljelentéssel..  és az sem mellékes, hogy a felszámoló fellép-e veled szemben..


A GT-ből: néhány részlet..


50. § (1) A korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság jogutód nélküli megszűnése esetén nem hivatkozhat korlátolt felelősségére az a tag (részvényes), aki ezzel visszaélt. A korlátolt felelősségű társaság és a részvénytársaság azon tagjai (részvényesei), akik korlátolt felelősségükkel, illetve a társaság elkülönült jogi személyiségével a hitelezők rovására visszaéltek, korlátlanul és egyetemlegesen felelnek a megszűnt társaság ki nem elégített kötelezettségeiért.



(2) A tagok (részvényesek) (1) bekezdés szerinti felelőssége különösen akkor állapítható meg, ha a társaság vagyonával sajátjukként rendelkeztek, a társasági vagyont saját vagy más személyek javára úgy csökkentették, hogy tudták, illetve az általában elvárható gondosság tanúsítása esetén tudniuk kellett volna, hogy ezáltal a társaság a kötelezettségeit harmadik személyek részére nem lesz képes teljesíteni, továbbá a 13. § (4) bekezdése szerinti esetben.



68. § (1) A gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnése esetén a megszűnő társaságot terhelő kötelezettség alapján fennmaradt követelés a társaság megszűnésétől számított ötéves jogvesztő határidő alatt érvényesíthető a gazdasági társaság volt tagjával (részvényesével) szemben.



(3) Ha a tag (részvényes) felelőssége a gazdasági társaságot terhelő kötelezettségekért a társaság fennállása alatt korlátozott volt, a tag (részvényes) felelőssége a társaság megszűnésekor felosztott társasági vagyonból a tagnak (részvényesnek) jutó rész erejéig áll fenn a megszűnt társaságot terhelő kötelezettségekért.


(4) Ha a gazdasági társaság jogutód nélkül megszűnik - a felszámolási eljárás, valamint a Ctv. 92. § (2) bekezdése esetét kivéve - végelszámolásnak van helye.


---------------------- Az, hogy a NAV megállapításai helyén valóak-e egyrészt Te ismereted az adott számlák/gazdasági események vonatkozásában.., másrészt míg van észrevételezési lehetőség a jegyzőkönyvre, addig szakmai segítséget kérhetsz (adószakértő, stb.) milyen lépést célszerű tenni.



Üdv.  


  

  


 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. okt. 20, 2011 3:12 pm

Kedves Marek!


Teljes mértékig Melcsivel értek egyet. Egyáltalán nem mindegy, hogy mik azok az ilyen-olyan indokok. Mert ha netántán azért vették ki azokat a költségszámlákat, mert azok egyértelműen nem a vállalkozás tevékenységét szolgálták, akkor bizony a hatóságoknak igaza van. Esetleg talán a könyvelőd is figyelmeztetett, hogy nem lenne célszerű azokat a számlákat elszámolni, de Te mégis ragaszkodtál hozzá. Ebben az esetben én megvallom Neked, meg is érdemled hogy az Apeh nem ismerte el költségének. Az a baj, hogy ebben az országban a vállakozók többsége nemigazán akar hallgatni a könyvelőjére. Tisztelet a kivételnek.


Amennyiben viszont Te úgy érzed, hogy azok a költség számlák valóban és joggal a vállakozás érdekében merültek fel, akkor igenis védd meg a saját igazadat. Azért azt se hagyjuk már, hogy a Hatóságok önkényesen döntsék el, hogy mire volt szükség a vállalkozáshoz és mire nem.


Üdv. Kata

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. okt. 20, 2011 3:27 pm

Mindkettőtökkel egyetértek...

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. okt. 20, 2011 3:34 pm

Ja, meg gondolom a T. kérdező eddig a könyvelési díjon spórolt... Nekem még nem volt a 22 év alatt olyan a praxisomban, hogy költségszámlát vettek volna ki a revizorok. Ami gyanús volt, azt már eleve nem engedtem betenni....


 


 

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. okt. 20, 2011 4:01 pm

Na ilyenkor vetődik fel bennem mindig az, hogy erre miért nem képesek egy törvényt hozni, hogy csak az indíthasson vállalkozást, aki egy alapfokú vállalkozási ismeretek tanfolyamot elvégzett. Nem lehet így belekezdeni egy vállalkozásba, hogy semmit sem tudunk róla! A megoldás az, ha próbálkozunk valamivel és nem megy, hogy becsődöltetjük magunkat? Erre szüksége van ennek az országnak?

kovalkata
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. okt. 20, 2011 4:34 pm

Az országnak nincsen.. de az adóhivatalnak van. Legyen kit büntetni...

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

HozzászólásSzerző: merak » pén. okt. 21, 2011 4:52 am

A könyvelőmet rendesen fizetem kedves szedlacsek, ő is csak csodálkozik és azt mondta, hogy ha kell, akkor eljön tanúskodni.  Kedves melcsi! egy példa a többiből: A vállalkozástól megvettem nagy értékű bútorokat, továbbadtam B vállalkozásnak, akinél időközben a bútorokat nem találták meg. Az ellenőrzés arra hivatkozott nálam, hogy A vállalkozás nem tudta a bútor eredetét igazolni, tőle is és tőlem is kivették a kötlségszámlát. Az észrevétel jogával már éltünk, a könyvelőm fogalmazta meg, de szinte ugyanarra hivatkoztak, mint a jegyzőkönyvben. Nonszensz, hogy hogyan adhatok el olyan bútort akkor, ha meg sem vettem! Másik számla: webáruházat készítettem A cégnek, fel lett töltve a weblapjára. Ellenőrzés kérte A cégtől(NEM TŐLEM) a kapcsolódó dokumen tumokat, adathordozót, stb. A cég nem sokat foglalkozott a dologgal, felhívási kötelezettségének nem tett eleget. A webshop megtekinthető A cég honlapján, de a jegyzőkönyben hivatkoznak arra, hogy A cég ügyvezetője nem tudta hitelt érdemlően igazolni a gazdasági esemény létrejöttét. Az észrevételbe beírtuk azt is, hogy tőlem nem is kértek semmilyen dokumentumot. Ilyen és ehhez hasonló számlák vannak, amiket nem fogadtak el és ez miatt 4,5 millió adóbírságot szabtak ki. A gond az, hogy 180ezer ft lenne a fellebbezési díj és lassan a csőd szélén állok,. nem tudom, hogy érne-e valamit egy per az apeh ellen.

merak
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Adóhiányt állapítottak meg,mit tegyek?

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. okt. 21, 2011 6:01 am

Bocs Merak, ... nem akartalak megsérteni, de a kérdés túl leegyszerűsített volt és már találkoztunk azért jó pár negatív példával... ... Ha gndolod, küld el a jkv-et és az észrevételt, határozatot a miki631214 kukac gmail com -ra.   Meg kell nézni azért alaposan, hogy lehet-e valamit tenni.... De hétfő előtt nem tudok benne elmélyülni...


Azzal időt tudsz nyerni, ha beadod a felebezést, de az illetéket nem. Mert akkor először felszólítanak hiánypótlásra...


 

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: ÁFA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég