Adófórum

Adózási és számviteli információk

kilépés az áfa körből

Adatszolgáltatás

kilépés az áfa körből

HozzászólásSzerző: jenny551 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egyéni vállalkozó vagyok, pénztárkönyvet vezetek. Szeretném megkérdezni, hogy mi a teendőm, ha kiakarok lépni az áfa körből. Úgy tudom december 31-ig be kell jelenteni, de könyvelés szempontjából milyen feladatom van. A választ előre is köszönöm.
jenny551

kilépés az áfa körből

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szer. nov. 17, 2010 8:39 am

Szia! Nem jól tudod, nem dec. 31-ig, hanem dec. 20-ig kell bejelentened a 10T101E nyomtatványon, a változás hatálybalépés napjának 2011. 01. 01-t írod. Jan. 1-től az adószámod - visszafelé számított 3-ik számjegye - az eddigi 2-esről 1-esre változik. A bevételi számlákra az ÁFA mértéke helyére beírod "AM" = alanyi mentes, a költségszámlák összegéből a könyvelésnél nem kell levonnod az áfát, a teljes kifizetett összeget bekönyveled a költségek közé, és ÁFA-bevallást sem kell benyújtanod. Persze 2011 elején még a 2010-es évet le kell rendezni. Úgy tudom - de ebben nem vagyok biztos -, hogy az okmányirodához is be kell jelenteni, mert - ha van papír alapon a kezedben vállalkozói igazolvány -, akkor azon is átvezetik a megváltozott adószámot. Üdv. Margó
Kiskovács

kilépés az áfa körből

HozzászólásSzerző: ROLAND83 » pén. nov. 19, 2010 8:20 am

Sziasztok!

Tegnap hívtam fel az APEH ügyfélszolgálatát, ebben a kérdésben! December 31-ig lehet kijelentkezni az ÁFA körből, az EVA határideje: december 20.

Üdv.: Roland

ROLAND83

Vissza: Adatszolgáltatás