Adófórum

Adózási és számviteli információk

NEM-KÉRDÉS!FEOR-08 2011-től

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: szaboicus » szer. nov. 03, 2010 1:57 pm

Szia!
Jelenleg ez van legalábbis a hatóság honlapján.
Az hogy mi lesz,az egy igen érzékeny kérdés,látva a 10 havi bérszámfejtést,és az APEH tájékoztatót:
2010.11.03.
Tájékoztató a 2010. november 1-jét követő időszakban alkalmazandó szabályokról a magánnyugdíjpénztári tagdíjakkal kapcsolatban
Novemberi kilépőm van=2x kell kiadnom a papírjait, mert gondolom a kilépő papíroknál is lesz változás.
Üdv:)Icus
szaboicus

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szer. nov. 03, 2010 3:59 pm

Szevasztok! Ez a FEOR-08 az én olvasatomban azt jelenti, hogy nemcsak a 08-as bevallásokat kell az új FEOR-számmal beküldeni, hanem azzal párhuzamosan a 1041-et helyesebben a 1141-et is be kell adni minden emberről ez miatt. Különben a 08-asra jön a hibaüzenet, hogy nem egyezik meg az apeh nyilvántartásával. Jól gondolom? Margó
Kiskovács

HozzászólásSzerző: gariv » szer. nov. 03, 2010 7:37 pm

Szia Margó!

Szíven ütött az amit írtál. A FEOR módosítás tekintetében én is a 1008-ra gondoltam csak. Ha a 1041-t is javítni kell az szuper. De végül is azért időnk van valamennyi, mert ez a 2011. januárra leszámfejtett béreket éritni ugye?

Évi

gariv

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szer. nov. 03, 2010 7:50 pm

Szia! Én azért gondolom ezt, mert amikor a TEÁOR-08-at megcsinálták, és a bevallásokat ennek ellenére a régi TEÁOR-ral küldtük be - gondolom nem én voltam egyedül - pár hónap múlva jöttek a hibaüzenetek, és követelték a változás-jelentők beküldését is. A 08-as bevallásra hibaüzenet jött, hogy nem érvényes TEÁOR-kód, ha azt javítottuk, akkor pedig azt kifogásolták, hogy az átfordításról nem ment be a változás-jelentő. Ez miatt gondolom, hogy ez esetben most ez a kétfajta bevallás fog együtt mozogni. A baj csak az, hogy jan. 1. előtt a 1141-et nem tudod megcsinálni, lehet hogy fennt sem lesz, de előkészülni lehet. A 1141-et elvileg - a változást követő 8 napon belül - 2011. jan. 8-ig, a 08-at febr. 12-ig. Üdv. Margó
Kiskovács

HozzászólásSzerző: holecs » szer. nov. 03, 2010 9:29 pm

Hurrá!

Januárban egyébként is csak a lábunkat lógatnánk, nemde? Úristen, mikor fogom ezt megcsinálni?

Még valami idénre?

holecs

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. nov. 04, 2010 6:12 am

Menjenek a fenébe... Valakinek nincs munkája a KSH-ban, oszt csinál magának....
szedlacsek

HozzászólásSzerző: Kiskovács » csüt. nov. 04, 2010 6:52 am

Szia! Akár most nov. végén! A TEÁOR-változáskor én készítettem egy listát az ügyfelekről /itt most lehet ügyfelenként és alkalmazottanként/ a 03-as besorolásokat mellé írtam, aztán a 08-as átfordítást is mellé írtam. Ugyanezt meg lehet csinálni most a FEOR-08-ról is. A 1141-et ez alapján már viszonylag könnyen megcsinálod, /ha nem küld hibaüzenetet az jó/ ill. a 08-ason csak átírtam a régi számot az újra. A gépedben ráérsz átírni a FEOR-számokat febr. végén az e.v.-k bevallásának elkészítése után és a következő bevallásoknál már nincs vele gondod. Üdv. Margó 
Kiskovács

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. nov. 04, 2010 6:57 pm

Tuti, hogy kell küldeni a 1041-et. Nézd meg a kitöltési utimuti 10 oldal példa. Ott direkt a feor változásról beszél. Na most ha nekem decemberben van egy cukrászom 5122 feor93. Az januártól a feor08 szerintáru és divatbemutató lesz. Kinek jó ez igy. Meg a feor számok harmadával csökkent, tehát sokakat át kell sorolni.

