Adófórum

Adózási és számviteli információk

FELHÍVÁS a Nemzetgazd Minisztérium részéről

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nagy.andrea2 » csüt. dec. 02, 2010 11:49 am

Szerintem az egész továbbképzésnek akkor lenne értelme, ha utána lenne valami kontroll is, pl. rövid tesztet kitöltetnének mindenkivel, legalább az alap tudását felmérnék.

Többször kerültem össze olyan regisztrált könyvelőkkel, akik igen buta szakmai hibákat vétettek (pl. benzin áfá-ja levonva, autónál nincs maradványérték, stb... sorolhatnám), alap dolgokkal sem voltak tisztában. Ez azért elég bosszantó tud lenni. Ha már egyszer regisztrációs "kényszer" van, akkor ne legyen elég a 3 év "igazolt szakmai" gyakorlat, hanem próbálják meg jobban szűrni a jelentkezőket. Már így is elég telített a piac, igazán nem hiányoznak a felkészületlen, kontár könyvelők, akik aprópénzért elvállalnak bármit.

nagy.andrea2

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. dec. 02, 2010 11:54 am

Szia Andi !

Ilyen előadokat élvezettel figyeli az ember, és szinte együtt dolgozik gondolkodik az előadóval. és jegyzetel. Igen volt ilyen tapasztalat is.. csak kevés.Ha el kell menni képzésre  én tanulni szeretnék. nem pedig unatkozni.A hugom is azt mesélte.. tesóm : olyan szuper előadónk volt.!!

Az előző Rozalindának irt válaszodhoz: igen igaz.. nagyon sok már az olyan szakma hivatás, ahol kredit pontokat kell szerezni, már a diplomás ápolóknak is. Nincs kizárva eljön az az idő amikor ebben a szakmában is bevezetik a kredit pontok megszerzését.

Üdv: anna

hvanna

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. dec. 02, 2010 12:01 pm

Igazad van.. én emlékszem még azokra az időkre , igaz régen volt.. 98 előtt amikor a cégen belül  3 napos szakmai továbbképzés után  megcsinálták a felmérőt... és aki nem teljesitette a szintet, megkérdezték Tőle, nem akarja e saját elhatározásából abbahagyni a szakma  gyakorlását,  ha nem akkor tanuljon szorgalmasan, mert kifelé áll a szekér rudja.

A gyorstalpaló, és mindenféle gyakorlat nélküli 2 éves képzések elrontották. a dolgokat. Nekem ez a véleményem. Ha nincs alap arra nem lehet felépitményt rakni.

hvanna

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. dec. 02, 2010 2:03 pm

Egy jól összeállított emberséges kis vizsga a végén, az igen. Akinek háromszor ötös, azt nem ellenőrzi az adóhatóság!

Nem az oktatás ellen vagyok. Én is eljárok előadásokra, az általam választott témában, ami nekem hasznos, a munkásságomat segiti elő. Csak hasznosítható tudásra vagyok hajlandó pénzt és időt áldozni.  Ami engem és a hozzám hasonlókat érdekli, az  a nagy vállalati könyvelőket untatná.  Szóval ne  kényszeritsenek engem devizás ügyek hallgatására, értékpapirokkal, részvényekkel kapcsolatos számviteli teendőkre. Ez volt az idei tananyag - majdnem mindenki aludt az előadáson, pedig az előadó felkészült  volt, lelkesen élvezetesen  mondta, szinte  berekedt, hogy  tulharsogja a légkondicionálót. Önmagában élveztem az előadást, de nem tudom semmire használni.  Az általam  és  ismerőseim által könyvelt kkv-knál,  családi vállalkozásoknál nem fordul elő ilyen gazdasági esemény. Tehát értelme nem volt az előadásnak. Az nem kifogás, hogy  majd lehet!!

Ha  majd  lesz ilyen ügyfelem megtanulom. Ha pedig  meghaladja képességeimet elküldöm olyan könyvelőhöz, aki erre specializálódott. 

A könyvet. amit kaptunk márciusban szerkesztették, gyakorlatilag  az adózási tananyag 60 %-a elavult, már tulvagyunk  ezen problémák  megoldásán. Novemberben voltam oktatáson, a könyv nem tartalmazza a mostani feladatokat. Tehát  kidobott pénz volt a 3000 Ft.  Mostani aktuális adózási feladatokról semmi sem hangzott el!!  Egyébként az adózást  előadó is felkészült  és jó előadó volt. 

Kritizálom a mérlegképes  továbbképzést.  Nem fogadom el, hogy  kötelező.  Egyébként az ismerőseimnek is ez a véleménye, csak én vagyok a legbátrabb közülük.  

