Adófórum

Adózási és számviteli információk

HACCP rendszer kidolgozása

Egyéni vállalkozók

HACCP rendszer kidolgozása

HozzászólásSzerző: klidia » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 Kérdésem, hogy kezdő egyéni vállalkzóként 30 napom van arra, hogy kidolgoztassam a HACCP rendszert!
Tud valaki segíteni, hogy hogy lehet OLCSÓN és ügyesen megoldani a helyzetet? Valaki csináltatta már?

Lili

klidia
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

HACCP rendszer kidolgozása

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. márc. 19, 2007 11:46 am

Szia!

 

Mostanában nem néztem, de régebben az ANTSz honlapján volt erről egy írás, sőt minták a kidolgozáshoz, attól függően, hogy kiskereskedelmi, vagy vendéglátóipari tevékenységet folytatóról van e szó, sőt külön kiemelték, hogy nem kell hozzá szakembert alkalmazni, a vállalkozó maga is elkészítheti, az ott megadott szempontok alapján, csupán "testre kell szabni".

Remélem sikerül megtalálnod, majd én is megnézem.

Üdv. 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

HACCP rendszer kidolgozása

HozzászólásSzerző: garbo50 » hétf. márc. 19, 2007 2:09 pm

 A honlapon már nem találtam, de a gépemen lementve igen:

Tájékoztató anyag a HACCP minőségbiztosítási rendszerről az
élelmiszer-kereskedelm és vendéglátás területén
HACCP az élelmiszer-kereskedelem és vendéglátás területén.
A HACCP / Hazard Analysis and Critical Control Point’s – Veszély elemzés és kritikus
ellenőrzési pontok/ önkéntes minőségbiztosítási rendszer, melyet az élelmiszer
forgalmazójának/ előállítójának a saját technológiája ismeretében kell elkészítenie. Az
élelmiszerrel, étellel foglalkozóknak aktívan részt kell venniük a HACCP elkészítésében és
annak működtetésében.
A HACCP célja: az élelmiszer előállítás-forgalmazás során tudatos, szervezett
tevékenységgel a megelőzés, az élelmiszer biztonság folyamatos fenntartása.
Az áruk – azaz az ételek és élelmiszerek - előállításának és forgalmazásának teljes
folyamatában biztosítani kell a nyomon követhetőséget, és szükség esetén a gyors intézkedést,
ha kell, az áruk visszahívását is a fogyasztók egészségkárosodásának megelőzése céljából.
A higiéniai előírások, amelyekre ez a minőségbiztosítási rendszer épül, már korábban
megalkotott jogszabályokon alapulnak. A 80/1999. (XII. 28. ) GM-EÜM-FVM együttes
rendelet az előző 1976. évi IV. Tv. / Élelmiszerekről / végrehajtásáról szóló 7/1988. ( VI.30.)
KeM - SZeM együttes rendelet utódja. A 17/1999. (II.10.) FVM-EÜM együttes rendeletet
váltotta fel a 90/2003.(VII.30. ) FVM-ESZCSM együttes rendelet.
Az ÁNTSZ feladata ellenőrizni, hogy elkészítették-e a technológiai folyamatoknak megfelelő
elemzést, illetve kialakították-e a gyártás folyamán a kritikus pontok önellenőrzési rendszerét
és használják-e azt. Az ÁNTSZ nem ellenőrzi a szabályzat tartalmát, csak azon pontjait,
melyek vizsgálatát jogszabályok a hatáskörébe utalják. Az ÁNTSZ véleménye szerint, az
egységben működtetett technológia kockázati súlyának megfelelő rendszert, illetve
szabályzatot kell kialakítani, elkészíteni.
A gyakorlatban előfordulnak túldimenzionált szabályzatok Pl:. egyszemélyes, előrecsomagolt
élelmiszereket forgalmazó kereskedelmi egységekben a kritikus pontot az egyes élelmiszerek
hűtve tárolása jelenti, így a több tízoldalas szabályzat helyett elegendő a hűtő kapacitására és
annak működésének ellenőrzésére történő szabályozás.
A HACCP követelményeivel kapcsolatosan téves információk is napvilágot láttak, ennek
eredménye, hogy a vendéglátók és élelmiszerkereskedők részéről jelentős a bizonytalanság.
Olyan jelzéseket is kapunk, hogy a rendszer bevezetésével új eszközök beszerzését,
esetenként az üzlet komplett átalakítását igényli, emiatt többen az üzletek bezárását
fontolgatják.
Szeretnénk tisztázni, hogy a HACCP egy belső ellenőrzési, minőségbiztosítási rendszer,
amely egyszerű, az üzlet saját személyzete által működtetett, hétköznapi ellenőrzési és
nyilvántartási módszereket alkalmazó rendszer, és nem igényel különleges ismereteket,
különleges feltételeket, pláne jelentős beruházásokat.
A folyamat sikerességét segíti az ÁNTSZ azzal, hogy részben saját szakembereinek, részben
pedig az érintett vállalkozói körnek HACCP-vel kapcsolatos előadásokat, képzéseket szervez
és tart.
A HACCP rendszer felállításának utolsó határideje 2004. május 1.
Budapest, 2004. március 17.

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 62 vendég

cron