Adófórum

Adózási és számviteli információk

Alanyi mentesen kiállított számla javítása

ÁFA

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A véleményeteket kérem, hogy helyes-e a következő:

Egy Bt. folyamatos teljesítésű szolgáltatást végez (áfa-tv.58.§). Kiállított 3 db számlát 3 hónapon át, mindegyiket AM megjelöléssel, a számla kiállítójaként mentes adószámmal (az adószám 9.pozíciója 1-es).

Ezek után kiderült, hogy nem is mentes, hanem áfás - már az első számla kiállításának pillanatában is áfás volt, a tevékenység is áfás. Állítólag tévesen (?) használta a régi, mentes adószámos bélyegzőt.

Kértem, hogy a hibásan kiállított számlákat érvénytelenítse, és új számlákat állítson ki.

Most küldött 3 db számlát - áfás bélyegzővel. A számlán a ... számú  számla helyesbítése szöveg szerepel, majd minusszal a mentes tételek, és áfa kulcs feltüntetésével újra a tételek.

De semmi utalás arra, hogy a korábbi számlákon pl. téves az adószám, ráadásul a telj.időpontja is az eredetileg kiállított számlán szereplő időpont.

Szerintetek ez helyes, vagy úgy kellett volna, hogy érvényteleníteni a korábbi számlákat, és újakat kiállítani helyettük? És szerintem a telj.időpontnak is a fiz.határidővel megegyeznie.

Előre is köszi a gyors válaszokat! :-))

validitas

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd dec. 21, 2010 4:22 pm

Szia Böbe !

Szerintem az eredeti számlákat érvényteleniteni kell. és amint irod  és ujat kell kiállitani helyette. Az alábbi oldal kitér a bevallás  kérdésére is

http://www.eutax.hu/index.php?go=tartalom&i=211

Az előző hivatkozott oldalon az ÁFA tv 45  §  mást tartalmaz.. Az uj Áfa tv nem rendelkezik konkrétan a számla helyesbités  módjáról.

Számla helyesbítése

http://www.konyvelozona.hu/2008/09/a-szamlazas-alapveto-szabalyai-2008-ban/

Helyesbítő és stornó számla (számlával egy tekintet alá eső okirat)

Mikor melyiket? (új Áfa tv. 77-79.§)

1.            helyesbítő, ha a gazdasági esemény megtörtént, de nem megfelelően dokumentálták, vagy utólag árengedményt adtak

2.            stornó, ha a gazdasági esemény meg sem történt érvénytelenség, vagy elállás miatt, illetve ha az előleg visszafizetésre került. Ezen kívül, ha számítógéppel kiállított számlában utólag hibát észlelünk, vagy ha az előállítás során hiba történik (pl. a nyomtatóban elakad a papír). Tulajdonképpen nullára történő helyesbítést jelent!

A helyesbítő számla kibocsátása, ha általa a fizetendő adó növekszik, és a helyesbítés adó-elszámolási időszaka eltér az eredeti ügylet adó-megállapítási időszakától, önellenőrzéssel kell együtt járjon, a szankciók elkerülése végett .

Olyan helyesbítésnél, illetve a stornírozáskor, amikor a fizetendő adó csökken, csak abban az időszakban lehet figyelembe venni a változást, mikor a helyesbítő/stornó számla kibocsátásra került, vagy a visszajáró ellenértéket, előleget megtérítették

hvanna

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » kedd dec. 21, 2010 8:24 pm

Szia Böbe!   Szerintem , a helyesbítő számlán hivatkozni kell az eredeti számla számára ,az eredeti teljesítés időpontjára, (mert a teljesítés megtörtént) a helyesbítés okára.

Én úgy gondolom, mivel ez helyesbítő számla ,ennek a fizetési határidőnek nem kell egyezni a

a teljesítés idejével, ez csupán az én véleményem.

Remélem más is elmondja a véleményét. Mária

valterjozsefne

HozzászólásSzerző: Bakosné » szer. dec. 22, 2010 5:46 am

Szerintem attól eltekintve, hogy az eredeti számla számára hivatkozni kellett volna, a számlák kiállítása helyes.

A számlázónak az eredeti teljesítést kellett feltüntetnie, mivel neki önellenőrzést kell végeznie, bevallani a számlák áfáját.

A befogadó akkor állítja be a számlát, amelyik időszakban kézhez kapja. Neki nem kell önellenőriznie.

A fizetési határidővel kapcsolatban pedig annyit fűznék hozzá, hogy végül is az áfán kívül a számla kiegyenlítése megtörtént,

Az pedig nem magyarázat, hogy rossz bélyegzőt használt. A számla áfás vagy áfa mentes volta nem a bélyegzőtől függ. Azért azt illene tudnia a számla kiállítójának, hogy áfás vagy áfa mentes a besorolása...

