Adófórum

Adózási és számviteli információk

munkaruha könyvelése

Számvitel

munkaruha könyvelése

HozzászólásSzerző: infok2010 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórumtagok,

Szeretném a segítségeteket kérni. A munkahelyen adnak a dolgozóknak munkaruhát, van amelyiknek a kihordási ideje kevesebb mint egy év, de van olyan is amelyiknek több mint 1 év. Addíg értem hogy amelyik 1 éven túli kisértékű t.eszk lesz, és az 1 éven belüli anyagköltség. De mikor odaadjuk a dolgozónak hogyan kell elszámolni adómentes természetbeni juttatásként? Számviteli elszámolás nem világos, kétszer nem könyvelhetem két különböző költségszámlára. Hogyan kell könyvelni helyesen és szabályosan?

A cég kettős könyvvitelt vezet, áfakörbe tartozik.

A válaszokat előre is köszönöm!

Üdv: Valika

infok2010
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

munkaruha könyvelése

HozzászólásSzerző: fenyvesjanosne » hétf. okt. 18, 2010 6:03 pm

  én mind a kettőt anyag ktg- könyvelném le és a dolgozónak amikor kiadom, a kartonon jelölném meg, hogy lejárat 2 év. A dolgozói rovancsnál ellenőrizném, hogy megvan-e nála a kihordási idő végéig. Legalábbis régen így csináltuk. Mari 
fenyvesjanosne
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

munkaruha könyvelése

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. okt. 18, 2010 6:25 pm

 

Amikor odaadod a dolgozónak elszámolás köteles munkaruhaként.. ez adómentes természetbeni juttatás-

Tv-i alátámasztás:

1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez

Az adómentes bevételekről

8. A természetbeni juttatások közül adómentes

8.24. a munkáltató által a munkavállaló magánszemélynek adott munkaruházati termék;

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

munkaruha könyvelése

HozzászólásSzerző: infok2010 » kedd okt. 19, 2010 6:21 am

Köszönöm a segítséget. Még pontosítást szeretnék, hogyan könyveljem.

Ha megjön a számla a munkaruháról akkor anyagktg 511 szlán, de amikor kiadom a dolgozónak lecsökkentem az anyagktget, és átvezetem az 55-re? Vagy egyből az 55-re könyvelem? Ha 55-re könyvelem az áfája levonható?

Segítséget előre is köszönöm!

Vali

infok2010
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

munkaruha könyvelése

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd okt. 19, 2010 7:09 am

 

  Szia !  mi az  egyéb személyi kiadások között számoltuk el.. és az áfa nem vonható le.. Várjuk meg más elszámolási tapasztalatát is.

Az alábbi oldalt olvasd el..

http://www.eutax.hu/index.php?go=tartalom&i=116

hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

munkaruha könyvelése

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd okt. 19, 2010 9:43 pm

Sziasztok!

A Munka törvénykönyve 165. §-ának (2) bekezdése szerint, ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató a munkavállalónak munkaruhát köteles biztosítani. (az Mt. tehát megfogalmazta a munkaruha-juttatás kötelező eseteit.) Ennek a gyakorlatban való alkalmazása azonban azt igényli, hogy a munkáltató a munkahely sajátosságainak figyelembevételével szabályozza azokat a munkaköröket, amelyekben munkaruhát a nagymértékű szennyeződés miatt adni kell valamint azt is, hogy milyen munkaruhafajtát kell adni, mikortól és milyen kihordási idővel.

A Személyi jövedelemadó törvény 1. sz. melléklete 8.24. pontja alapján adómentes természetbeni juttatás a munkáltató által a munkavállaló magánszemélynek adott munkaruházati termék. A hivatkozott melléklet 9.2. pontja határozza meg, adómentesség szempontjából mi minősül munkaruházati terméknek.

E szerint munkaruházati termék

- A jogszabályban előírt módon és feltételekkel rendszeresített egyenruha, formaruha, védőruha, munkaruha, valamint ezek tartozékai,

- Az olyan öltözet és tartozékai, amelyet a munkavállaló egészségének védelme, a munkakörén, a feladatainak ellátásán kívül hordott ruházatának megóvása céljából, az adott munkakörben, a feladat ellátása közben visel, feltéve, hogy a körülményekből megállapíthatóan a munkaruházati termék használata nélkül a munkavállaló egészsége veszélyeztetett, illetőleg a ruházat nagymértékű szennyeződése, gyors elhasználódása következik be.

 

A társaság által beszerzett és átadott munkaruhákat, ha azok megfelelnek az Szja-tv. 1. számú melléklete 9.2. pontja szerinti munkaruházati termékeknek, a beszerzéskor az Szt. 23. §-ának (4) bekezdése szerint kell a könyvekben állományba venni:  

1). A befektetett eszközök között akkor, ha azok kihordási ideje legalább egy év,            

Ez esetben a rendeltetésszerű használatbavételkor ( a dolgozó részére történő átadáskor) meg kell határozni az évenként elszámolandó értékcsökkenés összegét – bár tekintettel az értékükre általában és jellemzően használatbavételkor egyösszegben  is leírhatóak.   

2). A készletek között akkor, ha a vállalkozó tevékenységét legfeljebb egy évig szolgálják és a kihordási idejük egy évnél rövidebb, illetve maximum egy év. Ez esetben a rendeltetésszerű használatbavételkor kell anyagköltségként egyösszegben elszámolni.  A munkaruhákra ez a jellemzőbb, értékük és elhasználódásuk is ezt alapozza meg.

Amennyiben a társaság által beszerzett és a munkavállalóknak átadott munkaruhák nem felelnek meg az Szja-tv. szerinti munkaruházati termékekkel szembeni követelményeknek, akkor a munkaruha-juttatás természetbeni juttatásnak minősül, és az áfával növelt bekerülési értéket a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni, a természetbeni juttatást terhelő szja-val együtt. A természetbeni juttatást ez esetben társadalombiztosítási járulék is terheli melyet a bérjárulékok között kell elszámolni.

P.Zsuzsa

   

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

munkaruha könyvelése

HozzászólásSzerző: hrvatis » szer. okt. 20, 2010 4:35 am

Szia Valika!

Itt megtalálod leírva.

http://www.eutax.hu/index.php?go=tartalom&i=116

Az ÁFÁ-ja szerintem levonható.

üdv.

hrvatis
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron