Adófórum

Adózási és számviteli információk

Üzletben EURO elfogadása, pénzváltás

Nemzetközi adózás

Üzletben EURO elfogadása, pénzváltás

HozzászólásSzerző: anesz10 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórumozók!

Üzletünkben szeretnénk euro valutát elfogadni, hogy a vásárló ezen lehetőséggel is fizethessen. Mik a szabályok? Kell külön EUR pénztárt vezetni a boltba, külön kassza-külön pénztárgép? Hogyan váltom át, hogyan könyvelem? Mi a legegyszerűbb, bevált gyakorlat? Ki kell írni a boltban jól látható helyen az átváltás árfolyamát?

Várom megtisztelő váluszukat

Köszönettel: anesz

anesz10
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Üzletben EURO elfogadása, pénzváltás

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. szept. 27, 2010 8:41 am

Egy jó cikket találtam, amit bemásolok.

Jól lehet euróval fizetni

2010-04-22 23:00:00

 

Amíg a nemzetközi nagy láncoknál legfeljebb 2-3 forintot bukik a vásárló az euróján, addig a belvárosokban 15-25forintot is. Főleg a vendéglátóhelyeken nagy az átváltási különbség, amit azzal magyaráznak a boltosok, hogy sok adminisztrációs és élőmunkájuk van az euróval. Forintban számolnak és el kell menniük váltani. A nagyarányú árfolyamkülönbség egyébként nem törvénytelen, a boltos maga döntheti el, milyen árfolyamon váltja a pénzt.

A nagy nemzetközi kereskedelmi láncok mindegyike elfogadja az eurót. Az árfolyamot a napi bankközi árfolyamokhoz igazítják. A láncoknál ez persze elsősorban marketingeszköz, az euróval történő fizetés egyáltalán nem jellemző. A láncok közötti verseny - euróelfogadásban - 2001-ben indult, a Spar ekkor vezette be a piacon elsőként a szolgáltatást. Laber Zsuzsa, a cég kommunikációs vezetője lapunknak elmondta, ma már minden üzletben megjelenik az árfolyam - tegnap épp 262,7 forinton váltották a fizetőeszközt.


A Tesco is elfogadja az eurót, a Sparhoz hasonlóan a kasszáknál kifüggesztik a váltási árfolyamot. Ugyanez a helyzet a bauMaxnál. Lapunknak elmondták, hogy központilag állapítják meg az árfolyamot. A CBA-nál, mint legnagyobb magyar láncnál sem ismeretlen az euró, ám Fodor Attila, a cég szóvivője elmondta, nincs központi franchise-szabály arra vonatkozóan, hogy az egységek milyen árfolyamon fogadják el a pénzt, sőt arra sincs szabályozás, hogy egyáltalán elfogadják-e.


A kereskedő fő szabály szerint maga dönti el, hogy elfogadja az eurót vagy sem - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Hozzátette, korábban volt már vita a szolgáltatásról, ugyanis a pénzügyi felügyelet szerint ez a tevékenység pénzváltás. Ám valójában a kereskedő csak elfogadja a pénzt, amit azután ott vált be, ahol erre van törvény szerinti lehetősége. Elvileg azt is megteheti, hogy euróban adjon vissza, de jellemzően forintban számolják a visszajárót. Vámos elmondta, ma nincs adat arra vonatkozóan, hány üzlet fogadja el az eurót és mekkora pénzmozgásról lehet szó. Még a határ mentén sem egyértelmű az eurós fizetés, ugyanis a bevásárlóturisták jellemzően forintot váltanak és azzal fizetnek.


 

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Üzletben EURO elfogadása, pénzváltás

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. szept. 27, 2010 8:57 am

Anesz!

A számviteli levelekben is megjelent hasonló kérdés. Igaz, szálláshelyre vonatkozik, de ez a Te esetedre is vonatkozik. 

