Adófórum

Adózási és számviteli információk

Áfa visszafizetés

Adatszolgáltatás

Áfa visszafizetés

HozzászólásSzerző: mazsibt » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egyik ügyfelem jött hozzám és a bankkal kötne szerződést amiről még sose hallottam.

Valami olyasmi hogy a belföldi beszerzéseinek áfa tartalmát visszatéríti neki a bank mert a cég amúgy a beszerzett árut közösségen belülre értékesíteni közösségi adószámmal rendelkező cégnek vagyis nem kellene utánna áfát fizetnie. A visszaigénylésre pedig nem kellene várnia az apeh-ra hanem a bank visszatériti neki és a bank boxolja le az apehhel. Olyasmi mintha több milliós hitelkeretet kapna. 

Halottatok már ilyenről?  Ha igen, hol tudnék utánna nézni hogy hogy is működik ez a dolog mert most ezzel kapcsolatban elég butának tűnők nem tudok neki mit mondani.

Köszönöm

mazsibt

Áfa visszafizetés

HozzászólásSzerző: Bakosné » hétf. dec. 13, 2010 10:01 am

Tessék mondani nem kell az ügyintézés miatt valami jó kis biztosítást, vagy más miatt fizetni egy szép kis összeget?

Amúgy még én sem hallottam ilyesmit, de kitalálhatnak mindig valami újat.

Márti

Bakosné

Áfa visszafizetés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. dec. 13, 2010 11:00 am

Minden bizonnyal a visszaigényelhető adó faktorálásának lehetőségét ajánlotta fel a bank.

Nem tartom valószínűnek, hogy így hangzott el, mondjuk nagyjából ez a lényege: "belföldi beszerzéseinek áfa tartalmát visszatéríti neki a bank", hanem a visszaigényelhető áfát, mint követelést megvásárolja a bank, így az ügyfeled hamarabb pénzhez jut, az adóhatóság pedig a pénzintézethez utalja a visszajáró adót.

Az áfabevalláshoz csatolni kell a faktorszerződést, az áfabevallást ugyanúgy ti készítitek el.

A bank nyilván nem az ügyfél két szép szeméért teszi, ezért díjat számít fel.

Art 38. §, meg az áfabevallásban is szó van róla valahol.

üdv:Nelly

tothkornelia69

Áfa visszafizetés

HozzászólásSzerző: mazsibt » hétf. dec. 13, 2010 11:31 am

Szia Nelly!

Most ment el az ügyfél! Nem tudja pontosan mi a neve a szolgáltatásnak, az Unicredit banknál fog szerződést kötni holnap. 2% jutalékot kér a bank, alapja pedig a visszatérítendő áfa összege. 

Nekem még elég zavaros! 

mazsibt

Áfa visszafizetés

HozzászólásSzerző: Bakosné » hétf. dec. 13, 2010 11:42 am

Igen ilyesmi nekem is rémlik, hogy a faktorálási megállapodást "csatolni" kell a bevalláshoz. Ezzel csak hamarabb jut az ÁFÁ-hoz az ügyfél. 2 % negyvenöt napra... nem rossz!

Márti

Bakosné

Vissza: Adatszolgáltatás