Igen vannak más  szakmák, ahol kötelező a továbbképzés, de azok azok közalkalmazottak, vagy  köztisztviselők. Nekik a munkáltató megmondhatja, hogy  kötelező  a továbbképzés. És  fizeti  is a díját.  De nekem aki vállalkozó könyvelő vagyok, milyen alapon kötelezi.  Vagy a mostani felmérésnek az lesz a következménye, hogy  kifizetik a tandíjunkat, esetleg bért is kapunk  a tanulmányokkal eltöltött  napokra???  Ez esetben  lehet jogos  kötelezővé tenni a mérlegképes továbbképzést. 

Egyébként nevetséges  az egész, nekem 30 éves  könyvelői gyakorlatom van, Ebből 20 évig  voltam főkönyvelő.  Ezt el kellene  ismerni.  Én  már  könyveltem akkor, amikor még  ÁFA  sem volt, szja sem volt.  Devizás, értékpapir ügyeket  csak elméletben  halottuk, nem láttuk.  Halottunk számitógépről, de elképzeni sem tuduk, hogy igy  mindennapjaink  részévé  válik.  Tudják-e  a mai fiatalok mi az a bértömeg  szabályozás,  vagy a bérszinvonal szabályozás.  Már ilyet  is  csináltam. Sőt  tudom azt is mi cash flow, de mivel soha  nem volt szükségem rá mélységében nem tanultam  meg. 

De  meg kellett tanulnom  okosan  felejteni, hogy az uj tudásnak helyet  adjak.

Igen mikor rájöttem, hogy nem lehet  számitógépes  ismeret  nélkül  élni   52 évesen beiratkoztam gazdasági informatikus  iskolába és  az állami vizsgabizottság  előtt OKJ -s  vizsgát  tettem, a viszgabozottság elnöke az Egyetem  rektora  volt. (Ja  és nem 2-sel csusztam át, négyes  a minősitésem)  Nem  vetheti szememre  senki, hogy nem törődtem a továbbképzésemmel.

Szóval nézd  el nekem, hogy  cinikus  vagyok a kérdés  megitélésében.  De  elhatároztam, hogy  a véleményemet  nem rejtem  véka  alá,  ez viszi előre  a dolgokat.  

Rozalinda

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. dec. 02, 2010 2:05 pm

Mekkora  üzlet a mérlegképes  könyvelőket oktatni??  Az oktatást  kötelező  jelleggel előirni.  Kiszámolta  már valaki??   Hát  Egy  milliárd forintos  piacot  jelent, biztos  piacot az oktatóknak, oktatás  szervezőknek.

Vegyétek a fáradtságot és  gyűjtsétek le a PM honlapján a regisztrált mérlegképes könyvelők számát:  55 – 57.000  Fő.   A  továbbképző cégek 16 – 18 – 20.000 Ft-ért kínálják a képzést. Gyors  szorzás  és  kijön az egy milliárd.  Ez  az a konc  amin most marakodnak. Ezért kell fenntartani a képzés  kötelező jellegét.

Már  több helyen elmondtam, hogy  ellenzem a továbbképzés  kötelező voltát.  Ez  megalázó a könyvelői szakma számára, leminősiti azt. 
Rozalinda

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. dec. 02, 2010 2:06 pm

Még van mondanivalóm  a témával kapcsolatban:  ugye 2000-től kötelező a továbbképzés!  Eltelt  tiz év.  Meg lehetne vizsgálni  a képzés  hatékonyságát és értelmét. Tud-e  valaki róla, hogy vizsgálták-e???  Ha  megvizsgálta a minisztérium a kötelező felnőttképzést, akkor milyen szempontok alapján tette, milyen következtetést  vont le  belőle. Volt-e értelme a kötelező képzés  elrendelésének, javult-e  következtében a könyvelői munka minősége, csökkent-e a hibaarány. Vagy egyáltalán milyen mutatók alakulása indokolja a felnőttek: 20-30 év szakmai gyakorlattal rendelkezők sanyargatását a kötelező mérlegképes továbbképzési gyakorlat fenntartásáváal.

Milyen szervezet végezte a vizsgálatot? Ha nem történt hatásvizsgálat, utó vizsgálat az miért nem történt meg.?

Szeretnénk ezt  a tanulmányt megismerni! Kérjük a minisztériumot tegye  nyilvánossá a tanulmányt, hogy  mi mérlegképes könyvelők is megismerhessük a rólunk alkotott  véleményt, statisztikákat, mutatószámokat, grafikonokat.

Vagy egyszerüen  csak azt a következtetést kell levonnunk, hogy  tul erős az a lobby, amelynek érdekében áll a képzés  jellegének kötelezővé tétele??? 

Sok-sok kérdés, amire nem  biztos, hogy lesz válasz.

Rozalinda

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. dec. 02, 2010 4:11 pm

Köszönöm a hozzászólásokat.

üdv: hvanna

hvanna

Előző

Vissza: Adatszolgáltatás