Adófórum

Adózási és számviteli információk

1008M 09-es lap, biztosítási jogyviszony

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nmrozika » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egy e.v. a feleségét évek óta jelenti a minimálbérrel segítő családtagként. Most derült ki, hogy a 1008-on(és a 0908-on ....) a jövedelmet az SZJA résznél és a 10-es lapon a járuléknál mindig kitöltötte, de a 09-es lapot nem töltötte ki, még a fejrészt sem. A segítőnél szakmakódot nem kell beírni, táppénz nem volt, nem magánnyugdíjas a feleség...így a részletező sorok rendben vannak, de azzal, hogy a 09-en nem ad meg semmit nem lesz gond a nyugdíjnál majd?

Egy APEH ügyintéző más ügy kapcsán azt mondta, hogy 2010-től gyakorlatilag a 09-es a nyenyi lap. (Az előző években a nyenyit beadta a vállalkozó).

Csináltam egy "próbabevallást" 41-es kóddal, úgy is hibátlan volt a 1008 ha kitöltöttem és úgyis ha nem töltöttem ki a 09-es lapot. A kitöltésiben "határozott utalás" nincs arra, hogy a 09-es lapot ki kell tölteni minden esetben, ha biztosítottnak minősül az, akinek a 10-es lapon van járulék alap. Ennek ellenére nekem így volt logikus, de úgy látszik nem mindenkinek.)

Mostmár kitölti a 09-est is, csak nem tudjuk adjon-e be önellenőrzést ill. helyebítést az előző időszakokra?!

Üdv. Rozi

nmrozika

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. okt. 13, 2010 2:06 pm

Szia Rozi!

Azt a részét nem értem csak, hogy a fejlécet sem töltötte ki a 9-es lap. Hát azt magától ki szokta tölteni, ezért furcsa amit írsz. Többi sor: nálam a bérprogram konvertálja át a 08-asba a segítő családtagot. A lapon csak alul hozza be időszakként a nyugdíjpénztári tagság tárgyidőszakban fenálló tartamát. Mivel felül a fejléc alatt beírja azt is, hogy a biztosítási jogviszony időtartama és a 41-es alkalmazás minőségét, nálam nem tölt ki semmi más sort. És mivel a 41-es kódúaknál valóban nem kell a munkakör és feor, szerintem azért nem is kell mellé beírni az intervallumot. Szerintem ennél nem is kell náluk többet kitölteni, én nem adnék be a helyedben önellenőrzést.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: nmrozika » szer. okt. 13, 2010 5:59 pm

Kata! Bocs, egy kicsit pontatlanul fogalmaztam.

A fejrészben valóban kitölti az adószámot és adóazonosító jelet valamint a nevet a 09-es lapon is a program amikor az M lap első oldalát kitöltjük, de csak ezek az adatok kerülnek át automatikusan a többi lapra. Automatikusan nem töltődik ki és a vállalkozó sem töltötte ki (csak a 10-es lapon) azt amit nálad átad a bérprogram a BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONY, ELLÁTÁSOK FOLYÓSÍTÁSÁNAK IDŐTARTAMA valamint az ALKALMAZÁS MINŐSÉGE sorokat (kockákat). Ha a 10-esen ki van töltve, nem "visit" a program, hogy a hozzátartozó 09-es lapon is ki kell tölteni. A tájékoztatóban az van, hogy jogviszonyként a 09 és 10 lapok számának egyezni kell, sorszám szerint össze kell tartozni, ha több jogviszony van.

De mi van, ha csak egy jogviszony volt és ez a jogviszony csak a 10-es lapon van beírva? Én is azért értetlenkedem, mert én is bérprogrammal számfejtek, vallok és ahogy írod a 41-esnek is kitölti a 09-es lapon a jogviszony időtartamát stb....(Nem ügyfelem az illető, csak rokon, saját maga szokta belüldeni a 1058-at valamint a felesége után a 1008-at, beszélgetés közben véletlenül derült ki, hogy nem foglalkozik a 09-es lappal.)

Majd megpróbálunk utána érdeklődni az APEH-nál, de kiváncsi voltam találkozott-e valaki már ilyennel, vagy valahol ellenőrzésnél már találkoztatok ilyennel....

Köszönöm, Rozi

nmrozika

HozzászólásSzerző: nmrozika » hétf. okt. 25, 2010 10:29 am

APEH válasza:mindig ki kell tölteni a 09-es lapot is, nem elég a 10-es lap. Ha edddig nem kapott értesítést nem kell beadni helyesbítést.
nmrozika

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. okt. 25, 2010 10:47 am

Szia Rozi!

Most jött csak értesítés, az előző válaszodról sajnos nem. Tehát ki kell tölteni a 09-es lapban a jogviszonyt, de utána a részletező sorokat már nem, ahogy a progi is átkonvertálja?

kovalkata

HozzászólásSzerző: nmrozika » hétf. okt. 25, 2010 6:58 pm

Igen, a személyi adatokat és a biztosítási jogviszony idejét, kódjait, az általam "fejrésznek" titulált dolgokat mindig ki kell tölteni. Segítőnél munkakör, FEOR nem kell, a többit mindenkinél értelemszerűen, úgymint részmunkaidő, kieső idő, magánnyugdíj tagság....ahogy a programok is csinálják.

nmrozika

Vissza: Adatszolgáltatás