Adófórum

Adózási és számviteli információk

készenléti jellegű munkakör pótlékai

Tb, munkaügy, bérterhek

készenléti jellegű munkakör pótlékai

HozzászólásSzerző: usko » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

 

A következőkben kérném a segítségetek:

egyéni vállalkozó egy telephely őrzésére 24/48 órában alkalmaz vagyonőröket.

Kérdésem:

       - ez 24/48 órás váltásos munkarend, vagy megszakítás nélküli munkarend?

       - készenléti jellegű munkakörnek minősül?

       - milyen pótlékokat számolok el a dolgozóknak?

Köszönöm a segítséget: Zsuzsi

 

usko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

készenléti jellegű munkakör pótlékai

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. nov. 01, 2010 4:10 pm

 

Szia Zsuzsi !

1.)  Ha vagyon örökről van szó valószinü fegyveres bizt őrők.. és  rájuk a 

27/1998. (VI. 10.) BM rendelet Jogszabályok – A fegyveres biztonsági õrség Mûködési és Szolgálati szabályzata kiadásáról )vonatkozik.

A hivatkozott rendelet
 

 48. § Az őrök a Munka Törvénykönyve, illetve a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény vonatkozó előírásainak keretei között 8 órás váltásos, 12-24, 24-48 vagy 24-72 órás váltásos munkaidő rendszerben látják el szolgálatukat.

A kérdésre válaszolva váltásos, és amennyiben szombat vasárnap is  dolgoznak akkor folytonos, megszakitás nélküli munkarend.

2..)A munkakör készenléti jellegünek minősül..

Készenléti jellegű munkakör: ha a munkavállalónak szokásosan - a napi munkaidejének jelentős részében - ténylegesen nem kell fizikai vagy szellemi erőkifejtést, vagy fokozott figyelmet igénylő munkatevékenységet végeznie. E szabályra figyelemmel előfordulhat, hogy azonos munkaköri besorolás esetében - a munkakörbe tartozó konkrét feladatokra, a tényleges munkavégzés jellegére tekintettel - az egyik munkavállaló munkaköre készenléti jellegűnek minősül, a másiké viszont nem. (Tipikusan őrök, portások, esetleg gépkocsivezetők.) A készenléti jellegű munkakör esetén a rendes munkaidő mértéke legfeljebb napi 12 órára emelhető. A magasabb mértékű rendes munkaidőre jár a (rendes munkaidőre megállapított) személyi alapbér, melynek a minimálbért el kell érnie.
A jelenlegi szabályok ismerik a "részben vagy egészben" készenléti jellegű munkakört. Ez a fogalom a gyakorlatban bizonytalanságok forrása, ezért e fogalommal szakít a módosítás, és csak a "készenléti jellegű munkakört" ismeri.

MT.117. 1.bek.

k) készenléti jellegű munkakör: az olyan munkakör, amelyben

ka) a munkakörbe tartozó feladatok jellegéből adódóan - hosszabb időszak alapulvételével - a rendes munkaidő legalább egyharmadában nincs munkavégzés, és a munkával nem töltött időt a munkavállaló pihenéssel töltheti, vagy

 

3. Pótlékok 

A dolozóknak délutáni és éjszakai müszakpótlékot kell elszámolni.  Amennyiben a  munkaidőkeretet tulteljesiti, előre nem tervezhető helyettesités, betegség, egyéb ok miatt... akkor az időszak végén tulóra ként kell elszámolni.

http://www.szvmszk.hu/index.php?pg=munkavallalok-munkaltatok

 

Munkáltatók és munkavállalók figyelmébe! - munkarendek és kapcsolódó pótlékok -

Munkarend

Délutáni pótlék /14-22 óra között/

Éjszakai pótlék /22-06 óra között/

24/48 órás váltásos munkarend

---------

15 %-os bérpótlék

többműszakos munkaidő beosztás

15%-os műszakpótlék

30%-os műszakpótlék

megszakítás nélküli munkarend

20%-os műszakpótlék

40%-os műszakpótlék

 Üdv:hvanna

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

készenléti jellegű munkakör pótlékai

HozzászólásSzerző: usko » hétf. nov. 01, 2010 5:48 pm

Kedves hvanna!

 

Én is ezt a táblázatot találtam a Kamara oldalán. Ezek a vagyonőrök a hét minden napján dolgoznak 24/48 órás munkarendben, 4 havi munkaidő kerettel.  A pótlékok ügyében a bizonytalanságom oka, hogy az általad is hivatkozott BM rendelet szerint ez váltásos munkaidő rend, amire a Kamara táblázata 15%-os éjszakai pótlékot ír. Mivel a hét minden napján dolgoznak, így megszakítás nélküli munkarend és akkor a 20-40%-os pótlékokat kell alkalmazni (jól gondolom, hogy ez csak a több műszakos szolgálatra vonatkozna?). Összegezve: aki folyamatos 24/48 órás váltásos munkaidő rendben dolgozik, 15%-os éjszakai pótlékra jogosult? (mivel ez nem több műszakos munkarend).

Köszi: Zsuzsi

usko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

készenléti jellegű munkakör pótlékai

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. nov. 01, 2010 6:37 pm

 

Szia  Zsuzsi !

Én egyértelmüen a 20-40 %-ra teszem a voksom.. mert ez megszakitás nélküli.. az ternészetes hogy válták egymást, hiszen másképp nem is lehetne. 

Mindenesetre.. holnap megnézem mennyi pótlékot számfejtettünk részükre..)ugyanigy dolgoztak)  3 évvel ezelőtt.. nem emlékszem konkrétan..:-((

Az Mt 146 §

3) A délutáni műszakban történő munkavégzés [117. § (1) bekezdés f) pont] esetén a műszakpótlék mértéke tizenöt százalék, az éjszakai műszakban történő munkavégzés [117. § (1) bekezdés g) pont] esetén a műszakpótlék mértéke harminc százalék. A megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalót a délutáni műszak után további öt, az éjszakai műszak után további tíz százalék műszakpótlék illeti meg. A műszakpótlék mértékének meghatározásakor a 145. § rendelkezése megfelelően irányadó.

Egységes Birósági Határozat:

EBH2000. 255. Műszakpótlék nem jár azoknak, akik egy napon belül nem váltás nélkül, hanem műszakonként 24 órában látják el szolgálatukat (Kjt. 3. §, Mt. 117. §, 146. §).

A Munka tv. azokban az esetekben, amikor a munkavégzés nem az általános munkarendben, napközben történik, a munkavállalónak a munkavégzésért járó béren felül, a szervezetét, pihenését jobban megterhelő munkaidő beosztás miatt, bérpótlék fizetését írja elő.

Az éjszakai munkavégzés esetén 15%-os bérpótlék jár.

Ettől eltérően alakul a többműszakos, illetve megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalók pótléka:

- délutáni műszakpótlék (14-22 óráig) 15%,

- éjszakai műszakpótlék (22-6 óráig) 30%,

- megszakítás nélküli munkarendben dolgozónak 20% délutáni műszakpótlék jár,

- megszakítás nélküli munkarendben dolgozónak 40% éjszakai műszakpótlék jár.

A délutáni és az éjszakai műszakpótlék, éjszakai bérpótlék arányos része akkor is megilleti a munkavállalót, ha a munkaidejének csak egy része esik délutánra vagy éjszakára. Kiemeljük, hogy az éjszakai műszakban részesülő személy, éjszakai bérpótlékra (már) nem jogosult.

A műszakpótlékok, mint elnevezésük is utal rá, csak abban az esetben járnak a munkavállalónak, ha többműszakos munkarendben, vagy megszakítás nélküli munkarendben, egy napon belül, váltásos műszakban foglalkoztatják. Önmagában a délután, vagy éjszaka teljesített munkavégzés műszakpótlékra nem jogosít. Ebből kifolyólag nem jár délutáni műszakpótlék annak, aki egyműszakban 8-16 óráig dolgozik, vagy ha ezt követően 16-18 óráig rendkívüli munkavégzést rendeltek el számára.

Ha a munkaszerződésben rendelkeznek a bérpótlékról is, mindig egyértelműen meg kell határozni, hogy mennyi a munkavállaló személyi alapbére, és külön nevesíteni kell a bérpótlék mértékét vagy összegét, tekintettel arra, hogy a Munka tv. 145. §-a alapján a bérpótlék számításának alapja - eltérő megállapodás hiányában - a személyi alapbér.
hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

készenléti jellegű munkakör pótlékai

HozzászólásSzerző: usko » hétf. nov. 01, 2010 7:16 pm

Kedves hvanna!

 

Előre is köszönöm a segítséged, várom válaszod!

 

Szép napot Neked: Zsuzsi

usko
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

készenléti jellegű munkakör pótlékai

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd nov. 02, 2010 8:08 am

 Szia !

Megnéztem.. a kifizetési gyakorlatot és a belső szabályozást  is. A bizt.öröknek 20-40 % müszakpótlékot fizettünk. a hivatkozási alap pedig az MT 146 §  3.bek . volt-   megszakitás nélküli munkarend miatt.

Üdv:hvanna

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 8 vendég