Adófórum

Adózási és számviteli információk

beruházási adóalap kedvezm

TAO

HozzászólásSzerző: inkonzisztens » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

sziasztok!

a beruházási adóalap kedvezmény feltétele, hogy az adott beruházást az adóévben aktiváljuk? Ebből nem tudom egyértelműen kihámozni:

"zs) az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónál - ha igénybe kívánja venni a kedvezményt - a korábban még használatba nem vett ingatlan, valamint a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke, továbbá az ingatlan bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értéke, valamint az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szellemi termék bekerülési értéke, figyelemmel a (11)-(12) bekezdésben foglaltakra."

Azért, mert egy beruházás az adóévben akkor is elszámoltnak tekintendő, ha azt már aktiváltam.

Imre

inkonzisztens

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szer. dec. 29, 2010 8:16 pm

Szia! Nemigazán értem a kérdésedet. Ha az a gondod, hogy az üzembehelyezés egyenlő-e az aktiválással, akkor a válaszom az, hogy az apeh szemében nem. Korábban azt hittem, hogy mindegy minek nevezem amikor nyilvántartásba veszem a tárgyi eszközt, hogy aktiválásnak vagy üzembehelyezésnek nevezem, egyremegy. Egy apeh előadáson hangzott el, hogy nem elegendő, hogy kifizettem, nyilvántartásba vettem, amennyiben csak beraktam a raktárba egy sarokba, vagy a polcra, akkor az a t.e. nincs üzembehelyezve. Az üzembehelyezés részéről azt jelenti, hogy az a t.e. dolgozzon is. De szerintem, ha az adóévi - befejezetlen - beruházásokat, vagy annak egy részét év végén aktiválod, azaz készen van és üzembehelyezed, akkor szerintem azokra már a zs/ pont alkalmazható. Ha a kérdésedet félre-értettem, majd tisztázzuk holnap. Szerintem mások is - pihent fejjel - tudnak majd segíteni. Üdv. Margó

Kiskovács

HozzászólásSzerző: inkonzisztens » csüt. dec. 30, 2010 8:15 am

Szia!

Leegyszerűsítve a kérdésem az lenne, hogy ha a főkönyvi kivonatban a 16-oson ott van pl 20 millió ft befejezetlen beruházás, ami majd csak 2011-ben készül el, akkor erre a 20 millióra igénybe vehetem a beruházási adóalap kedvezményt? Tehát engem az zavar a zs) pont megfogalmazásában, hogy nem tudom eldönteni, hogy a 16-on szereplő összegre is igénybe lehet-e venni, vagy csak azokra a beruházásokra, amelyeket év közben aktiváltunk és üzembe is helyeztünk. Még annyi, hogy az egyéb, a tao tv-ben leírt feltételeknek megfelel a beruházás.

Zsolt, nem értem, hogy jön ide az önkormányzat.

inkonzisztens

HozzászólásSzerző: Szirony1 » csüt. dec. 30, 2010 8:37 am

Szia

Szerintem minden további nélkül lehet de az Önkormányzatnál engedélyköteles mind a bővítés mind az új TE. létesítése ezért valamilyen határozattal rendelkezned kell hogy elkezd a beruházást és persze a befejezését is.

üdv Zsolt

Szirony1

HozzászólásSzerző: Kiskovács » csüt. dec. 30, 2010 2:05 pm

Szia! Én a befejezetlen beruházás összegét nem tenném bele, csak azt amit dec. 31-ig ténylegesen üzembehelyeztél, és egyébként is értékcsökkenés alá vonnál. Ami még nincs üzembehelyezve az év utolsó napján, arra écs-t nem számolsz el, tehát ide sem tenném bele. Üdv. Margó
Kiskovács

HozzászólásSzerző: inkonzisztens » vas. jan. 02, 2011 4:53 pm

Ez biztos, hogy így van? Próbáltam keresni a neten róla infót, de csak azt találtam, amit a törvény is ír.
inkonzisztens

HozzászólásSzerző: Kiskovács » vas. jan. 02, 2011 5:18 pm

Rágjuk meg a szavakat, és kezdjük azzal, hogy az általad kiemelt résznél a kiemelést 2 szóval hamarabb kezded: "a tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke". Vagyis a befejezetlen beruházásnak azon része, amelyet dec. 31-ig nem aktiválsz, vagyis nem teszed át a 11-14-be, azt az én olvasatomban nem engedi beírni a zs/ pont alá. Persze, ha Te másként értelmezed, az más dolog. Üdv. Margó
Kiskovács

HozzászólásSzerző: BaraMa » vas. jan. 02, 2011 5:19 pm

Sziasztok!

"41. Áthúzódó ingatlan-beruházásoknál mindegyik évben igénybe vehető-e a kis- és középvállalkozások beruházási adóalap-kedvezménye?
2009.04.14.

A Tao. tv. 7. § (1) bekezdés zs) pontja alapján a korábban még használatba nem vett ingatlan üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értékével csökkenthető az adózás előtti eredmény; tehát a szóban forgó beruházások kapcsán a kivitelezés évei alatt vehető igénybe a kedvezmény az egyes adóévekben elszámolt beruházási költségek alapján."

A fenti kérdés-válasz alapján, mely az APEH honlapján található - szerintem, ha a befejezetlen beruházások között marad év végén, akkor is adóalap csökkentő tételként figyelembe vehető az adóévi beruházások értéke. 

Üdv:

BaraMa 

BaraMa

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. jan. 02, 2011 5:36 pm

Sziasztok!

Egyetértek BaraMa-val, szerintem sem feltétel nem feltétel az üzembehelyezés.

zspotorke

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » vas. jan. 02, 2011 5:46 pm

Vegyük még hozzá az adóalapnövelők közül a következőt, amely egyértelművé teszi szerintem, habár én a 7, zs alapján is azt mondom, igen.

u)
u) azon beruházás, szellemi termék bekerülési értékéből az adózás előtti eredmény csökkentéseként a 7. § (1) bekezdés zs) pontja alapján elszámolt összeg kétszerese,

ua) amely beruházást, szellemi terméket az adózó az adózás előtti eredmény csökkentésének adóévét követő negyedik adóév utolsó napjáig nem helyez üzembe, illetve nem vesz használatba, az említett negyedik adóévről készített bevallásban, kivéve, ha az üzembe helyezés, a használatbavétel elháríthatatlan külső ok miatti megrongálódás következtében maradt el,
ub)
ub) amely beruházást az adózó az adózás előtti eredmény csökkentésének adóévét követő negyedik adóév utolsó napjáig az egyéb berendezések, felszerelések, járművek között helyez üzembe, az üzembe helyezés adóévéről készített bevallásban,

tothkornelia69

Vissza: TAO