Adófórum

Adózási és számviteli információk

Újonnan alakuló Kft

Adatszolgáltatás

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: mazsibt » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok Fórumozók!

Abban kérném a segítségeteket hogy alakult egy egyszemélyes Kft 10.29-én. Még nem igazán működik van már bérleti szerződése egy üzlethelyiségre de még egy másik Bt van a helyiségben, tehát a kft ténylegesen még nem kezdte meg a működését. Nyomtatványokat vásárolt meg ilyen apróságok.

Nyugdíjas a tag. Bekell őt jelentenem már 10.29-től? Ha nem akkor NY-es nyomtatványt kell leadnom okt- és nov hónapra?

Milyen járulékokat kell tőle vonnom? Későbbi dátummal nem tudom bejelenteni? mondjuk jan 1-től amikorra átvezi az üzletben a tevékenységet?

Most kapott egy ellenőrzést, vizsgálják a bejelentkezéseket stb... Sajnos már én is későn kaptam az anyagot és a 15 napos határidőből kicsúsztunk már rég. Számíthatunk mulasztási bírságra? Hogy határozzák meg a bírság mértékét? azt tudom hogy 200 ezer forintig terjedhet a mértéke de pontosan hogy határozzák meg?

Köszönöm válaszotokat! 

mazsibt

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: mazsibt » kedd dec. 28, 2010 9:47 am

Most nézem a bérleti szerződését, 10.12-től adja ki a helységet, de a céget 29-én jelentették be! Akkor most írjunk egy másik szerződést?

mazsibt

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd dec. 28, 2010 10:37 am

Szia Mazsi bt!

Ha a cég még nem is létezett 10. 12-én hogy adta bérbe neki? A cég nevében senki nem tudott bérleti szerződést kötni.

A nyugdíjas  tag fog személyesen közreműködni? Ebben a minőségben nem kell bejelenteni a 1041-en, tehát emiatt nem kapsz bírságot.

APEH GYIK:

55. A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozót be kell-e jelenteni a 10T1041 nyomtatványon, milyen bevallásokat kell beadni a járulékokról?
2010.02.09.

A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozó nem biztosított, ebből következően bejelentési kötelezettség nem terheli a vállalkozót, illetve a társas vállalkozást.
A kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó a járulékairól az 53-as bevallásban (eva adózó 43-as) számol el, a társas vállalkozás pedig a 1008-as bevallást adja be a kiegészítő tevékenységet folytató társas vállalkozó járulékairól.

http://www.apeh.hu/gyik/jarulek#faq_4785840

Mi áll az alapító okiratban? Az ügyvezetést milyen jogviszonybn látja el?  Ha megbízásaal, és ingyen, vagy max a min. bér 30-a a díjazás, szintén nem lesz biztosított, nincs bejelentés a 1041-en. Ha munkaviszonyban, vagy az előbb említett díjazást meghaladóan megbízással, akkor be kell jelenteni.

Mint kieg. tev. társas váll., kötelezően eü. szolg járulékot fizet a cég a személyes közreműködésre való tekintettel, más kötelező fizetendő nincs. Amennyiben a személyes közreműködésért jövedelmet vesz ki, úgy szja-t fizet, és idén 9,5 %, jövőre 10 % nyugdíjjárulékot. Más fizetendő ebben az esetben nincs, TB-t nem fizet a cég.

Ny-et nem tudsz beadni, ha szem. km tag, mert az eü. szolg járulékot is vallani kell a 1008-on (utólag egyébként sem tudsz NY-t küldeni, csak a bevallás határidejéig, tehát az októberit nov. 12-ig, a novemberit dec. 12-ig).

Bejelentések megtörténtek?  10T201T, IPA, KSH

A mulasztásit rosszul tudod, mert 200 ezer ft magánszemély esetén igaz, gazd. társaságot 500-ra is kaszálhatnak (Art 172. §)

Mi alapján szabják ki? A mulasztás súlya, gyakorisága alapján, meg mikor milyen nadrág van rajtuk. Első alkalommal nem a maximum.

üdv:Nelly

tothkornelia69

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: mazsibt » kedd dec. 28, 2010 11:30 am

Szia!

Az alapító okiratban csak annyi áll: A társaság ügyvezetője XY. A megbizatás határozatlna időree szól

Kezdő időpontja 10.12-e. Ez a társasági szerződés kelte is. Akkor a bérleti szerződésből újat kell írni a bejegyzés dátumától, hisz onnan él az adószáma is

munkaviszonyban akkor nem is alkalmazhatja a cég ha a társ.szerződésben nincs benne, jól tudom?

mazsibt

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd dec. 28, 2010 11:53 am

"munkaviszonyban akkor nem is alkalmazhatja a cég ha a társ.szerződésben nincs benne, jól tudom? "

IGEN, egyszemélyes kft esetében így határozza meg a GT.

