Kérdésemhez tartozó történet a következő: Egyéni válalkozó 2004-ben pályázott egy élelmiszerbolt felújításhoz kapcsolódó támogatásra. A beruházás 2004-ben önerőből meg is valósult, hatósági engedélyek megszülettek, a megpályázott pénz odaítéléséről a határozat megérkezett. A megítélt támogatás a számlák bruttó értékének a fele||az ÁFA fele. Különböző formai kifogások (ürügyek) miatt a pénz csak 2006 májusában érkezett meg. a bankszámlára. 2004-ben 2db negyedéves ÁFA bevallást úgy csináltam meg, hogy a támogatásra jutó levonható ÁFA-t nem kértem ki, azóta is adófolyószámlán van. A támogatás olyan típusú, hogy Apeh állásfoglalás szerint visszamenőleg nem szűnt meg az arányosítási kötelezettség. A probléma a pénzforgalmi szemlélet miatt áll fenn, hiszen nem tudtam előírni 2004-ben követelésként, azonkívül nem is volt biztos,hogy megkapjuk.
Kérdés: Az áfa önellenőrzésekor beállíthatom-e áfa mentes bevételként 2004-re, jár-e a pótlékmentesség, és, az utólagos ráaktiválás miatt módosul-e a 2004 évi vállalkozói adóalap, vagy elég,ha 2006 májusától kezdem a támogatott részt értékcsökkenteni.
Bocs, ha terjengős voltam, igyekeztem röviden összefoglalni. Kösz: Kovácska