Adófórum

Adózási és számviteli információk

Pénzár könyvelése

Számvitel

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: Arthur1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy kis gyakorlati segítségre lenne szükségem, kis KFT, Bt-k esetében hogyan kell a pénztárt könyvelni, és mindezt hogyan és mikor kell legkésőbb bizonylatolni, hogy szabályos, védhető legyen és a legkevesebb adminisztrációval járjon? Ti hogyan csináljátok? Tudom a pénzkezelési szabályzatban kell mindezeket rögzíteni, de hogyan is rögzítsem!

Előző munkahelyemen a következő volt a gyakorlat: hó végén (negyedévesek negyedév végén) elhozták az anyagot: pénztárt a könyvelőprogram pénztár naplójába lekönyveltük, bevételi-kiadási pénztárbizonylatotot csak a könyvizsgálatra kötelezett cégeknél kinyomtatuk a könyvelőprogramból, a kicsiknél egyáltalán nem nyomtattunk és nem is írtunk kézzel sem, időszaki pénztárjelentést nyomtattunk úgyszintén  a programból havonta. És kész!

Új munkahelyemen mindez a következőképpen kell hogy történjen: elősször a számlák iktatása külön programban, számlán feltüntetve iktatás dátuma, sorszáma. Ezután bevételi-kiadási bizonylatok kézzel történő megírása, hozzátűzése a számlákhoz. Majd kézzel pénztárjelentés készítése, ezután a könyvelőprogram házipénztárában számlák rögzítése, pénztárjelentés nyomtatása és végül a kettősben a pénztár napló könyvelése, a pénztárbizonylatok alapján újra. Pénztárbizonylatokon feltüntetve a könyvelési tétel száma, könyvelés kelte, aláírás. Három különböző modulban, háromszor felkönyvelve ugyanazok a számlák.

Nekem ez borzasztó macerásnak tűnik, az időigényességéről és a fölösleges párhuzamosságokról nem is beszélve, ha pedig egy számla kimarad hihetetlen adminisztációs javítáásal jár.

Szóval hogyan kellene ezt csinálni?

Üdv 

Arthur1

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szomb. nov. 20, 2010 3:49 pm

Szia Arthur! Először is azt kell tudni, hogy az új munkahelyeden beosztottként, vagy u.n. felelsős számviteli vezetőként /=főkönyvelő/ dolgozol-e. Ha beosztottként, semmiképpen nem szólnék egyelőre egy szót sem. Amennyiben a te jogod és felelősséged ennek eldöntése, akkor: mindenki másképp csinálja.

Azt viszont tudni kell, hogy van a Számviteli törvényben egy őrült §, mely szerint: minden gazdálkodó szervezet köteles a nyilvántartásait a következő hónap 10-ig lezárni. Ez az a §, amely alapján - ha akarják -, az egész országot "végig kaszálhatják" az ellenőrök, mivel jó, ha a vállalkozó a könyvelési anyagot 12-ig elhozza. Én mindenesetre havonta könyveltem /iktatás és bev-kiad. pénztárbiz. nélkül/. A könyvelő-programból ez után azt nyomtattam, amit akartam /pénztárnapló, pénztárjelentés/. Kettős könyvvitel esetén a számlára én is felvezettem a könyvelés keltét. Margó

Kiskovács

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. nov. 20, 2010 7:03 pm

Szia!

Én csak azt nem értem, ha a könyvelőprogram házipénztárába rögzíted a számlákat, akkor a pénztárnaplóból nem lehet rögtön feladni a főkönyvbe?  Nem kell még egyszer  könyvelni, mert magából a programból egy gombnyomással lehet könyvelni.Ezt minden program tudja. És valószínűleg pénztárbizonylatot is lehet nyomtatni, felesleges tehát kézzel írni. Vagy lehet, hogy ti nem ismeritek jól a programot?

Az iktatás kérdése: ezt nem kötelező, ez a vállalkozás saját döntése gondolom. 

Üdv: Böbe

validitas

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szomb. nov. 20, 2010 7:23 pm

Igazad van! Persze kérdés, hogy milyen programmal dolgoznak. Én is ismerek olyan könyvelőirodát, ahol "nem áldoznak" profik által készített programra és bizony nagyon sok mindent nem tudnak összehozni a sajátjukkal. Lehet, hogy náluk is az van? Margó
Kiskovács

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: palmika » vas. nov. 21, 2010 4:19 pm

Előző munkahelyemen, a főnököm kitalálta, hogy úgy teszünk eleget az szt azon szabályzásának, miszerint a kp mozgást azonnal könyvelni kell, hogy a havi gépből lehúzott pénztárjelentést kézzel átírom egy nyomtatványba és a vállalkozó aláírja.

