Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ügyvezető és alkalmazott egyben

Tb, munkaügy, bérterhek

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: eysan1986 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! A cégünknél egy korábbi munkavállaló lett kinevezve ügyvezetőnek. Eddig nemzetközi tehergépkocsivezetőként dolgozott, amitt továbbra is folytat. Megerősítést szeretnék kérni, hogy ez esetben már tagi bér jár neki, nem lesz szabadsága, túlórája? A külföldi 40 € adómentes napidíj és az üzemanyagmegtakarítás maradhat? Illetve a 1108-as kitültésével kapcsolatban kérdezném, hogy az alkalmazás minősége ugye 30-as lesz? Az 520. sorba ez esetben a 8417-t, tehát a nemzetközi tehergépkocsi feor kódját kell már írnom? Jól gondolom-e, hogy a tagi jövedelme a 363. sor d oszlopába kerül. A külföldi adómentes napidíj pedig a 364. sorba?


Más valamire kell még külön figyelnem? Köszönöm a segítséget előre is!


Eysan

eysan1986
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd okt. 04, 2011 5:00 pm

Ez az "ügyvezető - alkalmazott" tulajdonosa a cégnek?


Ha nem, akkor nem lehet szó tagi jövedelemről. Az ügyvezetést csinálhatja megbízási jogviszonyban, de ugyanakkor munkaviszonyban nemzetközi gépkocsivezető... Ez szerintem nem működik.


Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: eysan1986 » szer. okt. 05, 2011 5:25 am

Szia! Igen tulajdonosa is a cégnek, már a módosított cégkivonat is elkészült. Egyszerre nem lehet ügyvezető és tehergépkocsi vezető? Köszönöm

eysan1986
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: Bakosné » szer. okt. 05, 2011 6:24 am

Ha tulajdonos is, akkor az ügyvezetést elvállalhatja megbízási szerződéssel, akár 0 forintért is, és lehet munkavállalója a cégnek, ha az ő tekintetében a munkáltatói jogokat más gyakorolja.


A fentieket úgy irtam, hogy nincs köze a céghez.


Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. okt. 05, 2011 6:25 am

Véleményem szerint lehetőség van arra, hogy valaki ügyvezet és a cég szakmai tevékenységéban is részt vesz, csak ebben az esetben rendezni kell azt a kérdést , hogy mindezeket a tevékenységeket milyen jogviszonyban teszi.


Ügyvezetni lehet megbízásban és munkaviszonyban, ( Gt. 22.§) de rendelkezni kell arról, hogy az ügyvezető felett ki gyakorolja a munkáltatói jogkört. (Általában a taggyűlés szokta ) Megbízásban lehet ingyenesen ill. pénzért  is, a munkaviszonyban történő dijazás az Mt.szerinti.


A társaságnál is lehet munkát végezni többféleképpen: ( Gt.119.§)


- tagi jogviszony, mert tag és ő a munkáltatói jogkör gyakorlója


- munkaviszonyban ( Mt szerint) de ez esetben maga felett nem gyakorolhatja a munkáltatói jogkört - tehát taggyűlés vagy valaki


- megbízásban - itt is kell a megbízói oldalra valaki, aki nem azonos vele.


P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: eysan1986 » szer. okt. 05, 2011 6:29 am

Szia! Az cég ügyvédje azt mondta, hogy tagi jogviszonya van. Ez esetben akkor jók azok a gondolatok, amiket  az első kérdésben írtam?

eysan1986
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:28 am

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. okt. 05, 2011 7:35 am

Az ügyvezetést nem lehet tagi jogviszonyban ellátni! lásd Gt.22.§.(2) de ezt az ügyvédnek is tudnia kell - ezért az ügyvezetésre vonatkozóan valamiféle leíratnak kell lennie/születnie, hogy e tevékenységt milyen jogviszonyban és dijazással vagy anélkül látja el. Ettől függ a 1041 és a 08 kitöltése is erre vonatkozóan.


