Adófórum

Adózási és számviteli információk

E.V. kivét szja 2006

Egyéni vállalkozók

E.V. kivét szja 2006

HozzászólásSzerző: rekababaa » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Azt hiszem, hogy rosszul csináltam egy egyéni vállalkozó 0653-asát.

Volt vállalkozói kivétje novemberben. Ezután az szja előleget meg is fizette. Azonban én az szja összegét hozzáadtam a kifizetők által levonthoz. (heti 40 órát megh. munkaviszonyban áll)

Így most a folyószámlán az szja-ban túlfizetése van.

Ez be kellett volna írnom a 0653-C negyedik negyedévi előlegéhez? És akkor kötelezettségként megjelenik a folyószámlán?

És akkor be kell írnom az adózó által befizetett előleghez is? (persze kiveszem előbb a kifizetőktől)

Köszönöm a válaszokat

rekababaa

E.V. kivét szja 2006

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. márc. 25, 2007 8:17 pm

Szia!

Az, hogy rossz sorba írtad a megfizetett előleget nem okozhat a fszlan túlfizetést (Az összesen megfizetett  és levont adó egy sorban 0653-C 51.sor összegződik) A kötelezettség nem a IV.név kapcsán jelenik meg a folyószámlán -ott csak a kötelezettség és a pü.rendezés viszonyát tudja vizsgálni a hivatal- hanem úgy, hogy a kivét összegének be kellett kerülnie a 0653-A lap 9.sorába illetve a 0653-13-A lap 387. sorába is és így megnőtt az összjövedelmed összege illetve a rá jutó adó. Ha az így történt akkor az adót bárhová írtad - még a téves sorhasználat esetét is ideértve - nem lehet a folyószámlán túlfizetésed. Kivéve, ha többet fizettél persze.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

E.V. kivét szja 2006

HozzászólásSzerző: rekababaa » vas. márc. 25, 2007 8:31 pm

A kivétet jó sorokba írtam.

Akkor viszont nem értem, hogy a kivét után befizetett adóelőleget mi üti ki a folyószámlán.

Januárban el lett utalva az szja előleg. A 0653-ason pedig még visszaigénylés is lett. Amit már meg is küldtek.

Honnan tudja az APEH, hogy a kivét után mennyi adófizetési kötelezettség van?

Bocsi, hogy ilyen értetlen vagyok :)

rekababaa

E.V. kivét szja 2006

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. márc. 25, 2007 9:04 pm

Szia!

Akkor próbáljuk meg úgy, hogy leírom hová mit kellett írni a kivéttel kapcsolatosan:

0653-13-A lap: 387.sor kivét összege:

0653-A lap: 9 sor: ide ha jól emlékszem áthozza a program a 387.sor adatát.

A kivét összegétől függő adó (adótábla szerint:) 21 sor, 28,sor, 30,sor, 31.sor, 41.sor,

Pü.rendezés: 0653-C 49.sor, 50,sor, 51.sor

Ha jól vontál és jól fizettél 01.12-én akkor ezek egyenlege: nulla. Most az egyszerűség kedvéért nem foglalkoztam a munkáltatótól származó jövedelemmel és adójával illetve az esetleges adókedvezményekkel. Ha így sem boldogulsz a dolgokkal, írj konkrét számokat és megpróbáljuk úgy.

A mennyit kellett volna fizetni adatát Te írod be: a kötelezettség a 46-49 sorokban van, de itt nem csak a kivét, hanem a tv.szerint kiszámított vállalkozói adó (16%) adata is megjelenik. A pü. rendezés pedig az 50.sorban van. A kötelezettség és befizetés különbözete mutatná a még rendezendő adót.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

Vissza: Egyéni vállalkozók