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 22, 2010 10:10 am

Szia Márti!

Köszönöm a válaszod, de nekem ezzel az egésszel az a problémám, hogy az eredetileg kiállított számla alapjaiban hibás. Hiszen még a szállító adószáma sem jó rajta!

Azt pedig a helyesbítő számla nem javítja - illetve egy eleve hibás számlára való hivatkozással csak a számla tételeit  javítja, de nem az egyéb adatokat.

Ezért gondoltam, hogy talán az eredetileg kiállított, teljesen hibás számlát érvényteleníteni kellene, és új számlát kiállítani.

Valahol olvastam egy anyagot/cikket a számla helyesbítés-módosítás-érvénytelenítésről, de most nem találom, ezért bíztam benne, hátha nektek megvan, vagy tudjátok, hol található.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: hvanna » szer. dec. 22, 2010 10:32 am

Szia !

Lehet hogy ezt olvastad?

http://www.adoforum.hu/cikk/60089

A számla korrekció formáiról

hvanna

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 22, 2010 10:55 am

Köszi Ani! Igen, erre emlékeztem.

E szerint a cikk szerint számlával egy tekintet alá eső okiraton helyesbíteni kell, és rá kell írni, hogy mit illetve miért.

Nekem az a gondom, hogy a Bt. kiállított számlákat, hivatkozott is, hogy mely számlákat helyesbíti, de az pl. nincs rajta, hogy azokon a számlákon tévesen szereplő adószámot is helyesbíti, illetve a teljesítés időpontja még a kérdéses. Arra viszont ezt találtam:

http://www.apeh.hu/gyik/afa/faqentry_5295831.html?query=hib%C3%A1s%20sz%C3%A1mla

14. Módosító számla kiállításakor milyen teljesítési időpont tüntetendő fel a számlán?

2010.04.23.

Abban az esetben, ha egy ügyletről kiállított számla adattartalma nem felel meg a valóságnak és ezért azt módosítani kell, a módosító számlán megjelölt teljesítési időpont kizárólag az ügylet tényleges, valóságnak megfelelő az áfatörvény alapján megállapított teljesítési időpontja lehet. Ha az eredeti bizonylaton a teljesítés időpontja nem volt hibás, akkor a módosító számlán szereplő teljesítési időpont azonos az eredeti bizonylaton szereplő teljesítési időponttal. [Elszámolásos ügyletek esetében, ha az új módosított elszámolás eredményeként újabb ellenérték részt kell megfizetni, akkor az új számla kibocsátását jelentő újabb esedékességi (teljesítési) időpont feltüntetésével.]A számla kelte természetesen minden esetben az adott bizonylat elkészítésének napját kell hogy jelölje. Következésképpen könnyen előfordulhat az, hogy a korrekciós bizonylatban megjelölt kiállítási időpont későbbi mint az ügylet teljesítési időpontja.

validitas

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 22, 2010 10:56 am

Csak azért küzdök ezzel, mert milliós áfákról van szó, és nagyon nem szeretném, ha gond lenne a visszaigénylésemmel!

Mi a véleményetek, elfogadhatom a helyesbítő számlákat??

validitas

HozzászólásSzerző: hvanna » szer. dec. 22, 2010 11:18 am

Igen minden bogozás ellenére az egy tekintet alá eső dokumentum lesz a helyes eljárás, feltettem irásban az apeh-nek, várom mit válaszolnak.

Szerintem elfogadhatod.. 2008-ban volt egy majdnem egyező kérdés, amikor már az új áfa szabályok szerint kellett módisitani

http://www.adoforum.hu/szakmai_forum/tema/8297

hvanna

HozzászólásSzerző: validitas » szer. dec. 22, 2010 1:04 pm

Nem vagyok meggyőzve teljesen:-)) Ugyanis most az a helyzet, hogy van egy 1-es adószámmal kiállított számlám, amelynek az AM-esen kiállított számla sorai immár 25%-os áfásak.

A helyesbítéssel ugyanis ez lett a helyzet, hiszen a helyesbítés csak a számlasorokat tartalmazza, azt nem, hogy a feltüntetett adószám is hibás.

áfa-tv. 170.§

e) a számla adatának megnevezése, amelyet a módosítás érint, valamint a módosítás természete, illetőleg annak számszerű hatása, ha ilyen van.

Illetve, mi van a teljesítési időpontjával -tekintve a bemásolt  apeh választ.

Lehet, hogy túl  kötözködő vagyok? Vélemények? Vagy már mindenki karácsonyozik??? :-))) 

validitas

Következő

Vissza: ÁFA