A gépjárművezetés  tagi jogviszonyban oké - itt azonban ügyelni kell a minimálbér/bérminimum kérdésre. A tagoknál a munkaidő nem mérhető ezért nincs szabadság, jelenléti ív stb. továbbá nem járnak azok a juttatások sem, amelyek munkaviszonyhoz kötöttek.


 


Az alkalmazás minősége: főállású tag (ha a kód ezt takarja akkor jó),  a tagi jövedelem a 363-ban jó.


 


A napidijra vonatkozóan:


2011. január 1-jétől módosult a 168/1995. Korm. rendelet 4/A. § (2) bekezdése. E szerint a nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély a külföldi kiküldetés (külszolgálat) címén kapott bevételéből igazolás nélkül elismert költségként napi 40 eurónak megfelelő forintösszeget vonhat le, feltéve hogy ezenkívül kizárólag a gépjármű külföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó, és számlával, más bizonylattal igazolt költségeket számolja el.


Nem alkalmazható ez a szabály, ha a külföldi kiküldetéssel kapcsolatban felmerült szállás- és lakásbérleti díjra fordított összeget költségként elszámolják.


Ez a szabály alkalmazható a munkaviszonyban kiküldött munkavállaló esetében, illetve alkalmazhatja az önálló tevékenységet folytató magánszemély is, ha az adott utazással összefüggésben mástól külföldi kiküldetés címén bevételt nem kap. Az önálló tevékenységet végző magánszemély igazolás nélkül elismert költségként napi 40 eurónak megfelelő forintösszeget számolhat el.


 A módosított rendelkezést a 2011. január 1-jétől kezdődő kiküldetések esetében kell alkalmazni.


A fentiek alapján miután a tagi jogviszony nem önálló tevékenységet takar és nem is munkaviszony ezért szerintem a napidij nála nem adómentes.


 


 


 


 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. okt. 05, 2011 8:35 am

Sziasztok!  Én onnan indítanám a gondolkodást, hogy ez az ember már korábbtól munkaviszonyban áll a Kft-nél.


Mivel őt nevezték ki ügyvezetőnek - amit vélhetően megbízásos jogviszonyban lát el - az még nem biztos, hogy indok a munkaviszony munkáltatói rendes felmondásra a gépkocsivezetői munkakörében. Szerintem amikor azt a döntést hozta a taggyűlés, hogy ő legyen az ügyvezető, akkor arról is döntenie kellett volna, - társasági szerződésben eltőrően rendelkezni - hogy mivel adott személy egyébként a cég munkaviszonyos alkalmazottja az ő vonatkozásában a munkáltatói jogkör gyakorlója a taggyűlés, s hogy a munkáltatói jogkörgyakorlóként aláírandó papírokat, valamint költségtérítés, stb. költségek igazolását a taggyűlés nevében melyik tag írja alá.


Tekintettel arra, ahogy P.Zsuzsa is írja, hogy a 40 eur "adómentes" napidíj a munkaviszonyon kívüli nem önálló tevékenységnél - társasvállalkozói jogviszony - nem vonatkozik valószínűleg lényeges szempont, hogy ez tgk.vezető ettől ne essen el.


Én arra törekednéka cég helyében, hogy megfelelő dokumentáltsággal fenn lehessen tartani azt, hogy ez az ember, aki valamilyen hányadban tulajdonos is a cégben és ügyvezetője/munkáltatói jogkorgyakorló abban a foglalkoztatottak vonatkozásában - az továbbra is a munkavégzését munkaviszonyban és ne tagi közreműködésként társasvállalkozói jogviszonyban végezze.  Arról nem is beszélve, hogy Kft esetében a nem munkaviszonyban, nem megbízásos jogviszonyban történő tagi közreműködés, az mellékszolgáltatásnak minősül, mely mellékszolgáltatásról a társasági szerződésben kell szabályozni...


