Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kettős könyvvitel

Számvitel

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: Robert99 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Lehet hülyeséget fogok kérdezni, de erősítsetek meg. A kezdő egyéni vállalkozó választhat-e kettős könyvvezetést? Van valami hátránya?

Köszönöm

Robert99
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: validitas » kedd nov. 23, 2010 9:22 am

Szerintem egyéni vállalkozó nem választhat kettős könyvvitelt - mivel nem a számviteli törvény, hanem az SZJA-tv. hatálya alá tartozik.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: Kiskovács » kedd nov. 23, 2010 9:33 am

Szia! A törvény nem tiltja, csak nem teszi kötelezővé. Ha nem kötelező, miért csinálnád? Akkor is csak a pénzügyileg teljesült tételeket könyvelhetnéd be a bevétel-kiadás oldalon ugyanúgy, mintha egyszeres könyvvitelt vezetnél. A kettős könyvviteli program ennél sokkal többet tud, ezért drágább is nemcsak a program, de a könyvelési díj is. Margó
Kiskovács
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: pseniko » kedd nov. 23, 2010 9:40 am

A hátránya a dolognak az, hogy bonyolultabb, több időt vesz el a kettős könyvelés, és ha könyvelő csinálja akkor drágább is. Egy normális egyszeres könyvviteli programban is lehet bankot, vevőt, szállítót rögzíteni, kiegyenlítetlen tételeket listázni .. .  Enci
pseniko
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » kedd nov. 23, 2010 9:46 am

Az egyéni vállalkozó - ahogy Böbe is írta- az szja törvény hatálya alá tartozik. E törvény 5. sz. mellékletében található az egyéni vállalkozó könyvvezetésére vonatkozó előírás. Vezethet pénztárkönyvet vagy naplófőkönyvet,  az itt leírt kötelező tartalommal és részletező nyilvántartások vezetésével.

Kettős könyvvitelt a számviteli törvény hatálya alá tartozó szervezetek vezethetnek.

Hajni

 

baloghnehajni
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: Robert99 » kedd nov. 23, 2010 9:52 am

Köszönöm.

És mi van akkor, ha ezt rosszul jelentettem be az önkormányzathoz. Valószínű tudják javítani, nem?

Máshová ezt nem kellett jelenteni, ugye? Én legalábbis nem találkoztam vele.

Robert99
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: validitas » kedd nov. 23, 2010 9:54 am

Az egyéni vállalkozó az SZJA-tv. hatálya alá tartozik. Ez a törvény nem teszi lehetővé a kettős könyvvitel alkalmazását! Ugyanis a kettős könyvvitel nem pénzforgalmi szemléletű, míg az SZJA-tv. előírásai igen!

Ajánlom tanulmányozásra a személyi jövedelemadóról szóló, 1995.évi CXVII.törvény 5.számú mellékletének előírásait. Többek között, a teljesség igénye nélkül:

Az adónyilvántartásokról
A magánszemély - a 9/A. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően - nyilvántartási kötelezettségei teljesítése során e melléklet rendelkezései szerint jár el.
I. Alapnyilvántartások
1. Közös szabályok
1.1. Alapnyilvántartás a naplófőkönyv, a pénztárkönyv, a bevételi és költségnyilvántartás, valamint a bevételi nyilvántartás, továbbá az őstermelői igazolvány részét képező értékesítési betétlap (az alapnyilvántartás típusai).


1.2. Alapnyilvántartást vezet az egyéni vállalkozó és a mezőgazdasági őstermelő.
A magánszemély más (egyéni vállalkozói tevékenységnek vagy mezőgazdasági őstermelői tevékenységnek nem minősülő) önálló tevékenysége tekintetében csak akkor vezet alapnyilvántartást, ha az e tevékenységből származó bevételével szemben az adóelőleg vagy a jövedelem meghatározásakor költséget (ide nem értve a jövedelem meghatározásakor e törvény rendelkezései szerint igazolás nélkül elszámolható elismert költséget) számol el vagy az adóévben nem (nem csak) kifizetőtől szerez ilyen bevételt. A magánszemély nem önálló tevékenysége tekintetében csak akkor vezet alapnyilvántartást, ha az e tevékenységből származó bevételnek minősülő költségtérítéssel szemben az adóelőleg vagy a jövedelem meghatározásakor költséget (ide nem értve a jövedelem meghatározásakor e törvény rendelkezései szerint igazolás nélkül elszámolható elismert költséget) számol el, vagy az adóévben nem (nem csak) kifizetőtől, munkáltatótól szerez nem önálló tevékenységből származó bevételt. Az előző rendelkezések szerint alapnyilvántartás vezetésére nem kötelezett magánszemély a más önálló tevékenységből, illetve a nem önálló tevékenységből származó bevételével összefüggő nyilvántartási kötelezettségét a kifizető által kiállított igazolás megőrzésével teljesíti.


1.3. A magánszemély egyéni vállalkozói tevékenysége, őstermelői tevékenysége, más önálló tevékenysége és nem önálló tevékenysége tekintetében külön-külön - választása szerint a négy tevékenység esetében akár eltérő típusú - alapnyilvántartást vezet. Tételes költségelszámolás esetén a más önálló tevékenységre vonatkozó alapnyilvántartást úgy kell vezetni, hogy az önálló tevékenységből származó jövedelem tevékenységenként megállapítható legyen.


1.4. Az alapnyilvántartás típusát a magánszemély adóévenként határozza meg, és e választását az adóévben saját elhatározásból később sem változtathatja meg. Ha a magánszemély e törvény rendelkezései szerint az adóév során veszíti el az általa választott alapnyilvántartás vezetésének a jogát, akkor a változás napját megelőző nappal köteles az addig vezetett alapnyilvántartást lezárni, és a lezárt alapnyilvántartásban összesített adatokat az új alapnyilvántartásba nyitó adatként bejegyezni. E rendelkezés nem mentesíti a magánszemélyt a lezárt nyilvántartással és az azt alátámasztó bizonylatokkal összefüggő megőrzési kötelezettsége teljesítése alól.
2.1. Az alapnyilvántartás vezetésére kötelezett magánszemély e kötelezettségét - választása szerint, bármely más alapnyilvántartás helyett - naplófőkönyv vezetésével is teljesítheti.


Nos, itt aztán szó sem esik - nem is eshet - kettős könyvvitelről.  


Üdv: Böbe

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: validitas » kedd nov. 23, 2010 9:58 am

Akkor adatmódosítón beadhatod, hogy nem kettős. Máshová nem kell jelenteni.

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: Robert99 » kedd nov. 23, 2010 10:03 am

Köszönöm.

Én is közben megtaláltam az SZJA törvényben. Akkor ezt kiveséztük....

És ha nincsen egyszeres könyvelő programom? Szerintem simán excelben is meg tudnám oldani a könyvelést. Ezt elfogadja az APEH?

Szép napot mindenkinek!!

 

Robert99
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Kettős könyvvitel

HozzászólásSzerző: Kiskovács » kedd nov. 23, 2010 10:26 am

Ha egyszeres könyvviteli programod nincs, de kettősöd van, akkor azt használhatod, de csak úgy, ahogy már korábban is írtam: "csak a pénzügyileg teljesített bevételeket és kiadásokat" szerepeltetheted a könyvelésben. Persze jó az exel-tábla is, de minek fáradnál vele, ha van kettős programod. Margó
Kiskovács
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Következő

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 10 vendég

cron