Egy jól összeállított emberséges kis vizsga a végén, az igen. Akinek háromszor ötös, azt nem ellenőrzi az adóhatóság!
Nem az oktatás ellen vagyok. Én is eljárok előadásokra, az általam választott témában, ami nekem hasznos, a munkásságomat segiti elő. Csak hasznosítható tudásra vagyok hajlandó pénzt és időt áldozni. Ami engem és a hozzám hasonlókat érdekli, az a nagy vállalati könyvelőket untatná. Szóval ne kényszeritsenek engem devizás ügyek hallgatására, értékpapirokkal, részvényekkel kapcsolatos számviteli teendőkre. Ez volt az idei tananyag - majdnem mindenki aludt az előadáson, pedig az előadó felkészült volt, lelkesen élvezetesen mondta, szinte berekedt, hogy tulharsogja a légkondicionálót. Önmagában élveztem az előadást, de nem tudom semmire használni. Az általam és ismerőseim által könyvelt kkv-knál, családi vállalkozásoknál nem fordul elő ilyen gazdasági esemény. Tehát értelme nem volt az előadásnak. Az nem kifogás, hogy majd lehet!!
Ha majd lesz ilyen ügyfelem megtanulom. Ha pedig meghaladja képességeimet elküldöm olyan könyvelőhöz, aki erre specializálódott.
A könyvet. amit kaptunk márciusban szerkesztették, gyakorlatilag az adózási tananyag 60 %-a elavult, már tulvagyunk ezen problémák megoldásán. Novemberben voltam oktatáson, a könyv nem tartalmazza a mostani feladatokat. Tehát kidobott pénz volt a 3000 Ft. Mostani aktuális adózási feladatokról semmi sem hangzott el!! Egyébként az adózást előadó is felkészült és jó előadó volt.
Kritizálom a mérlegképes továbbképzést. Nem fogadom el, hogy kötelező. Egyébként az ismerőseimnek is ez a véleménye, csak én vagyok a legbátrabb közülük.
Igen vannak más szakmák, ahol kötelező a továbbképzés, de azok azok közalkalmazottak, vagy köztisztviselők. Nekik a munkáltató megmondhatja, hogy kötelező a továbbképzés. És fizeti is a díját. De nekem aki vállalkozó könyvelő vagyok, milyen alapon kötelezi. Vagy a mostani felmérésnek az lesz a következménye, hogy kifizetik a tandíjunkat, esetleg bért is kapunk a tanulmányokkal eltöltött napokra??? Ez esetben lehet jogos kötelezővé tenni a mérlegképes továbbképzést.
Egyébként nevetséges az egész, nekem 30 éves könyvelői gyakorlatom van, Ebből 20 évig voltam főkönyvelő. Ezt el kellene ismerni. Én már könyveltem akkor, amikor még ÁFA sem volt, szja sem volt. Devizás, értékpapir ügyeket csak elméletben halottuk, nem láttuk. Halottunk számitógépről, de elképzeni sem tuduk, hogy igy mindennapjaink részévé válik. Tudják-e a mai fiatalok mi az a bértömeg szabályozás, vagy a bérszinvonal szabályozás. Már ilyet is csináltam. Sőt tudom azt is mi cash flow, de mivel soha nem volt szükségem rá mélységében nem tanultam meg.
De meg kellett tanulnom okosan felejteni, hogy az uj tudásnak helyet adjak.
Igen mikor rájöttem, hogy nem lehet számitógépes ismeret nélkül élni 52 évesen beiratkoztam gazdasági informatikus iskolába és az állami vizsgabizottság előtt OKJ -s vizsgát tettem, a viszgabozottság elnöke az Egyetem rektora volt. (Ja és nem 2-sel csusztam át, négyes a minősitésem) Nem vetheti szememre senki, hogy nem törődtem a továbbképzésemmel.
Szóval nézd el nekem, hogy cinikus vagyok a kérdés megitélésében. De elhatároztam, hogy a véleményemet nem rejtem véka alá, ez viszi előre a dolgokat.