Miért ti szoktatok szilveszterezni??  Majd akkor forgatjuk a feorokat.  Első lépés átirja törzs a könyvelő programban s után szerkeszti a 11T1041-et es  beküldi.

Rozalinda

HozzászólásSzerző: Kiskovács » csüt. nov. 04, 2010 7:27 pm

Azért mondtam, hogy amikor még van idő, az 5122 /feor93-ban cukrász/az a feor08-ban, mármint a cukrász milyen szám alatt fut, mert tuti, hogy nem 5122. 

A 1041-et, ill. 1141-et új dolg. bejelentése előtt 24 órával, minden további változást a változást követő 8 napon belül kell beküldeni. Ez alapján a feor-átsorolásról jan. 8-ig be kell küldeni a 1141-et, jan. 12-ig viszont a dec. havi 1008-at küldöd még a régi feor-számmal, tehát szilveszterkor a gépben azt még nem állíthatod át. Azért írtam, ha nov. végén kibogarászod egy külön nyilvántartáson a megfeleltetéseket, akkor talán??? időt nyersz. Én szilveszterkor egyébként az e.váll. éves écs-jét pörgettem végig, előkészülve az 53-asokra, ill. a havi fix-esek bérszámfejtését készítettem és azoknál a vállalkozásoknál ahol lehetett, a 01-eseket csináltam meg. De mindenki azzal tölti a szilveszterét, amivel akarja. Egy könyvelő biztos nem fog unatkozni. Üdv. Margó

Kiskovács

HozzászólásSzerző: Rozalinda » pén. nov. 05, 2010 8:05 am

A cukrász 5135 lesz jövőre. Nem irtam végig a gondolatot.

Szóval neked lesz igazad, hogy szilveszterkor nem tudom átirni, csak ha decemberi bér készen 1008 elküldve. MOndjuk jan 12 körül és után. Ez nagyon bosszant.  Januárban amugy is rengeteg a munkánk. A könyvelői munka felét különféle adatbázisok feltöltése és karbantartása  tölti ki. Ez  ostobaság.  És még  bosszant is amikor olvasom a pénzügyminiszter nyilatkozatait, hogy  csökkent az adminisztráció. 

Meghaladja az értelmi képességemet  annak megértése, hogy a cukrász miért nem volt jó 5122-nek miért jobb ha  5135.  Persze a KSH-ban van indoklás, de azt igy könyvelői szemmel nem tudom elfogadni. A KSH-ban ráérnek különféle elméletek gyártására.  Én nem érek rá és nem is fizeti meg sem senki az ezzel való veszkődést. Már megint közhelyeket pufogtatok...  de  bosszuságomat mulszály  volt  kifejeznem!

A  szilvesztert  csak szemléltetésnek irtam:  se ünnepünk, se szabadidőnk, se  pihenésünk nincs ez miatt a sok értelmetlen feladat miatt. Mostanában beleolvastam ismét az Ember Tragédiájába.  Ugy érzem magam, mint:

MICHELANGELO
Igen, mert mindig széklábat csináltam,
És azt is a leghitványabb alakra.
Soká könyörgtem, hagyják módosítnom,
Engedjék, hogy véssek rá holmi díszt,
Nem engedék. Kivántam változásul
A szék támláját, mindent hasztalan.
Megőrüléshez voltam már közel,
S otthagytam a kínt, ott a műhelyet

Rozalinda

ElőzőKövetkező

Vissza: Adatszolgáltatás