GT-ből:


119. § (1) A társaság tagjai törzsbetétjük szolgáltatásán kívül egyéb vagyoni értékű szolgáltatás (a továbbiakban: mellékszolgáltatás) teljesítésére is kötelezettséget vállalhatnak. A tagok által - nem választott tisztségviselőként - végzett személyes munkavégzés is mellékszolgáltatásnak minősülhet, ha nem munkaviszonyon vagy polgári jogi jogviszonyon alapul. A mellékszolgáltatás teljesítésének feltételeit a társasági szerződésben kell szabályozni.


 Tehát akár társasvállalkozói jogviszonyba kerülne az illető a korábbi munkaviszonyából.., akár az ő személyét tekintve a taggyűlés magához rendeli a munkáltatói jogok gyakorlását.. az mindenképpen társasági szerződést érintő dolog. 


 Eysan azt írod, hogy az illető azt állítja, hogy ő tagi jogviszonyban dolgozik a Kft-nél.. - nyilván ez nem vonatkozhat az ügyvezetői feladatokra, mert az társasvállalkozói jogviszonyban nem végezhető .. - , akkor kérdés, hogy mióta dolgozik tagi /társasvállalkozói jogviszonyban, és ezt a mellékszolgáltatást a társasági szerződés tartalmazza-e, illetve miként szűnt meg a munkaviszonya..


Én átnézném a rendelkezésre álló dokumentumokat.., ha kell konzuáltlni kellene munkaügyi jogásszal is..,mert nem lehet valakit csak úgy kijelenteni a munkaviszonyból és bejelenteni társasvállalkozóként..


Ha az ügyvezetőséget ingyenes megbízással látja el, akkor ezen jogviszonyában nem biztosított, tehát nincs biztosítotti bejelentési kötelezettség sem ezzel kapcsolatban... a dolgozása a cégben az meg SZERINTEM attól függően munkaviszony, vagy társasvállalkozói jogviszony a továbbiakban, hogy a társasági szerződésben miként rendelkeztek.


Üdv.



  

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. okt. 05, 2011 10:06 am

Melcsi!


Tökéletesen egyetértek Veled. A kérdésből számomra sajnos már nem először az jön/jött le, hogy döntés után, mitöbb társasági szerződés módosítása után elkezdenek gondolkodni az érintettek. Aztán ott a könyvelő/bérszámfejtő és az oldja meg úgy, hogy nincs meg a megfelelő dokumentáció.


Az ügyvéd azt mondta c. mondattól meg amúgy is feláll a szőr a hátamon, mert fel nem tudom fogni, hogy az ügyvéd szava ( tisztelet a kivételnek) miért hitelesebb, miért ér sokkal többet, mint egy,  a szakmához esetleg sokkal nagyobb mélységbe belelátó szakemberé. Az ügyvéd, amit nem kérdeznek tőle arra nem válaszol, nem gondolkodik a vállalkozó helyett és abszolút nem érdekli, hogy a vállalkozás melyik megoldással járna jobban és méginkább nem érdekli az ember, aki ott van az esetleges jövedelmvesztés mögött. Az ő dolga a társasági szerződés módosítása. No nem mérgelődöm tovább - csak ez már kikívánkozott belőlem.

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Ügyvezető és alkalmazott egyben

HozzászólásSzerző: fuloptimea » pén. okt. 07, 2011 7:28 am

Az ügyvezetők jogállására és díjazásával kapcsolatban az elmúlt években több szabály is létezett, melyek rövidebb-hosszabb ideig voltak hatályban. A fő kérdés az egyes esetekben, hogy ügyvezetői tisztséget hogyan milyen jogállás szerint tölthetik be az ügyvezetők?


A témáról bővebben az Adófórum Prémium online könyvtárban olvashat: Ügyvezetők jogviszonyban: munkaviszony vagy megbízási jogviszony


 


http://www.adoforum.hu/index.php/pages/premium

fuloptimea
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég