Sziasztok!
Levezetné nekem valaki hogyan néz ki ez a korrekció konkrét számokkal?
Mondjuk a kérdező példájánál maradva: van egy tárgyi eszköze, amit tegyük fel 2 éve vásárolt , értéke 500 ezer ft levonható áfa 100 ezer. A 60 hónapos szabályt figyelembe véve 100/60~1667- 24 hónapra 40 ezer, akkor ez lehetne a levonható áfája? 60 ezret fizetendőbe állít be az utolsó áfás bevallásába?
Mi van akkor ha már mint alanyi mentes 10 hónap után átlépi az 5 milliós értékhatárt? Akkor elvész ~43 ezer áfája? Ugyanis az, hogy ismét korrigálható nincs leírva, vagy legalábbis én nem találkoztam vele.
A fenti polemizálás után nekem a logikus, a korrekcióra, ha a tárgyi eszközt kivonta a használatából- értékesítette, vagy nem alanyi mentes, hanem a régi megfogalmazás szerinti tárgyi mentes tevékenységet is fog végezni és ez később lép be, itt arányosítani is kell.
A másik variáció, ha pl szgk áfája áfás időszakban nem volt levonható, de a 60 hónapon belül értékesítem akkor kiszámolhatom az elszámolható részt a 60-as osztószámmal és a fennmaradó időnek megfelelő áfa levonásba helyezhető az eladás áfájából.
Lehet teljesen hibás a megközelítésem- ezért szeretném ha valaki konkrét számokkal levezetné és így a kérdező is világosan látná mit is kell csinálnia ( az én zárójeles véleményem- semmit, csak átjelentkezni am-esnek, de meginogtam:)))