Én sem bírom a sok felesleges munkát, így amióta önálló vagyok sok mindent más hogy csinálok.

Az iktatást úgy mellőzöm, hogy minden tételt átnézünk a vállalkozóval amikor jön, amire nekem nincs szükségem azonnal visszaadom. Ami nálam marad, az vagy számviteli bizonylat, ami a könyvelőprogramba úgyis rögzítve lesz, vagy a levelezősbe lesz lefűzve, szintén rögzítve.

Csak azok küldenek listát a számlák mellé, akik postán küldik az anyagot.

Ha nem készít listát az átadott anyagról, akkor nem is tudja rajtam számon kérni. Hozzá kell tenni, hogy még az elmúlt 4 évben nem volt  olyan, hogy valamit átadtak és nem volt meg. Olyan már sokszor, hogy állította, hogy elhozta, majd két hét múlva nem győzött elégszer elnézést kérni.

palmika

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: Arthur1 » vas. nov. 21, 2010 7:22 pm

Sziasztok!

Alkalmazott vagyok még, nem hiszem, hogy sokáig ennél  a cégnél. Itthon is dolgozom és az egyszerűbb változta szerint könyvelek, semmit nem írok kézzel, nem iktatok, könyvelőprogramból nyomtatok pénztárbizonylatot, hó végén pénztárjelentést. De egy kicsit elbizonytalanodtam, lehet, hogy évek óta hibásan, helytelenül dolgozom?? Az új munkahelyen én vagyok a legnagyobb hülye, és elképesztő milyen gyenge könyvelő az aki még nem látott iktatóprogramot!!

Van könyvelőprogram, sőt iktató és házipénztár is mint írtam ez egy cég különbőző moduljai, az adatokat külön kell rögzíteni nem lehet egyikből  a másikba feladni öket. Háromszor könyvelek le minden rohadt 100 ft-os kp számlát, egy hiba javítása kb. fél órámba kerül. A program zárt nem lehet törölni, javítani benne, mindenről stornó tétel, majd újra  a helyes, aztán minden ráírva, persze minden különböző szinekkel a számlára. Elképesztőnek találom. Megpróbáltal mindezt szóba hozni, de egyszerűen úgy érzem hűlyének néznek és semmibe vesznek. Hát ennyi, csak legalább tudni szeretném mások hogyan csinálják....

Üdv 

Arthur1

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: Kiskovács » vas. nov. 21, 2010 7:37 pm

Szia Arthur! Nyugodj meg, mert ezek szerint - rajtad kívül - rohangál még itt ezen a földön jónéhány hülye. Majd a munkahelyeden is idővel rájönnek, hogy esetleg egy másik program = gyorsabb feldolgozás = hatékonyabb adminisztráció. Az nem baj, ha keresel másik munkahelyet magadnak, de addig is nyugodj bele, hogy ilyen is van. Margó
Kiskovács

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » vas. nov. 21, 2010 8:26 pm

Szia Arthur!

Vannak olyan cégek, akik úgy gondolják, attól hatékonyak, hogy mindent túlbonyolítanak. Szerintem egy könyvelőirodának akkor is bőven van munkája, (jó esetben), ha minden bizonylatot csak egyszer rögzít.

Mivel egyenlőre maradnod kell, próbálj jó képet vágni a dologhoz,  de ne érezd magad hülyének.  Ma az a divat, hogy mindenféle horribilis összegű programot vesznek, vagy terveztetnek, amiben gyakran 3x akkora időráfordítással lehet csak dolgozni, mint egy egyszerű, olcsó programmal.

Én is itthon könyvelek (volt szerencsém egy könyvelőirodában "személyre szabott" rendszerrel dolgozni, rettenetes volt), egyszerű programmal, eszembe nem jutna egy tételt 3x felvinni.

Hajni

baloghnehajni

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: validitas » vas. nov. 21, 2010 9:33 pm

Milyen programmal könyvelsz?
validitas

Pénzár könyvelése

HozzászólásSzerző: molnar.kati » hétf. nov. 22, 2010 7:00 am

Sziasztok!

Tudom ajánlani az RLB programjait. Kis cégekhez szinte tökéletes, és nem is nagyon drága. Ha kérdés van, nagyon hamar segítenek.

www.rlb.hu

Kati

molnar.kati

Következő

Vissza: Számvitel