Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bizományi szerződés kötelező elemei

Számlázás

Bizományi szerződés kötelező elemei

HozzászólásSzerző: lillla » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.

Használt kereskedéssel foglalkozó céghez beszállítanak termékeket, amit ha nem ad el, elvisz a tulaj.

Eddig szállítóleveleket készítettek, de az problémás volt, (ha számlázásra került a sor,stb) ebben  az esetben  nem járható.

Erre megoldás lehetne a "Bizományi szerződés", amihez találtam is mintát.

Kérdésem az lenne, hogy vannak e kötelező elemei?

Amit ferdén kiemeltem, aláhúztam, ki lehet-e hagyni a szerződésből?

 


  1. A Megbízó a készülék minimális eladási árát …………… Ft-ban, azaz …………………………… forintban állapítja meg. A Bizományos a limitár alatti értékesítésére nem jogosult. Amennyiben ezt mégis megteszi, kártérítéssel tartozik, amelynek összege a limitárra való kiegészítéssel azonos.


  1. Ha a Bizományos a megbízóra kedvezőbb feltételek mellett köti meg az adásvételi szerződést, az ebből eredő előny 80%-a megbízót illeti meg.


  1. A Bizományosi díj a készülék eladási árának ………….. %-a, de legalább ………………….... forint, amely a Bizományost csak abban az esetben illeti meg, ha az adásvételi szerződést teljesítették. A teljesítésről köteles a Megbízót haladéktalanul, legfeljebb 48 óra késedelemmel értesíteni.


lillla
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Bizományi szerződés kötelező elemei

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. okt. 07, 2010 2:19 pm

Szia Lilla!

A bizományosi szerződést nem kötelező írásba foglalni. De ajánlott, mert írásbeliség nélkül -a ptk. alapján- vannak kötelezően betartandó elemei. Például pont a második bekezdésben szereplő rész.

 A bizományi szerződés visszterhes ügylet. A szerződés lényeges tartalmi eleme a bizományosi díj meghatározása. A bizományosi díj általában az áru vagy szolgáltatás érékének százalékában határozzák meg. A bizományos főkötelezettsége a szerződésben meghatározott adásvételi vagy más szerződés megkötése. A bizományos a limitár és a bizományi szerződésben megállapított egyéb feltételek szerint köteles a szerződést a harmadik személlyel a saját nevében, de megbízó javára megkötni. Ha a bizományos a megbízóra kedvezőbb feltételek mellett köti meg az adásvételi szerződést, mint amilyeneket a bizományi szerződésben megállapítottak, az ebből eredő előny a megbízót illeti meg (Ptk. 508. § (1) bekezdés). Ha a bizományos – anélkül, hogy erre a megbízó utasította volna - a limitár alatt  ad el, az árkülönbözetet köteles a megbízónak megtéríteni. A bizományos, helytállni a megbízóval szemben a harmadik fél szerződésszegéséért (Ptk. 509. § (2) bekezdés).

Igaz, hogy a bizományi szerződést nem kötelező írásba foglalni, de a fent felsorolt buktatók miatt én mégis célszerűnek látom. Könyvelőként én mindenféleképpen kérném a limitárról való megállapodást, mert alapvetően az határozza meg, hogy bizományosi ügyletről beszélünk-e, avagy sem.

Ezt

 

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Bizományi szerződés kötelező elemei

HozzászólásSzerző: lillla » szer. okt. 13, 2010 6:06 am

Kedves Madora!

Köszönöm a válaszod.

Azt kérdezném még, hogy kell-e dokumentálni  az eladási árat? - (Globális nyilvántartást alkalmazunk, tehát 50 ezer alatti termékeknél nincs tételes nyílv.)

Pld. ha a szerződésben 10 % az árkülönbözet, ezeket pénztárgépbe ütik, nem tételesen, - akkor nem mutatható ki, hogy megállapodott ár alatt vagy felett adta el a terméket.

 

 

lillla
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Bizományi szerződés kötelező elemei

HozzászólásSzerző: lillla » szer. okt. 13, 2010 12:32 pm

Még nem is válaszoltál, de már kérdezek tovább:

Számlázáskor csak a bizományosi díjat kell számlázni, ugye? Itt nincs áfa sem, mert használt termék és árrés után adózik a megbízó.

lillla
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 43 vendég