Adófórum

Adózási és számviteli információk

Támogatás miatti áfa arányosítás egyszeresben

Egyéni vállalkozók

Támogatás miatti áfa arányosítás egyszeresben

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kérdésemhez tartozó történet a következő: Egyéni válalkozó 2004-ben pályázott egy élelmiszerbolt felújításhoz kapcsolódó támogatásra. A beruházás 2004-ben önerőből meg is valósult, hatósági engedélyek megszülettek, a megpályázott pénz odaítéléséről a határozat megérkezett. A megítélt támogatás a számlák bruttó értékének a fele||az ÁFA fele. Különböző formai kifogások (ürügyek) miatt a pénz csak 2006 májusában érkezett meg. a bankszámlára. 2004-ben 2db negyedéves ÁFA bevallást úgy csináltam meg, hogy a támogatásra jutó levonható ÁFA-t nem kértem ki, azóta is adófolyószámlán van. A támogatás olyan típusú, hogy Apeh állásfoglalás szerint visszamenőleg nem szűnt meg az arányosítási kötelezettség. A probléma a pénzforgalmi szemlélet miatt áll fenn, hiszen nem tudtam előírni 2004-ben követelésként, azonkívül nem is volt biztos,hogy megkapjuk.

Kérdés: Az áfa önellenőrzésekor beállíthatom-e áfa mentes bevételként 2004-re, jár-e a pótlékmentesség, és, az utólagos ráaktiválás miatt módosul-e a 2004 évi vállalkozói adóalap, vagy elég,ha 2006 májusától kezdem a támogatott részt értékcsökkenteni.

Bocs, ha terjengős voltam, igyekeztem röviden összefoglalni. Kösz: Kovácska

kovacs.attilane

Támogatás miatti ÁFA arányosítás egyszeresben

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. okt. 02, 2006 9:44 am

Kedves Kovácsné!

Az értékcsökkenést az üzembehelyezéstől kell megkezdeni. Akkor is, ha a támogatás még nem érkezett be.

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » hétf. okt. 02, 2006 10:10 am

Najó, de ez ráaktiválás. Vagyis csak a folyósításkor lett a tárgyi eszköz értéke  a fél Áfa-val több. Nem a vita miatt mondom, csak ha önellenőrzöm a 0453-ast, kisebb lesz az az évi eredmény s ha ilyen irányú a változtatás, szeretek biztosra menni. Az ÁFÁ-t jól csináltam? 
kovacs.attilane

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. okt. 02, 2006 10:50 am

Szerintem ilyen esetben két dolgot lehet tenni. Vagy úgy veszem az ÁFÁ-ban a beszerzéskor, hogy a pénz be fog folyni és az arra jutó összeget nem igénylem vissza vagy visszaigénylem az egészet és most csinálom meg a javítást, de ez esetben ki kell fizetnem a pótlékot is.

Az előző esetben az ÁFA értéke növelte a bruttó értéket és az écs.-be is bele kell venni. A másik esetben revíziózni kell a 0453-ast is, mert utólag, de visszamenőleg fogja növelni a bruttó értéket a bejövő támogatásra jutó ÁFA.

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » hétf. okt. 02, 2006 11:23 am

Akkor most már csak egy dolgot kérdeznék: Mivel 2004-ben bent hagytuk az ÁFá-t ezért az esedékesség időpontjában kvázi be volt fizetve. Vagyis az Art 168§ szerint csak egyezer forintot kell fizetni, sőt mivel a 06310-es 2006.06.09. előtti időszakot érint, lehet élni a pótlékmentességgel. Vagy mégse? Elég sok pótlékról van szó azért szeretném ezt is tisztán látni. Köszönöm
kovacs.attilane

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. okt. 02, 2006 11:39 am

Ha ez a folyószámlán túlfizetésként mutatkozott, akkor sajnos lesz önellenőrzési pótlék! Ugyanis a bevallás számít nem az adó befizetése az önellenőrzési pótlék szempontjából. A késedelmi pótlék alól valóban mentesül az ilyen esetekben.
gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: gerine » kedd okt. 03, 2006 6:38 pm

Kedves István.

Erre az esetre nem vonatkozik a pénzügyi tárgyú törvényeknek azon rendelkezése, (240.§) mely szerint a 2006.06.09.-ét megelőzően bevallott, de 2006. dec.31-ig helyesbitett adó különbözete után a  pótlékait nem kell megfizetni?

Előre is köszönöm. Geriné 

gerine

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » kedd okt. 03, 2006 6:50 pm

Megnéztem! Vonatkozik rá! Valóban működik. Viszont oda kell figyelni, hogy 2006 dec. 31-ig megcsinálják a mósosítást.
gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: Fildi » csüt. okt. 05, 2006 6:16 am

Sziasztok,

A támogatás miatt le nem vonható áfa-t tényleg aktiválni kell, de úgy tudom, hogy a már aktivált tárgyi eszköz áfa-ja egyéb ráfordításként könyvelendő.

Az önellenőrzés sajnos visszamenőlegesen fennáll és tényleg vonatkozik rá a pótlék mentesség, sőt részletfizetés is kérhető (bár ez esetben ez nem aktuális).

Fildi

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. okt. 05, 2006 6:50 am

Szöget ütött a fejemben amit írtál, úgyhogy megtaláltam a számviteli törvényben a 47.§ (3) az ide vágó részt. E szerint, ha arányosítani kell az ÁFÁ-t, akkor sem a levonható sem a le nem vonható rész nem képezi a bekerülési érték alapját.

Az egyéni vállalkozókra azonban az SZJA tv. 11. sz. mellékletének II./2 c) vonatkozik. Itt nem találtam erre az esetre vonatkozó olyan kitételt, amit a számviteli törvény hoz.

Most épen azon gondolkoztam amit Kovácsné írt, hogy ráaktiválás a mostani ÁFA. Amikor üzembe lett helyezve az eszköz, akkor gondolom a teljes nettó összegen lett üzembe helyezve. Szerintem így kellett eljárni, ha óvatosságból, felkészülve arra, hogy a támogatás nem folyik be az ÁFA felét nem aktiváltuk rá. Ha a támogatás befolyik, akkor az eredeti bruttó értéket is növelni kellene. Ha nem akarunk önellenőrizni talán járható út az is, ha a támogatás folyósításakor módosítjuk az ÁFA felével a bruttó értéket. Összességében nem fogunk több költséget érvényesíteni csak azok eloszlása az évek alatt az állam szempontjából kedvezőbb.

Ha az ellenkező eset történt és az ÁFA-t felét eleve ráaktiváltuk, akkor most nincs teendő.

Kiváncsi vagyok a többiek véleményére is, ugyanis így ez nekem járhatónak tűnik!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

Vissza: Egyéni vállalkozók