Adófórum

Adózási és számviteli információk

táppénz, gyed, gyed_nyenyi

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 22, 2007 7:27 am

Tehát  hogy ne legyen olyan egyszerü és egységes a dolog, a NYENYI-nél nem csak a saját nyugdijjárulékköteles kifizetést kell feltüntetni, hanem az OEP és Államkincstár igazolásán szereplő összegeket is.Ez az előző években is igy volt, és most sem változott. Pontosan tegnap kértem erről felvilágositást. Ani 

adotanacs

HozzászólásSzerző: viharfelhő » csüt. márc. 22, 2007 7:28 am

Kedves Ani!

Egyenlőre még kínai a dolog, de értelmesnek tűnik, amit írtál, bár azt nem értem, hogy pl.a GYED összegéhez mit fogok írni, ugyanis nem vagyunk kifizetőhely, és nem kaptam semmilyen igazolást az összegéről. Vagy van valami teendőm még ezzel kapcsolatban?

Gondolom még több kérdésem lesz, ha elkezdem csinálni a NYENYI- t.

Köszönöm a kedvességed!

Üdv.Emi

viharfelhő

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. márc. 22, 2007 7:45 am

Sziasztok Emi és Ani!

Akkor nekem is utánna kell néznem ugy látom, mert ezt én nem így tudom.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 22, 2007 7:51 am

Ez most valóban elég ellentmondásos, ezért is kérdeztem tegnap meg. Nekem se kifizetőhely senki. A korábbi években a kifizetésekről a munkáltató kapott értesitést, most pedig a dolgozó közvetlenül. Lehet hogy az utolsó héten már az illetékesek is azt mondják hogy csak a kieső időt kell közölni. Majd kiderül. Nekem a dolgozó behozza az igazolást, ugyanis az SZJA bevallását is én készitem el. Ani   
adotanacs

HozzászólásSzerző: Sziszkó » csüt. márc. 22, 2007 7:57 am

Sziasztok!

Csak most kapcsolódok be: igen, én eredetileg az összegszerűságre is gondoltam, és pontosan az a bajom, hogy még a táppénz összegét sem tudom hivatalosan. És mit csinálok azzal az emberrel, aki év közben kilépett és előtte valamikor volt táppénzen??? Most kérjek az OEP-től egy elszámolást? Agyrém....

És azt sem értem, hogy én is Ani példája szerint tölteném a dolgokat ( mondjuk a táppénzt és a tgyást megbontanám ), de Ani oda Te automatikusan nullát írtál az összeghez,a gyed összegét meg beírnád. Logikus ez? Most vagy mindent be kell írnunk amit az OEP számfejt, vagy semmit.

A tgyás idejét elfogadja nulla összeggel, a gyed idejét nem. És a gyes???

A nyenyi kitöltésijében a gyed viszont benne van: 12 oldal teteje, a biztosítás szüneteltetése jogcímkódok felett. Tehát ebből úgy tűnik, hogy a gyes-t és a gyed-t be kell írni összeggel együtt. Kérdés a táppénz és a tgyás, hogy azt miért nem kell, ha tényleg nem kell.

Tegyünk erre pontot!!!!!!!!!!

Köszi: Sziszkó

Sziszkó

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 22, 2007 8:03 am

Sziasztok! A legokosabb NYENYI szakértővel beszéltem most, aki megerősitett abban, hogy összeget is kell közölni, be kell kérni a dolgozótól az igazolást. Neki mindenképpen lehet hinni, évek óta a NYUFIG-nál ezzel foglalkozik. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 22, 2007 8:04 am

Mert abból nincs nyugdijjárulék vonva.
adotanacs

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 22, 2007 8:07 am

A GYES időszakát is meg kell bontani és összeget is beirni, mert abból is vonnak nyjárulékot. Tehát azt kell összeggel irni, amiből nyj van vonva.
adotanacs

HozzászólásSzerző: Sziszkó » csüt. márc. 22, 2007 8:10 am

OK, akkor összefoglalva:

táppénz, tgyás: időszakot tölteni, összeg nulla

gyed, gyes: időszakot is tölteni, összegnél pedig csak  a levont járulékot kell beírni.

Nagyon köszönöm mindenkinek! Azért igazoljatok vissza!

Sziszkó

Sziszkó

HozzászólásSzerző: viharfelhő » csüt. márc. 22, 2007 8:17 am

Tehát akkor az én teendőm, hogy valamilyen módon bekérjem a GYED összegét. Az anyuka kapott igazolást az össz kifizetett GYED- ről, valamint a levonásokról, ha jól értettem.

Emi

viharfelhő

ElőzőKövetkező

Vissza: Adatszolgáltatás