Adófórum

Adózási és számviteli információk

Ha válaszhatok: alkalmazott vagy saját cég?

Tb, munkaügy, bérterhek

HozzászólásSzerző: actival » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Az alábbi problémakörrel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni:

Eddig nappali tagozatos egyetemi hallgató voltam, pár napja lediplomáztam. Ez a jelenlegi munkaviszonyomat is érinti, de nem tudom eldönteni, melyik alternatíva jobb nekem.

Eddig alkalmazotti munkaviszonyban dolgoztam egy cégnél, emellett diákként az egyik iskolaszövetkezetnek. Mivel lediplomáztam, diákként már nem dolgozhatom tovább, de lenne lehetőség, hogy mindkét munkahelyem megtartsam. Mindkét munkáltató jobban szeretné, ha a munkákat kiszámláznám, ehhez viszont vagy egyéni vállalkozónak kellene lennem, vagy céget kellene alapítanom.

Mindkét munkáltató jobban örülne, ha nem alkalmazotti munkaviszonyban dolgoznék nekik, ugyanakkor az sem jelent nekik problémát, ha ebben a formában dolgoznék tovább.

Kérdés, hogy érdemes-e gondolkodnom cégalapításban (Kft vagy Bt), vagy elég lenne kiváltanom a vállalkozóit, esetleg egyikbe se gondolkodjak, az alkalmazotti munkaviszonnyal járok jobban? Mindkét munkáltató kompromisszumra képes, de sajnos nem látom az alternatívák közti (anyagi) különbséget.

Remélem ennyi információ alapján kaphatok tanácsot arra vonatkozólag, hogy melyik lehetőséget érdemes megfontolnom?

Köszönettel,

Actival

actival

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. dec. 27, 2010 6:09 am

Keress egy könyvelőt és alaposan beszéljétek át a dolgaidat. A válaszok messze kimerítik ennek a fórumnak a kereteit. Sokkal több info kellene a jó válaszhoz, ahhoz képest, amit leírtál. 
szedlacsek

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. dec. 27, 2010 10:02 am

Szia!

Indulásként mindenképpen a munkaviszonyos lehetőséget válaszd. Neked így semmi macerával nem jár a dolog. 

madora100

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. dec. 27, 2010 11:26 am

Szia!

Csak támogatni tudom fórumtársaim gondolatait. A beszámlázó munkatárs a legegyszerűbb megoldás minden munkáltató részére. (Az egy következő kérdéskör, hogy vajon jogszerű-e az alkalmazott eljárás) Ha önmagad munkáltatója vagy, akkor a munkáltatói terhek (kötelezettségek) téged terhelnek még akkor is, ha esetlegesen nincs havi bevételed vagy az nem fedezi a felmerülő kötelezettségeidet.

Én azt javasolnám. hogy végezz(etek) egy számítást, hogy mely kiadások azok, amelyek mindenképpen felmerülnek (minimálbér/bérminumum (és) járulékai, egyéb kapcsolódó költségek, közlekedés,telefon,internet,irodaszer,szakkönyvek,könyvelő, stb.) és vizsgáld meg, hogy a várható bevételed fedezi-e ezeket illetve a maradék haszon "megéri-e", hogy magadra vállald egy vállalkozás alapítását az összes kötelezettségével együtt.

zspotorke

HozzászólásSzerző: actival » hétf. dec. 27, 2010 11:56 am

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Arra van-e lehetőség - mert felajánlották - hogy az egyik cég bejelent alkalmazottként heti 40 órás munkára minimálbéren, ő fizeti a járulékokat utánam, a másik cég pedig heti 20 órás munkára bejelent, és ezen felül még mindkettőnek kiszámlázok egy bizonyos összeget egyéni vállalkozóként?

Megvalósítható-e?
Ehhez ki kell váltanom a vállalkozóit, nekem milyen költségem lesz ebből az alternatívából adódóan?

Ha levelező tagozatos egyetemista vagyok, változik-e a felállás?

köszönöm!

actival

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. dec. 27, 2010 12:00 pm

Egyre bonyolódik a helyzeted.  Tényleg jó tanács, amit az elején írtam:

Keress egy könyvelőt és alaposan beszéljétek át a dolgaidat. A válaszok messze kimerítik ennek a fórumnak a kereteit. Sokkal több info kellene a jó válaszhoz, ahhoz képest, amit leírtál. 

Itt nem fogunk tudni mindenre kiterjedő választ adni.

szedlacsek

HozzászólásSzerző: krizsikk » kedd dec. 28, 2010 8:22 pm

Az egyik munkahely bejelent heti 40 órára, a másik meg heti 20 órára és utána mindkettőnek még számlázgatsz is, ez e lehető legrosszabb megoldás (ugyanis színlelt szerződésről van szó)

Fogadd meg az előző tanácsot, ülj le egy könyvelővel, számoljatok és utána döntsél.

Krizsik

krizsikk

HozzászólásSzerző: actival » kedd dec. 28, 2010 8:40 pm

Jártam könyvelőnél, 'krizsikk' megoldását javasolta.

Köszönöm a válaszokat!

actival

HozzászólásSzerző: krizsikk » kedd dec. 28, 2010 8:50 pm

De remélem nem a színlelt szerződéses megoldást, hogy munkaviszonyban is van ugyannál a cég(ek)nél ahová mint vállalkozó számlázol is ?(hasonló munkáért)

Én azt írtam, hogy ez a lehető legrosszabb megoldás.

Főbe lövöm magam !!!

Krizsik

krizsikk

HozzászólásSzerző: actival » kedd dec. 28, 2010 8:56 pm

De igen, az általad említett "lehető legrosszabb" megoldást javasolta.

Sajnos én nem értek hozzá, ezért kértem itt tanácsot, azt a tanácsot kaptam, hogy keressek meg egy könyvelőt, nem egy zugirodát kerestem meg, ezt a tanácsot kaptam. A könyvelést is elvállalná 7.500 ft/hó-ért.

Nem értek hozzá tényleg, más a szakterületem, de nem értem, miért színlelt a szerződés. a cégeknél, ahol dolgozom, projektek vannak, a bejelentett fixen felüli rész a futó projektek számától függ. Emellett természetesen érthető, hogy a munkáltató is igyekszik spórolni, ahol tud, az általam felkeresett könyvelő elmondása és tapasztalata szerint egyre több munkáltatót kényszerítenek rá erre.

actival

Következő

Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek