Adófórum

Adózási és számviteli információk

Felmerülhet -e IPA fióktelepen

Számvitel

HozzászólásSzerző: borosferenc » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórumozók!

Cégünk fióktelepet akar létesíteni vidéken, ahol egy foglalkoztatott dolgozna. Bevétele a fióktelepnek nem lenne. Kérdésem: felmerülhet- e az IPA ott.

Köszönettel a válaszért,

Boros Ferenc 

borosferenc

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. ápr. 12, 2007 12:08 pm

Igen, mert ha van állandó telephelye az adott településen, akkor - függetlenül attól, hogy ott tevékenységet végez-e vagy sem - alanya az iparűzési adónak. De az adott település helyi iparűzési adó rendeletét is meg kellene ismerned.

Üdv Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. ápr. 12, 2007 12:15 pm

Meg kell majd osztani az iparűzési adó alapját a települések között az Ipa törvényben leírtak szerint. Amennyiben a második településen (ahol a telephely lesz), nincs bevezetve, még akár jobban is járhat a cég, mint eddig.
aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: reni78 » csüt. ápr. 12, 2007 1:39 pm

Ha az adott településen bevezették az iparűzési adót, akkor ott is kell fizetned. Meg kell osztanod az adóalapot a Főváros és a település között. Döntésed szerint vagy a személyi jellegű ráfordításokkal arányosan (az ott dolgozó ember bére és vonzatai), vagy tárgyi eszköz arányosan (az ott fellelhető tárgyi eszközök). Illetve ha az adóalap több mint 100 millió Forint, akkor az adóalap annyi %-kát kell személyi jellegű ráfordítás arányosan, amennyit a szem. jell. ráf és tárgyi e. összegéből a szem. jell. ráf. kitesz, a maradékot tárgyi eszköz arányosan.

Üdv: Reni 

reni78

HozzászólásSzerző: Ninuska » csüt. ápr. 12, 2007 1:51 pm

Szia,

szerintem ha nincs bevételed akkor is 0-s bevallást be kell nyújtanod a fióktelep szerinti illetékes önkormányzathoz.

Betti

Ninuska

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. ápr. 12, 2007 2:07 pm

Szia Betti! Én ugy tudom, ha nincs bevétel a fióktelepen, a megosztás alapján az összes bevételből jut oda is, és ennek alapján fizetni kell. Tehát nullás nem lehet. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » csüt. ápr. 12, 2007 2:37 pm

sziasztok!

Mindenképp a helyi önkormányzat határozata a mérvadó, keresd fel őket.De Reni leírása tökéletes. Kötelező vagy személyi vagy eszközarányosan , esetleg a eszköz és személyarányos bevallást leadni, ami nem nullás!

ildikó

Rózsa72

HozzászólásSzerző: NErika » pén. ápr. 13, 2007 6:15 am

Kedves Ferenc!

Csak megerősíteni tudom az előttem szólók véleményét. Most Önellenőriztünk 5 évet utólag, mert egy cégünk vállalati nyaralót (tényleg az még egy békebeli Szövetkezet) üzemeltet a Balaton partján. A bevételt meg kell osztani. A Főkönyvelő utánajárt a Fővárosi Önkormányzatnál, mert ugye ez az ő kárukra történik, de szerintük is meg kell osztani. Üdv Erika

NErika

Vissza: Számvitel