Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áruszámla hiánya

Számlázás

Áruszámla hiánya

HozzászólásSzerző: Corvina » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A segítségeteket kérném a következő ügyben:

Adott egy vendéglátó egység, nevezzük sörözőnek, ami nemrég indult el. A helyen, amit bérelnek egy másik söröző volt előtte. Tőle vette meg a cég a berendezéseket, eszközöket, stb. A problémám az, hogy maradt italkészlete is az előző sörözőnek, amit szintén átvett az új cég. Így ebből szereztek bevételt, amiről nekem hozták a pénztárgép zárószalagokat. Mit javasoltok ilyenkor, jó ha eladja az egyik cég a másiknak az italkészletet? Mert ugye nem volt nagykereskedelmi tevékenysége az előző cégnek, így szerintem nem számlázhatja ki, viszont így milyen áruból írjam ki a bevételt? Vagy szerintetek eladhatja egyik cég a másiknak? Később már van áruszámla, de az első bevételekhez nincsen. Szerintetek hogy oldjuk meg ezt a problémát? Előre is köszönöm a segítségeteket! Nagyon fontos lenne, ha tudnátok nekem adni valami ötletet!

Corvina

Áruszámla hiánya

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » vas. dec. 19, 2010 11:25 am

Szia!

Zárjegyes italt nem adhat át az egyik söröző a másiknak, azt csak jövedéki engedélyes nagykereskedőtől szerezhet be. Ha a sörözőtől vett zárjegyes italt árul, akkor igazolatlan eredetű árut árul....

Nincs ilyen gond az üdítővel és nem zárjegyes termékkel, azt nyugodtan kiszámlázhatja a söröző és árulhatja az "utód".  Ha az első bevételekhez csak pénztárgép szalag van, abból nem lehet megmondani, hogy jövedéki engedélyes árut adott-e el vagy sem. De sürgősen össze kellene hangolni a jelenlegi készletét a nagykertől később beszerzett árukészlettel.

Hajni

baloghnehajni

Áruszámla hiánya

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » vas. dec. 19, 2010 11:25 am

x. Duplán ment

baloghnehajni

Áruszámla hiánya

HozzászólásSzerző: olahneedit » vas. dec. 19, 2010 11:39 am

Kb. 10 évvel ezelőtt volt sörözős partnerem. Akkor az EV időben feltette nekem a nagy kérdést, hogyan is adja át a készletét a következő tulajnak? Egy VPOP-s munkatárs jött ki, felvették a leltárt közösen, igazolta az áru eredetét, innentől nem volt gond a jövedékis átszámlázással. Ezen a téren nyílván voltak azóta változások, de biztos vagyok benne, hogy ezekre az esetekre már jól kiforrott forgatókönyvek léteznek. 

Mindenesetre sajnos azt kell mondjam, hogy lekéstetek már a legális megoldásokról, mert pl a szállító is visszavehette volna a megmaradt árukészletet, és kiszámlázhatta volna az új tulajnak, de ezt is csak időben, amikor még meg volt az ominózus készlet. 

Üdv: Edit

olahneedit

Áruszámla hiánya

HozzászólásSzerző: hvanna » vas. dec. 19, 2010 12:07 pm

Mint azt Edit is mondja a megmaradt készletet be kellett volna jelenteni, és a vpop elvégezte volna  számbavételt.Mivel mindez elmaradt nem tudom milyen megoldásban lehet gondolkodni,  vedd fel a kapcsolatot az átadóval..  meg kell nézni milyen átadás- átvételi  jkv és || okmányok vannak az átadónál amiből  kiderülne mi nem történt meg, és mit lehetne tenni.

Amennyiben az üzletet működtető gazdálkodó tevékenységét megszűnteti és a készleten maradt jövedéki termékeket az új üzemeltetőnek átadja, úgy azt az átadás-átvételt megelőzően annak időpontját az illetékes vámhatósághoz be kell jelenteni.

Nagy Attila, jövedéki alosztály-vezető

http://www.skik.hu/skik/sg/200706/jun-01_02.html

üdv:hvanna

hvanna

Áruszámla hiánya

HozzászólásSzerző: Corvina » hétf. dec. 20, 2010 12:18 pm

Egyébként üdítőket és 1-2 hordó sört vett át, úgy tudom, ezek nem zárjegyesek. Ti is így tudjátok? Akkor ezeket eladhatja a régi cég az újnak? Vagy ezt is be kellett volna jelenteni a vámhatóságnak? Ha igen, ti mit csinálnátok ebben az esetben (ha ez a bejelentés nem történt meg)?

Köszi a válaszaitokat!

Corvina

Vissza: Számlázás