Akkor megbízással üv, elláthatja díjazás nélkül is.

Mazsi! A kérdésedben azt írtad, hogy 10. 29-én alakult. Ezek szerint nem 10. 29. , hanem 10. 12., tehát ettől az időponttól kezdődik az előtárs. időszaka, ezért véleményem szerint a bérleti szerződés így rendben van.

Ez utóbbira megerősítésként,

Az előtársasági időszaknak két szakasza van: a bejegyzés iránti kérelem benyújtását megelőző és az azt követő időszak.
•    a kérelem benyújtásáig (amelynek a főszabályként a társasági szerződés megkötésétől számított 30 napon belül meg kell történnie) az előtársaság üzletszerű - azaz rendszeres, nyereségre irányuló - gazdasági tevékenységet nem folytathat. Kizárólag a tevékenysége működésének megkezdéséhez szükséges feltételek előteremtése végett köthetnek megállapodásokat, a létrehozni kívánt cég nevében és javára eljáró vezető tisztségviselők. Ilyen megállapodás lehet például a székhely használatra kötött bérleti szerződés vagy a bankszámlanyitás.

http://www.adonet.hu/archivum?action=hirek&id=1052

tothkornelia69

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: mazsibt » kedd dec. 28, 2010 12:00 pm

Előtársasági időszakra ha nincs semmi forgalom semmi számla, csak az ügyvédi (10,12-10,29-ig) akkor nem kell semmilyen bevallást leadni?

mazsibt

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd dec. 28, 2010 12:37 pm

Mazsi!

Erre én azt mondanám, nem kell az előtárs. időszakról külön beszámolót és bevallásokat benyújtani, csak egy bérleti szerződés köttetett, azonban ha egy régebbi fórumtémába beleolvasol, elbizonytalanodsz.

Nem szeretném kizárólag a saját álláspontomat erőltetni, döntsd el magad!

http://www.adoforum.hu/szakmai_forum/tema/12837/elotarsasag-2008ev

tothkornelia69

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: krizsikk » kedd dec. 28, 2010 2:35 pm

Új társaságnál sarkalatos dátumok:

1. Bejegyzési kérelem alapján a cégbíróság kiadja a Tanúsítványt, (adószámot, cégjegyzékszámot, ksh számot) ettől az időponttól működik a cég - jogokat és kötelezettségeket szerezhet.

2. Cégbíróság végzés, (cégbejegyzés, ez általában megegyezik az 1. pont alatti dátummal) ha eltérés van a két dátum között, akkor beszélhetünk előtársasági időszakról.

Előtársasági időszakról akkor kell bevallást (társasági adó) adni, ha az előtársasági időszak alatt bevétele volt, ha nem volt, akkor nem kell bevallást adni (társasági adóról)

A többi bevallásokat (1008, 1065, stb.) a tanúsítvány kiadásának napjától a szokásos rend szerint kell beadni. Utólag NY bevallást nem tudsz adni, nullásan adod be pl a 1008-ast.

Krizsik

krizsikk

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd dec. 28, 2010 2:55 pm

Ez így nem igaz!

"Előtársasági időszakról akkor kell bevallást (társasági adó) adni, ha az előtársasági időszak alatt bevétele volt, ha nem volt, akkor nem kell bevallást adni (társasági adóról)"

Ez sem igaz:

"2. Cégbíróság végzés, (cégbejegyzés, ez általában megegyezik az 1. pont alatti dátummal) ha eltérés van a két dátum között, akkor beszélhetünk előtársasági időszakról."

Az előtársasági időszak a társ.szerz. (Alapító okirat) ellenjegyzésének napjától a bejegyzésig tart, nem pedig a Tanúsítvány kelte a kezdő időpont.

tothkornelia69

Újonnan alakuló Kft

HozzászólásSzerző: krizsikk » kedd dec. 28, 2010 4:16 pm

Kornélia !

Válaszom: Add be az általad leírtak szerinti időpontok szerint a bevallást és meglátod, hogy mit szól hozzá az APEH, nekem visszadobta. Jó munkát !!!!

Adójog szempontjából próbáltam praktikus választ adni. A társasági jog más időpontot ért előtársaság alatt.

Krizsik

krizsikk

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás