Adófórum

Adózási és számviteli információk

tagi kölcsön cég eladásnál

TAO

tagi kölcsön cég eladásnál

HozzászólásSzerző: szamszaki » szer. szept. 29, 2010 3:25 pm

Végül is nem rossz ötlet, 1%-al bent maradni, és marad a nevén az egész...de ha már igy gondolkozunk, mi van akkor, ha teljesen kiszáll, nem mond le, és továbbra is a nevén marad a tagi kölcsön. Bár már nem "tag", de az eredeti szabályok szerint annak kell visszafizetni, aki berakta...ha közben kiszáll, miért ne maradhatna ott a követelése, bizván abban, hogy még visszakapja?
szamszaki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:08 am

tagi kölcsön cég eladásnál

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szer. szept. 29, 2010 3:34 pm

Mert félő, hogy az APEH előkotor valami §-t, hogy az a kifizetés valami miatt nem szabályos, hiszen "jogilag" akkor már ő nem tag, és az elszámolást meg kellett volna csinálni az eladás előtt, vagy azzal együtt. Persze az általam felvetett ötlet megvalósítása esetén is kell egy "maszek nyilatkozat" tőlük, hogy a nevükre írt tagi kölcsön visszafizetést gurulósban ne várják, ahhoz nekik már semmi közük, örüljenek, hogy megszabadultak egy olyan cégtől, amelyet ők vittek a csőd szélére. Margó
Kiskovács
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

tagi kölcsön cég eladásnál

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. szept. 29, 2010 3:34 pm

Ennek sincs akadálya, csak az elején éppen azt írtad, hogy le is mondanának róla, tehát azért ez a tagi kölcsön is olyan lehet mint a legtöbb, nem részletezném.

Majd az új tagnak főhet a feje, hogy visszafizesse a cég a több tízmilliót ha a volt tagok előállnak a követeléssel. Erről azért fel kellene világosítani, ez nem egy nagy biznisz.

üdv

 

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

tagi kölcsön cég eladásnál

HozzászólásSzerző: szamszaki » szer. szept. 29, 2010 3:45 pm

Jól gondoljátok, ez is olyan mint a legtöbb....én sem részletezem. Szerintem esély nincs arra, hogy ennyit összeszedjen az új tulaj szóval ez nagy valószínűséggel soha nem kerülne visszafizetésre...másrészt a régiek nem követelnék rajtuk. Csak jogilag szeretném ha rendben menne a dolog, de már azon gondolkozom, ez egyáltalán az én problémám-e? Könyvelő vagyok, nem jogász. Szerintem ha az ügyvéd megírja a papírt, és mindkét fél aláírja, én ott kiszállnék...csak mint gondolom tudjátok, mindent a könyvelőktől várnak el. Elküldöm őket jogászhoz, oszt kész-pasz! :-)
szamszaki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:08 am

tagi kölcsön cég eladásnál

HozzászólásSzerző: Kiskovács » csüt. szept. 30, 2010 4:30 am

Ez a tipikus állatorvosi ló esete: akárhány betegségét meggyógyítod, mindig előjön egy másik. De mielőtt elküldöd őket .... az ügyvédhez, számold ki és tedd eléjük:

A tagi kölcsön bekönyvelésére azért volt szükség, mert a túlköltekezést olyan forrásból fizették ki, mely a vállalkozás bevételében nem jelent meg. SZÁMOLD KI és tedd eléjük: pl. 10M Ft tagi kölcsönből 2M a be nem fizetett ÁFA, a maradék 8M Ft T.adója+különadója=20 % = 1,6M Ft. Osztalékadó alapra marad ezek után 6,4M Ft (25 % + 14 % EHO) = 2,5M Ft. Ez mindösszesen 10M Ft tagi kölcsön esetében 6,1M Ft, vagyis 61 %. Ez ottmaradt náluk. Ha lemondanak a tagi kölcsönről és befizetik az illetéket, /nem tudom mennyi, számold ki/ arra még mindig kérhetnek fizetési halasztást. Ellenkező esetben kicsi a valószínűsége, hogy el tudják adni a céget, és nyűglődhetnek vele tovább. Ha elsorolod nekik, hogy hány és hány variációt végig gondoltál, de mindig előjön valami akadály, nem mondhatják, hogy meg sem próbáltad a problémát megoldani. Ettől kezdve: a döntés joga és kötelessége az övék. Margó 

Kiskovács
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

tagi kölcsön cég eladásnál

HozzászólásSzerző: mariska16 » csüt. szept. 30, 2010 3:28 pm

Sziasztok!

Cég eladáskor üzletrészt (akár 100 %-ban) adnak el annak követeléseivel és kötelezettségeivel együtt. Ezek a kötelezettségek és követelések a céggel állnak szemben, nem az aktuális tulajdonossal. Tehát ha új a tulajdonos akkor is ugyanaz a cég áll szemben mindezekkel. Ha eladják a céget megy vele a tagi kölcsön is. Ezt ha eredményes a cég, akkor az új tulajdonos ki tudja venni a cégből, mert azt elvileg a mindenkori tulajdonos az adózott pénzéből tette be, ezért a kivételkor is mindenféle SZJA és EHÓ, különadó nélkül símán kiveszi az új tulajdonos.

Volt egy általam könyvelt cég, amit eladtak és a szerződés megkötése előtt a régi tulaj fizetett be 200 mill Ft tagi kölcsönt a kft-be, gyanítom h. a vételár egy részét így játszották meg, mert ezt a pénzt az új tulaj nyereség esetén még ha részletekben is adómentesen kivesz. Persze a mindenkori társasági adót meg kell fizetni a nyereségesség miatt.

(A kftben előtte is volt már 200 mill Ft tagi kölcsön, nem volt ez rossz üzlet az új tulajnak...)

üdv: Mariska

 

 

mariska16
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

tagi kölcsön cég eladásnál

HozzászólásSzerző: szamszaki » pén. okt. 01, 2010 8:27 am

Kedves Mindenki! Nagyon köszönöm az ötleteket, válaszokat, végül megoldódott, a régi tagok bentmaradnak a cégben 5-5%-al, igy a gond nélkül maradhat a tagi kölcsön is. Az már más kérdés, hogy a jövőben ki követelhet kitől és mit, de ez már az ő dolgunk és a kölcsönös bizalmon alapszik.

További szép napot mindenkinek: Judit

szamszaki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:08 am

Előző

Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 16 vendég