Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyéni vállalkozó pénze a pénztárban

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. márc. 19, 2007 6:30 am

Szia Kása! Azt nem tudom, hogy belenéztek e a pénztárkönyvembe, mivel ott kellett hagyni. A jövedelem levezetését pedig elég korrektül közösen néztük meg. A beadott SZJA bevallásokból vezetik le a jövedelmet, ami logikus is, mivel az ev-nak igazából nincs pénzkészlete. Tehát jövedelem: vállalkozói kivét, vállalkozói jövedelem, értékcsökkenés,  csökkentve az SZJA-val és egyéni járulékkal.  A váll. jövedelemnél nem kell figyelembe venni az előző évi veszteséget, mert az korábbi években merült fel, igy az a felmerülés évében adja azt, hogy "otthonról" hozott be pénzt. Az ev-nak nincs tagi betétje, csak tőkebetétje.

A beruházás abban az évben kiadás teljes egészében amikor megvalósult, ezért az évenkénti leirás később már jövedelem.

Nem tudom érthető-e amit leirtam, ha nem kérdezz. Szia Ani 

adotanacs

HozzászólásSzerző: Kása » hétf. márc. 19, 2007 9:33 am

Szia! És neked lett volna annyi jövedelmed plusszod a pénztárban, hogy kivezesd az év végi jövedelmet?

Igazából nem tudom, hogy egy vagyonosodásinál pl.d fel kell e tüntetnem ezeket az általam fennt emlitett tőkebetéteket?

Szerinted?

A veszteséggel kapcsolatban tehát jó az elgondolásom? a veszteség évében , mondjuk 2oo2-ben,nyilvánvalóan otthonról kellett pénzt produkálni amiből kifizettem a több költséget ami miatt veszteséges lettem. Viszont következő évben azaz 2003-ban ezzel a veszteséggel csökkentettem a bevallásban a jövedelmet, tehát itt lesz ténylegesen jövedelem mégis az előző évi veszteség/akár ha nem is csökkentettem volna/ és ilyenkor ezt a veszteség összeget 2003 év végén nem kell kivezetnem a pénztárból? Hiszen ha nem lett volna 2oo2-ben, akkor ennyivel több lett volna a jövedelem 2003-ban.Vagy mivel már ezzel az összeggel csökkent a 2002 évem pénztár állománya, ezért ne m kell már 2003-ban kivezetni?

Remélem érted? Kicsit kacifántos.

És nem irtad, hogy akkor az év végén érvényesitett écst sem kell kivezetni? Hiszen amikor megvettem a táeszközt, akkor már egyszer ezzel csökkent a pénztár? Válaszodat, türelmedet, megértésedet előre is köszönöm.

Kása

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. márc. 19, 2007 11:48 am

Szia! A pénztárkönyv a pénzmozgáshoz kapcsolódó müveletek rögzitésére szolgál, tehát sem az écs-t, sem a bevont veszteséget nem kell feltüntetni.

Ha 2002-ben volt veszteséged pl. 500eft, akkor azt megnézhetik hogy volt-e fedezeted a 2002. évi veszteséged finanszirozására. 2003-ban pl. keletkezett 800eFt nyereséged, de előző évi veszteség miatt csak 300eFt-ot kellett leadóznod, akkoris jövedelemként a 800eFt-ot veszik figyelembe. Természetesen csökkentve a ténylegesen fizetendő adóval. Vagy ha volt még écs is, azzal is megnövelik a jövedelmet.

Ténylegesen kiadásként a jövedelemből csak a váll.kivétet szoktam, az SZJA kötelezettségét pedig bevételként. Az lehet hogy nem jól csinálom, hogy az osztalékot nem könyvelem ki kiadásként. Az biztos, hogy vizsgálatnál nem azt nézik hogy mennyi a pénzkészlet a ptkönyv szerint, hanem a adóalapba beszámitó bevételeket és adóalapba beszámitó kiadásokat nézték + a beruházásokat és a magánjellegü gk és ingatlan beszerzést. Nyugodtan kérdezz ha valamit kihagytam. Ani  

adotanacs

HozzászólásSzerző: Kása » hétf. márc. 19, 2007 3:53 pm

Szia kedves Ani!

Én naplófőkönyvet vezetek. Tehát ott minden tisztán és világosan látszik, még azt is be szoktam könyvelni, hogy mikor van tőke betét és visszafizetés.

És lehet, hogy sosem lett volna minuszos a pénztár, ha nem veszem ki év végén a vállalkozói jövedelmet.

Irod,hogy az szja kötelezettséget bevételként szoktad könyvelni. Ezt nem értem.

Én úgy csinálom, hogy pl.d kell fizetni névente szja-t akkor tuti, hogy nincs annyi a bankszámlán, tehát befizetek zsebből.

Ekkor bankszla. bevétel  5 ft.

pénztár kiadás 5 ft.

mikor elutalom szjat, akkor pedig: bankszla. csökken 5ft

és szja kötelezettség csökken 5 ft.-al.

Természetesen nagy mértékben ez is leminuszolja negyedévente a pénztáramat.

De lehet, hogy akkor nem is csinálom jól?

Kása

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. márc. 19, 2007 6:22 pm

Szia! A váll. kivét SZJA kötelezettséget be nem számitó bevételként könyvelem, mert a kivét az bruttó összeg, és abból az SZJA-t le kell vonni.

Most már értem a problémád, a naplófőkönyvben nyilván ez másképp jelentkezik. A pénztárkönyvben nem rögzitjük, ha a bankszámlára fizetünk be.

Az SZJA kötelezettséget mivel szemben írod elő? Ha a jövedelmet bruttó módon könyveled ki a pénztárból, akkor az SZJA-t pedig be kell vételezni a pénztárba mint levonást. 

adotanacs

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd márc. 20, 2007 6:15 am

Szia! Az egyértelmü hogy évközben is leadózza akkor is, ha nincs váll.kivétként könyvelve. De nem a pénzkivétet, hanem a jövedelmet negyedévente 16%-kal. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: Kása » kedd márc. 20, 2007 10:20 am

Szia Ani!

Akkor  azt kérdezem még tőled, hogy elvileg ha ki akarom év végén vezetni a vállalkozásból származó jövedelmet, akkor tehát az évben elszámolt éh.feletti táeszk. écsjével csökkentett jövedelmet kell kivezetnem, vagy pedig úgy kell tekinteni, mintha nem lett volna elszámolható écs, és akkor az a jövedelem, mint ahogyan beszéaltük is, hogy az écs-t jövedelmeként vették. És azért izgat ez a dolog, mert ha annak vették, akkor elvileg annak az összegét is ki kell vezetni év végén, és igy jövedelemként kell kezelni. Nem?

a másik kérdésedre a válasz:

én eddig úgy csináltam pl.d a kiivétnél, hogy pénztárban a nettó összeget vezettem ki tehát amit a vállalkozó kézhez kap, a kivét oszlopba pedig a bruttót irtam be és természetesen kivezettem bankból az szja-t egyéb járulékokat. /ez tehát a naplófőkönyv esete/

A negyedéves jövedelem utáni szja. előleg megállapitásnál pedig bankszláról ment utalás, tehát bank minusz és kötelezettség csökkenés.

És év végén csak a nettó jövedelmet vezetem ki, nem a bruttót.

Szia

Kása

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd márc. 20, 2007 12:32 pm

Szia! Az értékcsökkenés összegét nem kell sehova felvezetni. Ennek összege elvileg a pénztárban marad, mert akkor volt kiadás az egész amikor beruháztál. Ani
adotanacs

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók