Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tao. feltöltésnek számít?

TAO

HozzászólásSzerző: hbrigitta79 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Lenne egy elég sürgős kérdésem a TAO. feltöltéssel kapcsolatban. ÁFA visszaigénylése volt a Kft-nek, de nem kértük vissza, hanem átvezetést kértünk más adónemekre, többek között a társasági adóra is. A kiutalás előtti ellenőrzés nem talált hibát, és az átvezetés 2010. december 03-án megtörtént. Ez most feltöltésnek számít vagy sem, mert ha annak veszem, akkor dec.20-ig még rá kell tölteni (az 50 m Ft-os határ miatt). Ha nem feltöltés, akkor nem kell feltölteni, mert a Kft. nem érte el a 100 m Ft-os árbevételt 2009-ben. Esetleges APEH ellenőrzés, vagy mulasztási bírság kiszabás esetén nyilatkozhat-e úgy az adózó, hogy az átvezetett összeget nem feltöltésnek szánta, hanem a még várható negyedévente esedékes előlegekre? Vagy simán egyszerűbb ha feltöltjük még a maradék összeget és bevalljuk, az a tutti?

Még egy kérdés: A helyi iparűzési adó mozoghat külön a társasági adótól? Vagyis ha feltöltöm a társasági adót, akkor automatikusan a helyi hipa-t is fel kell töltenem a határdátumtól (2010.dec.16-tól) függetlenül? Itt csak a féléves előleget fizettük meg, szeptember 15-ig.

Remélem érthető voltam.

Előre is köszönöm! Brigi

hbrigitta79

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. dec. 16, 2010 2:36 pm

Szia Brigi!

Szerintem nem feltöltés, hanem nyugodtan lehet előleg is akár. Egyébként ezért marhaság az egész dec. 16. utáni  hatályosság, mert ezen még sok vita lehet.

Mert ha pl.80 milla árbevételnél nem adok be egyáltalán bevallást sem és feltöltést sem, akkor az APEH megbüntet, mert dec. 16-ig még kellett volna? Mivel igazolható, hogy mikor nézem a feltöltést? Csak azzal, hogy a számításaimat elteszem és dátumot írok rá?

Szóval marhaság szerintem, de a törvényhozóknak csak ennyi esze van! Sajnos.

A hipa együtt mozog a tao-val, mert az art. szerint aki tao. feltöltésre kötelezett, annak kell hipát is.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: tucsok35 » csüt. dec. 16, 2010 4:45 pm

Sziasztok!

A tao feltöltés értékhatára az előző év árbevétele - 100 millió feletti adóalanyra vonatkozik. Abban az esetben ha átvezetted az áfát taora akkor is úgy kell venned a feltöltési kötelezettség bevallását hogy: meg kell állapítani a 2010re várható nettó árbevételt és a levonható költségek figyelembe vételével (+ és - tao korrekciós tételek) kapsz egy befizetendő adó értéket. Ebből le kell vonni a tao előlegeket és ha marad pozitív különbözete akkor azt kell feltöltésként bevallanod. Akkor is ha az már be van esetleg fizetve - át van vezetve. Én így értelmezem a tv -t és a kitöltési útmutatót.

tucsok35

HozzászólásSzerző: krizsikk » csüt. dec. 16, 2010 8:10 pm

Ha feltöltésre vagy kötelezett a december 16.-a utáni szábolyok szerint, (előző évi árbevétel meghaladja a 100 millió Ft-ot) akkor a 1046-os bevallást be kell adnod legkésőbb december 20-ig.

Ha nem vagy feltöltésre kötelezett, akkor nem adod be a 1046-os bevallást. Ha időközben fizettél be a Társasági adó számlára, (akár átcsoportosítottad és az teljesült is) az egy dolog.

A befizetés nem minősül bevallásnak !!!!!!!!

Krizsik 

krizsikk

HozzászólásSzerző: hbrigitta79 » pén. dec. 17, 2010 7:21 am

Engem kimondottan a december 16-ai dátum zavar. Köszönöm a válaszokat, de most aztán teljesen belekavarodtam. Még egyszer utána számoltam, és gyakorlatilag a teljes Tao-t rendeztük az előlegekkel és az átvezetéssel, és még marad is az 2011-es I. né-es előlegre. Tehát ha feltöltésre kötelezett vagyok (az 50 millió Ft-os határ miatt és a dec.16-a előtti átvezetés miatt) akkor csak 0-ás bevallást kellene beadnom. Ha viszont a dec. 16-ai dátum utáni szabályt nézem, akkor bevallási kötelezettségem sincs.

Azért lenne fontos eldöntenem, hogy most hová számítom magam (dec.16. elé vagy mögé), mert én is úgy gondolom, hogyha a TAO-ra bevallást adok be, akkor elismerem, hogy feltöltésre kötelezett vagyok, és nem tekinthetek el a hipa. feltöltésétől sem és bevallásától sem.

Üdv. Brigi

hbrigitta79

HozzászólásSzerző: frivi » pén. dec. 17, 2010 8:03 am

Kedves Brigi!

Az Art  úgy szól, hogy a tárgyév utolsó napjának 20. napjáig kell a feltöltést bevallani.

Ha az adóéved megegyezik a naptári évvel, ez december 20., tehát csak akkor van kötelezettséged, ha a 2009. évi árbevételed 100 MFt felett volt.

Ha a naptári évtől elérő az üzleti éved ( Pl december 20.én zárod az évet), akkor a visszaszámított 20. napod december 10. és ekkoer az 50 Mft az értékhatár.

frivi

HozzászólásSzerző: hbrigitta79 » pén. dec. 17, 2010 8:27 am

Köszönöm, így már világos!

hbrigitta79

Vissza: TAO