219. Számviteli Levelek / 2010. április 15.

Kérdés: A kereskedelmi szálláshely szolgáltatás a számlát forintban állítja ki, de a vevő euróban fizet. Milyen árfolyamon kell könyvelni az eurót? Szabályos-e ez esetben forintban kiállítani a számlát? Hogyan kell könyvelni helyesen az idegenforgalmi adót, ami nem tartozik az áfakörbe? Tiltja-e a számviteli törvény vagy valami más azt a lehetőséget, hogy a szolgáltatás nyújtója határozza meg, hogy a 7500 Ft értékű szoba áráért elfogadott euró mennyi legyen, és azt milyen árfolyamon számítom ki?
(A kérdéshez tartozó tárgyszavak: számlázás)

 

A szabad devizagazdálkodásra vonatkozó előírások lehetőséget adnak arra, hogy a szolgáltató a szolgáltatás árát saját maga határozza meg forintban, illetve devizában (euróban). Ha a szolgáltatást igénybe vevő forinttal fizet, akkor a számlát forintban kell kiállítani, ha euróban fizet, akkor euróban. Ehhez azonban az szükséges, hogy a szoba árát (beleértve az idegenforgalmi adót is) a szolgáltató előre meghatározza és közzétegye. A szolgáltatást igénybe vevő ez esetben dönthet, hogy a lehetőségek közül melyiket választja.

Ha a szolgáltató forintban állítja ki a számlát, mert az ellenértéket csak forintban határozta meg, de a vendég euróval fizet, akkor ezt a szálláshely-szolgáltatást nyújtó csak akkor fogadhatja el, ha pénzváltásra jogosító engedéllyel rendelkezik, és ez esetben is csak akkor, ha a Ft/euró árfolyam jól látható helyen kifüggesztésre került.

Ha viszont a szálláshely-szolgáltatást nyújtó nem rendelkezik a pénzváltásra jogosító engedéllyel, és a forintban kiállított számla ellenében eurót fogad el, tételes jogszabályi tiltás hiányában is jogellenesen jár el, mert a szabályozatlan módon forint helyett elfogadott euró visszaélésre adhat jogalapot, súlyosabb esetben kimerítheti a büntethetőség tényállását is (csalás, sikkasztás).

A kérdező tehát akkor jár el helyesen, ha a szoba­árat és az idegenforgalmi adót külön-külön határozza meg forintban is és euróban is, és a vendégre bízza annak a választási lehetőségét, hogy forintban fizet vagy euróban, és ennek megfelelő számlát kap. (Az ár meghatározása során az átváltás árfolyamát célszerű viszonylag hosszabb időtartamra meghatározni, bár a napi árfolyamváltozások is figyelembe vehetők.)

Ha euróban történt a számlázás és a fizetés, akkor azt a számviteli elszámolás során a cég által választott forint/euró árfolyamon kell forintra átszámítani. A szobaárra felszámított áfát az Áfa-tv. 80. §-a alapján kell forintban meghatározni (a választott árfolyamon számított érték és az Áfa-tv. szerinti árfolyamon számított érték különbözetét mint árfolyam-különbözetet kell kimutatni).

Természetesen a helyi idegenforgalmi adót forintban kell megfizetni. Az euróban számlázott idegenforgalmi adónak a cég által választott forint/euró árfolyamon forintra átszámított értéke és a forintban meghatározott értéke közötti különbözetet mint árfolyam-különbözetet kell elszámolni.

 

 

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Üzletben EURO elfogadása, pénzváltás

HozzászólásSzerző: anesz10 » hétf. szept. 27, 2010 10:56 am

Kedves Válaszoló!

Az első cikket már olvastam a második pedig nem egészen ad választ a kérdéseimre.

Az üzletben jól láthatóan kiírom az euro átváltási értékét, ezek után átváltom az eurót forintra (fejben) és visszaadok neki forintban. Ezek után a pénztárgépbe milyen összeg szerepel? Mivel forintos a pénztárgép, nem üthetem be az euro összegét. Nap végén nem fog egyezni a pénztárgép és a kassza egyenlege, mivel euróban van bizonyos összeg. Ha átváltom akkor az jogellenes mert nincs pénzváltásra való jogosultságom.

Hogy működik egy kis üzletben pl. a Váci utcában?

Várom a válaszokat

Anesz

anesz10
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am


Vissza: Nemzetközi adózás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron