Adófórum

Adózási és számviteli információk

Két évet csúszik az egykulcsos adó

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: hvanna » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók !

A nagy várakozás  miatt teszem be ezt a cikket.. nem lesz adócsökkentés.

2010.09.23. 11:00 Mégsem lesz egykulcsos adó jövőre, bár a kormány álláspontja korábban az volt, hogy január 1-jétől bevezetik. Hogy milyen adóváltozások várhatók 2011-től, arra egyelőre nincs válasz.

Orbán Viktor megígérte: pár hónap múlva új adórendszerre áll át az ország. Hogy milyen lesz, azt nem tudni.

„Január 1-jétől egy új adórendszerre állunk át. Egykulcsos, családokat támogató adórendszer lesz, s ez minden idők legalacsonyabb adókulccsal működő rendszere lesz Magyarországon”. (Orbán Viktor, 2010. július 26., Az Este)
„Mindenképpen bevezetjük az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadót jövőre, tehát Magyarországon 2011. január 1-jétől új világ lesz a személyi jövedelemadózásban”. (Matolcsy György, 2010. szeptember 16., Mokka

A kormány első, 29 pontos júniusi akciótervében szerepelt először hivatalosan az egykulcsos adórendszer januári bevezetése. A kabinet hónapokon keresztül hangoztatta, hogy jövő év elején „új világ köszönt be” a magyar adózásban. Mostanra kiderült: ez most csúszik.

Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára tegnap a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott: három év alatt, 2013-ra alakítja ki a kormány az egykulcsos, 16 százalékos, családokat támogató adórendszerét. Kármán azzal indokolta a csúszást, hogy az adóreform azonnali végrehajtása szétfeszítené a jövő évi költségvetés kereteit. Az államtitkár az interjúban beszélt arról is, hogy az adójóváírást nem törlik el, csak beszűkítik, mivel jelenleg rendkívül bőkezű, például a minimálbért teljesen adómentessé teszi. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy megadóztatják a minimálbért.

Szerettük volna megkérdezni a Kormányszóvivői Irodát arról, hogy milyen, a nyáron még nem látható momentum miatt kénytelen a kormány eltolni az egykulcsos adó bevezetését, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdésünkre, mint ahogy arra sem: milyen intézkedéseket terveznek januártól adóügyben. Igaz, ezzel kapcsolatban Kármán államtitkár úgy fogalmazott: már nem kell sokat várni, októberben nyilvánosságra hozzák a jövő évi költségvetés számait.

– Mi már júniusban megmondtuk, hogy csúszni fog az egykulcsos adórendszer bevezetése – reagált Karsai Gábor, a GKI vezérigazgató-helyettese. – Várható volt, hogy a kormány előbb-utóbb abbahagyja a bombasztikus kinyilatkoztatásokat és elkezd a realitás felé haladni. Az év eleji adóreformra azért nincs esély, mert az adócsökkentés több százmilliárdos hiányt hozna. Ha mindenképp változtatni akarnak az adórendszeren januárban, akkor három dolgot tehetnek. Az egykulcsos adórendszer átmenetileg nem 16 százalékos, hanem magasabb lenne. Egy kulcs helyett kettőt vezetnének be, egy 16 százalékosat és egy magasabbat, egyfajta szolidaritási adót, amely csak a magas jövedelműeket érintené. A harmadik megoldás az lenne, ha a személyi jövedelemadót nem a bruttó, hanem a szuperbruttó alapján számítanák átmenetileg – foglalta össze Karsai Gábor. A szakember szerint nehéz konkrétumokat mondani, hiszen az adóreform részletei még mindig homályosak.

F. A.

Üdv:hvanna

hvanna

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. szept. 25, 2010 9:44 am

Köszönjük a cikket Anna. Nem tudom, miért is nem vagyok nagyon meglepődve a tartalmán..........
madora100

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. szept. 25, 2010 9:48 am

Szia !

Én sem, de azért azt nem gondoltam hogy ennyire  elhuzzák a tervezett bevezetést..

hvanna

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. szept. 25, 2010 9:53 am

A 2013-as év nagyon távoli. Miért nem lehet megmondani, hogy nincs fedezet a kieső adóösszegre. Bár ezt már az ígéretek időszakában is látni lehetett. A mézesmadzag egy nagyon szép magyar szó...........
madora100

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. szept. 25, 2010 10:19 am

A mézesmadzag valóban nagyon szép szó... azonban nem nyulik ez a madzag, akármennyit is áztatják a mézben :-)

"Üvegen keresztül nyaljuk a mézet " :-) esete ez az igéret !!

hvanna

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. szept. 25, 2010 11:04 am

Anna!

Látod milyen jó az eszme-csere. Az "üvegen keresztül nyaljuk a mézet" mondást még nem hallottam. Nagyon jóóóóóóóóó!!

madora100

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. szept. 25, 2010 11:13 am

A bejelentés után csak " nézünk mint vaddisznó a piros kukoricára "  :-)) 

Az eszme csere valóban jó... teccik!  " tucc ennél jobbat " ??

hvanna

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. szept. 25, 2010 12:40 pm

Nem tudok jobbat, mint amiket írtál. Nagyon jókat nevetek itt egymagamban. A piros kukoricásat sem hallottam, de most jól megjegyeztem. Még jól jöhet...........
madora100

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » szomb. szept. 25, 2010 1:05 pm

És ha 2013-ban bevezetik, milyen szépen lehet majd rá hivatkozni a következő kampányban....

És, ehhez még az sem kell, hogy januártól vezessék be: bevezetik mondjuk 2013. július 1-től (az idei évig én sem gondoltam volna, hogy ilyen lehetséges, de már tudom, hogy az.), és ez működik a következő, 2014 tavaszi választásokig. Aztán 2014. júliustól ismét lehet változtatni....

Talán én vagyok túl pesszimista....

baloghnehajni

HozzászólásSzerző: hvanna » szomb. szept. 25, 2010 1:12 pm

Szia !

Szerintem nagyon reálisan látod,  azt gondolom aki ebben a szakmában dolgozik. realitásokon alapuló meglátással bir, és nem hisz könnyen a mesékben. A tények makacs dolgok.. de a jól kitalált kommunikációval el adnak mindent, már akinek tudnak.

hvanna

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás