Adófórum

Adózási és számviteli információk

Választható a béren kívüli juttatás?

Juttatások, költségtérítések

Választható a béren kívüli juttatás?

HozzászólásSzerző: dal0503 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet tenni olyankor, ha a béren kívüli juttatásomat melegétkeztetési utalványban szeretném kérni, de ez nincs a felsorolt választási lehetőségek között,pedig korábban elhangzott, hogy választható lesz. Van-e esetleg valamilyen mód arra(pl aláírásgyüjtés vagy ilyesmi), hogy a munkáltatónál el lehessen érni azt, hogy ezt is tegye be a választási lehetőségek közé, vagy kizárólag csak a munkáltató joga eldönteni, hogy milyen formában adja a béren kívüli juttatást? Lehet-e valamit tenni ilyen esetben, vagy inkább csak csendben örüljek annak, hogy legalább kapok valamit? Ha valaki tud segíteni, kérem írjon. Előre is köszönöm.
dal0503
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:27 am

Választható a béren kívüli juttatás?

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. dec. 06, 2010 12:43 pm

Szia!  Olyan, hogy béren kívüli juttatás... ha nincs kollektív szerződés, vagy a munkáltató és dolgozó közötti jövedelem alkuban nem szerepelt... a munkáltató részéről, csak adható, de nem egy kötelező javadalmazási dolog. Ha a munkáltató hajlandó egyáltalán a dolgozóinak a kötelező munkabéren kívül béren kívüli juttatást is adni, a munkáltató dönthet úgy is, mint pld-ul nálunk, hogy csak és kizárólag étkezési utalvány.. ezt is csak azért, mert a munkaszerződés mellékletében a javadalmazások között szerepelt, hogy étkezési utalvány x Ft értékben... (tehát a béralku része volt) , de adhat úgy is, hogy x keretösszegen belül az általa megjelölt juttatási formákon és max. összegeken belül a munkavállalónak ad választási lehetőséget. 

De ez a választási lehetőség nem kell, hogy feltétlenül úgy történjen, hogy amit az SZJA tv. kedvezményes adózás mellett megenged összes ott felsorolt béren kívüli juttatásból legyen választható. 

Nem tudom nálatok milyen munkáltatóról van szó, de dogozók által nem igen szokás aláírásgyűjtéssel fordulni a munkáltatóhoz.., az más kérdés, hogy esetleg lehet beszélni a munkáltatóval (üzemi tanács, stb. egyéni beszélgetés.. ).  Üdv.

mazsi5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Választható a béren kívüli juttatás?

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. dec. 06, 2010 12:53 pm

 Szia !

A Cafeteria Szabályzatot és az abban szereplő adható elemeket a munkáltató állitja össsze. A cafeteria juttatások adhatók, függ attól hogy a cég  mennyit tud erre áldozni, és függ attól mennyire kiváncsi a munkaválalók által igényelt elemekre, és egyáltalán kikéri e egy nyilatkozattal a véleményt.

A nagy munkáltatók élnek ezzel.. ahol van szakszervezet ott pedig egyeztetés folyik a két fél között.

Az  a véleményem  azzal nem lehet vesziteni semmit, ha több munkavállaló igényét megjelenitve beadtok egy kérelmet melyben kifejezésre juttatjátok a cég felé hogy szeretnék a dolgozók az e fajta (meleg étk.utalvány ) felvenni a választási lehetőségek közé.

Javaslom elolvasni..

https://www.employeebenefit.hu/hu/cms/szolgaltatasok/cafeteria

Üdv:hvanna

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

Választható a béren kívüli juttatás?

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. dec. 06, 2010 3:15 pm

Én is amondó vagyok, hogy a munkáltató figyelembe fogja venni a dolgozók kívánalmát. Nyílván sokan az meleg étkeztetést választanák. Jogszabállyal azonban ez nem kényszeríthető, mert nincs ilyen jogszabály.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég