Adófórum

Adózási és számviteli információk

SOS-be ha valaki kapásból...

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Előrehozott öregségi nyugdíjnál ha a munkáltató mond fel, a teljes felmondási időtől el lehet tekintetni? Hol van ez leírva? Én sehol nem találom, csak a felét..

Köszönöm, Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: pseniko » kedd nov. 23, 2010 1:45 pm

A munka törvénykönyvében csak a feléről ír, de szerintem a munkavállaló javára mindig el lehet térni. 

pseniko

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd nov. 23, 2010 1:49 pm

Szia Enci!

Engem is ez idegesít, hogy írni mindenhol csak a felét írják, de a Mtk. alapelve, hogy a munkavállaló javára el lehet térni. Ezért gondolom, hogy tiltani nem tiltja semmi. Csak jó lenne valami konkrétum!

üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: pseniko » kedd nov. 23, 2010 1:59 pm

http://www.kalkulator.hu/?fejezet=5&alfejezet=0&tartalom=0&cid=24148&wa_nr=eber0615

Máshol is hasonlót olvasok, de a törvényben nem találom.  Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd nov. 23, 2010 2:07 pm

Enci, pont ezt találtam meg én is :-)) Meg ilyen jogi kérdésekben láttam hogy írták, hogy a munkáltató a teljes felmondási időt elengedte, de törvényben sehol. Mindenesetre nagyon köszi, szerintem nem lesz belőle gond ha kiadják a dolgozónak a teljeset. Ugyanis munka sincs, és így a maradék szabijával meg a 30 nap elengedésével már holnap nem kellene menni a dolgozónak.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd nov. 23, 2010 2:20 pm

kovalkata

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd nov. 23, 2010 2:22 pm

Sziasztok !

A gyakorlatban  a következők alkalmazásával találkoztam:

ha közös meggyezés akkor  amiben megegyeznek, és ha teljes felmetés  a munkavégzés alól akkor az.. ez az egyezség.

-ha munkáltatói és a kollektiv.. vagy amire az idézett oldal is rámutat akkor mehet minden gond nélkül..

az MT azt mondja ki hogy mennyire köteles mentesiteni, de nem tiltja a többit sem..

93. § (1) A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.

http://www.profession.hu/cikk_munkajog/20090226/legyunk_resen_ha_felmondanak_jogi_tippek_tanacsok/179

A minimum harminc napos és maximum egy éves felmondási időről szóló rendelkezés eltérést nem engedő szabály, viszont a felek a munkaszerződésben vagy a kollektív szerződésben a fenti előírásoktól itt is eltérhetnek a munkavállalóra nézve kedvező módon.

Kell-e a felmondási idő alatt munkát végezni?

A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót - a felmondási idő felére - a munkavégzés alól felmenteni. További rendelkezés, hogy a munkavégzés alól a munkavállalót - legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban - a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni. Ez utóbbi szabályból következik, hogy a felmentési idő nem feltétlenül a felmondási idő utolsó fele, mert akár a munkavállaló, akár a munkáltató rendelkezhet más elrendezésről.

hvanna

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd nov. 23, 2010 3:58 pm

Sziasztok!

Nagyon köszönöm a gyors segítségeket. Üdv. Kata

kovalkata

Vissza: Adatszolgáltatás