Adófórum

Adózási és számviteli információk

pf-ra lehet-e számlát kiállítani?

Számlázás

HozzászólásSzerző: andor122 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy postafiók címre lehet-e számlát kiállítani, mert jönnek vevők és azt mondják, hogy ez a számlázási címük. Pontosan hol találom meg a választ?

pl: Török-Zúzok Kft  1391 Budapest 62 Pf. 556

Gyors választ szeretnék! Köszönöm !

andor122

HozzászólásSzerző: kerekaniko » pén. márc. 23, 2007 3:40 pm

Nem hiszem hogy megtalálod a választ! De ha a partner nyilatkozik neked ,hogy erre a címre kéri és fogadja be a számláit akkor nyugodtan kiállíthatod.

kerekaniko

HozzászólásSzerző: sünci » pén. márc. 23, 2007 3:48 pm

Mi úgy oldjuk meg, hogy a vevő által kért címre kiállítjuk a számlát, és a számlán egyéb megjegyzésként feltüntetjük a székhelyét. A törvények azonban nem részletezik (legalábbis én nem találtam), hogy milyen cím az elfogadható (és azt se, hogy a számla mely részében kell feltüntetni azt), csak annyit határoznak meg, hogy a vevő neve és címe szerepeljen a számlán.
sünci

HozzászólásSzerző: Erna » pén. márc. 23, 2007 5:16 pm

A vevő címével szerintem neked nincs gondod, az meg az ő felelőssége, ha igy lekönyveli.És még áfát is kér vissza. Számlázási címnek szerintem egyezőnek kell lenni a cégnyilvántartási címmel.(székhely vagy telephely) A kérdés már csak annyi, hogy a Cégtörvény enged-e pf. címet bejegyezni.Véleményem szerint nem. Hrsz igen, de Pf. biztos hogy nem. (befogadó nyilatkozat kell a bejegyzéshez. A pf. meg nem fog befogadni.) Levelezési cím lehet pf., de levelezési címre meg nem szokás számlát kiállítani.
Erna

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. márc. 24, 2007 7:22 am

Andor!

Számlát kiállítani csak a Cégbíróságon bejegyzett székhely, vagy telephely címmel lehet, mert egyébként nem hiteles a számla. Mint ahogyan Erna is írta, postázási cím lehet egy postafiók megjelölés, de maga a számla a vevő nevére és címére kell szóljon.  Például egy készpénzes számlánál a vevő diktálja be a címet. Nem vagy köteles a bediktált címnek a valóságtartalmát vizsgálni, hiszen a vevő érdeke elsősorban a helyes cím megadása, hiszen neki van az áfa visszaigényelhetősége miatt elsősorban erre szüksége. De levelezési cím számlán való feltüntetése nem alapozza meg az áfa visszaigénylés jogosságát.

madora100

HozzászólásSzerző: kati1012 » szomb. márc. 24, 2007 8:54 am

A számlában mindenképpen szerepelni kell a vevő címének, ezt az áfa törvény jól leírja amikor megfogalmazza a számlával kapcsolatos elvárást. A postafiók egy kézbesitési hely, mely a vevő hollétéről információt nem ad. Én semmi esetre sem készítenék ilyen számlát még akkor sem ha a vevő ezt kéri, csak megamnak jelölném meg, hova küldjem a számlát.

kati1012

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. márc. 24, 2007 9:07 am

Sziasztok!

Csak megerősíteni az előttem szólókat. A Cégbíróságon bejegyzett székhely, telephely címe a hiteles vevőcím. ÁFA igénylésre csak ezek jogosítanak.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: winzol » szomb. márc. 24, 2007 12:28 pm

Az áfa Tv 13§ 16 p. egyértelműen mondja a vevő neve címe!!, innen tovább szerintem a postafiók cím nem használható.Ezen túl szintén a 13§ 8 és 9-es pontját is figyeljétek" áll telphely székhely, fióktelep stb.A postafiók cím nem igazán található ebben a felsorolásban .Debrecenben a levonható áfát egy Pf címes számla alapján úgy vágnák ki mint a szél b.. ajtót.winzol
winzol

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » hétf. márc. 26, 2007 7:48 am

sziasztok!

Veszprém megyében sem fogadják el. Barátnőm cégét ellenőrizték és az apeh simán kidobta őket!  Csak Cégbíróságon bejegyzett székhely, telephely cím az elfogadott!!!!

ildikó

Rózsa72

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. márc. 26, 2007 8:09 am

Így van! Az értesítési, levelezési cím nem számít csak a valódi bejelentett, bejegyzett székhely, telephely címe! Ha vaveő köti az ebet a karóhoz, akkor írjátok le a fentieket, írjátok bele, hogy a vevő ragaszkodik ama bizonyos címhez, vetessétek át vele, őrizzetek meg egy aláírt példányt és innen kezdve nyugodtan kiállíthatjátok a postafiókra is. Innen nektek nem lehet gond a többi pedig a vevő dolga!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

Következő

Vissza: Számlázás